• No results found

HiM Extra Kiavonat

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2021

Share "HiM Extra Kiavonat"

Copied!
40
0
0

Loading.... (view fulltext now)

Full text

(1)
(2)

Hírlevélírás Magasiskola

Hírlevélírás

M

agasiskola

H

í

M

Hogyan írj hatásos hírlevelet

villámsebesség-gel?

¯ ¯

(3)

Hírlevélírás Magasiskola

Hírlevélírás Magasiskola

Hogyan írj hatásos hírlevelet villámsebességgel?

Kézikönyv a pénzforgalom-növelés világából

I. kiadás | 2010.

All rights reserved Minden jog fenntartva

(4)

Tartalom

BEVEZETŐ ... 5

MI TÖRTÉNT A HÍRLEVÉLLEL? ... 7

LETŰNT KOROK MARKETING ESZKÖZE? ... 8

KI NYER MA? ... 10

Hozzáállás, és tudás 10 percben ... 10

-RÉGI-ÚJ FUNKCIÓ – 4 ALAPVETŐ FELADAT, AMIT EGY HÍRLEVÉLNEK EL KELL ... 13

A HÍRLEVÉL SZEREPE A MARKETINGBEN ... 14

AZ ELSŐ FELADAT: KAPCSOLATÉPÍTÉS ... 14

Kapcsolatépítés a gyakorlatban ... 17

A stílus ... 19

A MÁSODIK FELADAT: MEGÉRTÉSNÖVELÉS ... 21

Megértésnövelés a gyakorlatban ... 22

A HARMADIK FELADAT: BIZALOMNÖVELÉS ... 33

Bizalomnövelés a gyakorlatban ... 33

A NEGYEDIK FELADAT: MÁRKAÉPÍTÉS ... 35

Márkaépítés a gyakorlatban ... 38

ÖSSZEFOGLALVA ... 41

MILYEN A JÓ HÍRLEVÉL? ... 43

MI ÉRDEKLI AZ EMBEREKET?... 44

A legrosszabb, amit csak tehetsz ... 44

Egy fokkal jobb, de még ez sem az igazi ... 45

Ahogy egy jó hírlevél készül... 46

Mi érdekli az embereket? ... 47

A témaválasztási segédlet ... 48

EGY MINDENEK FELETT ... 53

A LEGFŐBB HATÁS, AMIT EL KELL ÉRNED ... 54

-A SIKER TITK-A: FIGYELEM – ÉRDEKLŐDÉS – CSELEKVÉS ... 57

-A MESTER-FORMUL-A, -AHOGY EGY VÉRBELI HÍRLEVÉLNEK FEL KELL ÉPÜLNIE ... 58

(5)

FIGYELEM ... 63

„MILYEN TÁRGYMEZŐT ÍRJAK?” ... 64

10 HATÁSOS EMAIL TÁRGYMEZŐÍRÁSI TECHNIKA ... 65

A HATÁSOS KEZDÉS TITKA ... 74

10 HATÁSOS ELSŐ BEKEZDÉS TÍPUS ... 75

ÖSSZEFOGLALVA ... 89

-HOGYAN TARTSD FENN A FIGYELMET, ÉS ÉRJ EL A CSELEKVÉSIG? ... 91

HOGYAN TARTHATOD FENN A FIGYELMET? ... 92

HOGYAN TOVÁBB? ... 93

Miért kezdtem így? ... 93

Például ... 94

Jöhet a lényeg ... 94

Bizonyíts ... 95

A cselekvés ... 96

Amire még szükséged lesz ... 98

ÖSSZEFOGLALVA ... 99

MINTALEVÉL ... 101

HÍRLEVÉLÍRÁS VILLÁMSEBESSÉGGEL ... 105

HOGYAN ÍRJ GYORSAN HÍRLEVELET? ... 106

A sebességnövelés technikája ... 106

ZÁRSZÓ ... 109

BÚCSÚZÓUL ... 110

-BÓNUSZ FEJEZET: HOGYAN ÉPÍTS FEL EGY E-MAIL KAMPÁNYT ... 111

KAMPÁNY HOZZÁVALÓK ... 141

AZ AJÁNLAT ... 147

A KAMPÁNY ... 157

HÍRLEVÉL, ÉS ÉRTÉKESÍTŐ EMAIL MINTÁK .... 171

HÍRLEVÉL MINTÁK ... 172

EGY ÉRTÉKESÍTŐ KAMPÁNY ... 192

(6)

-Bevezető

Minden 2005 nyarán kezdődött.

Pokoli meleg nap volt, és én már a hatodik új ügyféljelöltet láto-gattam meg azok közül, akiket saját magam gyűjtöttem össze egy cégkatalógusból. Csakhogy az eladási kísérleteim sorra kudarcba fulladtak.

Asztalos-, és építőipari üveget eladni amúgy sem volt könnyű, mert a piacon túlkínálat volt. De még új ügyfeleket is gyűjteni a régiek mellé?! Na, ez már pokoli kemény feladatnak tűnt. Pedig tanultam értékesítést, nem is keveset. És éppen akkor tanultam marketinget a főiskolán. A kettő együtt nagyon jó szol-gálatot tett a mindennapjaim során, de nem volt elég. Valami még hiányzott.

Hogy micsoda, az néhány napon belül kiderült.

Elkezdtem kutatni valami olyan megoldás után, ami végre leve-szi a feleslegesen megtett körök terhét a vállamról. Túl sokszor mentem el olyan jelöltekhez, akik vagy nem voltak potenciális vevők, vagy egyáltalán nem állt szándékukban lecserélni a meg-szokott beszállítójukat. El kell fogadni, hogy vannak a világban olyanok, akik még a legszuperebb trükkök, fogások hatására sem válnak vásárlókká. Na de akkor miért tölteném velük a drága időmet? Nem igaz?

Amíg hiábavaló küzdelmet folytatok velük, addig máshol éppen megrendelést vehetnék fel. Ráadásul a kutatással, autózgatással eltöltött idő is túl sok órát lopott el a hatékonyságomtól. Elég volt!

Szóval ott ültem a számítógép előtt, és próbáltam találni valami kézzel fogható ötletet. Azzal tisztában voltam, hogy a megoldást a marketingben kell keresnem. De mivel kezdjek? Mi működik egyáltalán?

Ugyanis hamar rá kellett ébrednem, hogy a főiskolán tanult marketing nem a kicsiknek lett kitalálva. Bármilyen tanult dol-got is akartam megvalósítani, folyton a költségesség

(7)

zsákutcájá-ba futottam bele. Egyszerűen nem lehetett százezreket költeni kutatásra, piaci mutatókra, kísérletezgetésekre, fejlesztésekre, analízisekre, meg sok-sok egyéb marketing „izére”, amit a tan-könyvekben leírtak. Valami olyan kellett, ami gyorsan eredmé-nyekhez vezetett.

Aztán, pár órás keresgélés után ráakadtam pár olyan oldalra, ahol a kkv szektornak szóló marketing tippeket lehetett olvasni. Volt pár érdekes cikk, és hamar kiderült, hogy hol kell elkezde-nem a szálak felgöngyölítését. És akkor futottam bele abba, ami-re később én is az egész jövőmet építettem, a hírlevélami-re.

Akárhová jutottam is, mindenhol azt kellett látnom, hogy van-nak ugyan kezdeti tippek, ötletek, de ha többet akarok tudni, akkor fel kell iratkoznom a tanácsadók hírlevelére. Sőt, a későb-bi anyagokban az én figyelmemet is felhívták rá, hogy ha több vevőt akarok, akkor nekem is be kell vezetnem ezt az eszközt. Ugyanis a hírlevél megteszi azt, amit semmilyen más marketing eszköz nem tud ellátni tökéletesen: a lehető legstabilabb hidat építi ki a cég és a vevőjelöltjei között. Egyszerűen, könnyen, né-mi türelné-mi idő kivárásával segít maximalizálni a profitot. A cég, ahol akkor értékesítő voltam, nem ismerte fel ezt, így ná-luk süket fülekre találtam. Azonban én igen. Én éreztem, hogy ebben valóban nagy erő rejlik.

Ma meg már nem csak érzem, hanem tudom is, hogy a hírlevél a legfontosabb eszközök egyike, amit egyetlen vállalkozásnak sem szabad kihagynia a vevőszerző gépezetéből. Sőt! Erre kell he-lyeznie csaknem a legnagyobb hangsúlyt. Hiszen nem csak új vevőket lehet generálni, de a régieket is kiválóan újabb vásárlá-sokra lehet ösztönözni általa. Arról nem beszélve, hogy végre csak azokkal kell foglalkozni, akik valóban érdeklődnek a cég tevékenysége, üzenete iránt, így a felesleges körök száma is ala-posan lecsökken.

És abban az időben a cégeknek sorra jöttek ki a hírleveleik. Egy-re több és több vállalkozás kezdte el használni ezt az eszközt vevőszerzésre. Aztán történt valami.

(8)
(9)

Mi érdekli az embereket?

Ha olyan vagy, mint én, akkor te is azért iratkozol fel sok hírle-vélre, mert egyszerűen kíváncsi vagy, hogy az adott cég hogyan kommunikál, és egy pár levél után már nem igen olvasod el a hozzád beérkező leveleiket.

Nem rég, az egyik amerikai marketinges hírlevelénél még ennél is önzőbb szándék vezérelt, egyszerűen érdekelt a felkínált in-gyenes anyag, és semmi több. Fogalmam sem volt róla, hogy ki áll az anyag mögött. Soha nem is hallottam róla.

Az igazi meglepetés akkor ért, amikor megérkezett tőle a legelső hírlevél. Azon vettem észre magam, hogy érdeklődve olvasom az üzenetét. Éreztem rajta, hogy az írója alaposan felkutatta, mit írjon le, és ez a többi levelére is igaz volt. Egyszerűen kötelező olvasmány lett a számomra.

Hogyan érte el ezt nálam? És hogyan érheted el te is az olvasóid többségénél?

A legrosszabb, amit csak tehetsz

Azt hiszem, hogy a legnagyobb hiba, és amibe talán a legköny-nyebb beleesni az az a lépés, ami sok cégvezető kezét vezérelte, amikor leült írni.

„Most akkor írok egy ütős hírlevelet”

Nem! Ilyet még csak véletlenül se tegyél! Már ha valóban az érdeklődés fenntartása, és a 4 fő feladat teljes ellátása a célod. Ugyanis ezzel a módszerrel nem lehet mindig érdekes, az olvasó-id számára „letehetetlen” hírleveleket írni. Miért?

Mert hiányzik belőle a szándék, és olyan érzetet kelt, hogy „nem gondoltam át a dolgot, de írok neked valamit kedves olvasó, hogy ne felejtsél el”. A gond csak az, hogy 1.) ezt az olvasóid is megérzik, és az nagyon nem jó, no meg 2.) ez nagyjából az orosz rulettre hajaz, mivel körülbelül ugyanannyira a szerencsén mú-lik, mint az említett halálos játék. Az eredmény pedig nagyon aggasztó lehet.

(10)

Az olvasóid egy idő után elkezdenek leszokni az olvasásról. Hidd el, tudom, mert eleinte én is így csináltam. Akartam írni valami ütőset. Az olvasóim egy idő után nagyon megfogyatkoztak, míg végül frissítenem kellett a listámat.

Ha te is ilyen szerencsejátékos vagy, és a „valami ütőset” elvet követed, és így is vannak olvasóid, akiknek tetszik a hírleveled, akkor próbáld csak ki ennek a fejezetnek a harmadik pontjában leírt témaválasztási módszert, és meglátod, hogy végül micsoda különbségek lesznek.

Amíg az orosz rulett típusú leveleket írtam, addig jött pár véle-mény, hogy milyen jó dolgokat írok, és hogy mennyire haszno-sak a tanácsaim.

Amikor átváltottam az ezt követő pontra, akkor sokan írták, hogy mennyire érdekesek a leveleim, és hogy megvalósítottak párat, amelyek egészen jól működtek. Köszönik szépen.

Amikor viszont a harmadik pont szerint kezdtem el anyagokat készíteni, elkezdtek jönni az olyan levelek, amelyben hálásak voltak az anyagaimért, és a hírleveleimért, amiket csak úgy tud-nak jellemezni egy szóval, hogy: ÉRTÉK.

Szerinted melyik a legjobb a számodra a három közül? Melyikkel éred el végül, hogy maximalizáld a kapcsolat, a megértés, a biza-lom, és a márkaépítés szintjét?

Éppen ezért, kezdj el leszokni az „írok valami ütőset” berögző-désről, és válts két fokozattal feljebb. Hogy hová, azt is megbe-széljük mindjárt, de előtte egy másik hibát is essen szó, mert ha ez a kis fejezetrészt nem érezted a magadénak, akkor könnyen lehet, hogy a következőt annak fogod.

És abban sem lesz sokkal nagyobb örömöd.

Egy fokkal jobb, de még ez sem az igazi

„Írok egy levelet a gombák káros hatásairól. Hogyan írjam meg érdekesre?”

(11)

Ez már fejlődés. Ugye, azért iratkoztak fel az olvasóid a hírleve-ledre, mert érdeklődnek az általad ígért téma iránt. Így ha elég érdekesen írsz, akkor nagy a valószínűsége, hogy el fogják olvas-ni az üzeneteidet. De itt még mindig van egy gond.

Amikor felveted magadban a témát, és arról szeretnél érdekesen írni, azzal az a baj, hogy még mindig „termékközpontúan” gon-dolkodsz. A marketing első számú tanítása, hogy soha ne ter-mékben, hanem piacban, ügyfélben, vevőben gondolkodj. Márpedig, ha felvetsz egy témát, és azt akarod vonzóvá tenni, akkor még mindig nem az olvasóid kedvére akarsz tenni, hanem a sajátodéra.

De semmi gond, mert ez teljesen természetes dolog. Amit sze-retsz, arról a témáról sokkal szívesebben írsz te is. Ráadásul elégedettebb vagy azokkal a hírlevelekkel, amelyek témája közel áll hozzád.

Csak egyet ne feledj: a hírlevelet nem magadnak írod. Így telje-sen irreleváns, hogy neked tetszik-e a hírleveled, ha az olvasóid-nak nem. Igaz?

De akkor mi a helyes kérdés, amivel kezdened kell? Lássuk...

Ahogy egy jó hírlevél készül

Ha igazán figyelmet akarsz kivívni magadnak, akkor egyszerűen nem tehetsz másként, mint hogy a témaválasztásra alaposan odafigyelsz. Nincs „Írok valami ütőset” meg „Most írok egy jó levelet a fogyasztószerekről” – egészen máshonnan kell elindul-nod.

Mint már korábban említettem, minden szövegírási feladat első-számú követelménye az empátia. Így a hírlevelednél is ez az alapszabály.

Tehát a helyes kérdés: Mit írjak, ami érdekli az olvasóimat? Mi az, ami szolgálja az ő érdeküket, vagy amit nem tudnak, de fel-tétlenül meg kell ismerniük? (És persze fontos szempont az is, hogy a 4 fő feladatot is ellássad közben – de ezt már úgyis tudod hogyan oldhatod meg)

(12)

Tehát, ha felteszed magadnak a kérdést, hogy mit is kell írnod, amivel az olvasóid érdeklődését fenn tudod tartani, és mi kell hozzá, hogy mindent megismerjenek, és a válaszra is elég időt fordítasz, akkor elindultál a helyes úton. Azt, hogy mi érdekli őket, mindjárt megbeszéljük, de előbb egy kicsit beszéljünk ar-ról, amit nem tudnak, de tudniuk kell.

Ugye ezt a te dolgod eldönteni. Mérlegelned kell, hogy mely levelek szolgálják a 4 fő feladatot, és ezek közül melyek lesznek azok, amelyekről feltétlenül írnod kell, hogy az olvasóid valóban megfelelő döntést hozhassanak.

Hiszen, ha megfigyeled, akkor a 4 fő marketing funkció, és a hozzá tartozó levéltípusok közül a legtöbb mindkettőtöknek fontos. Az olvasódnak azért, mert a teljesebb megértés, a meg-bízható márka, és egy jó kapcsolat birtokában sokkal biztonsá-gosabban hozhatja meg a döntését. Neked pedig azért, mert a 4 fő funkció kiaknázásával a lehető legkönnyebben kínálhatod fel sikeresen megvételre a termékedet. Tehát, az eladás elől elhárí-tod a fő akadályokat.

És végül mindenki jól jár. Így a sokféle hírlevél ötlet, amelyeket a korábbi fejezetekben felsoroltam, mind alkalmas arra, hogy érdekes legyél az olvasóid számára. De ezek még nem lesznek elegendőek. Kell még egy-két dolog, amitől kötelező olvasmány-nyá lépsz elő. Így nézzük meg, hogy...

Mi érdekli az embereket?

A rövid válasz: minden, ami figyelemre méltó, és érdekes. A kicsivel hosszabb válasz: a tudás, és a szórakoztatási faktor a két legfőbb tényező. Miért?

Mert alapvetően az emberek egyik legfőbb célja, hogy az életük elég értékes, és érdekes legyen. Ennek szerves része az is, hogy szórakoztató dolgokkal foglalják el magukat. Na, de mi lesz szó-rakoztató egy hírlevélben, amitől úgy fogják érezni, hogy mindig el kell olvasniuk azt, és hogyan oldhatod meg ezt a feladatot is sikerrel?

(13)

Találós kérdés: mi az, amit szinte kivétel nélkül mindannyian elolvasnak a feliratkozóid minden egyes nap, bármennyi dolguk is legyen?

A híreket, és a bulvár sajtót. Ezekre mindig szánnak időt, bármi-lyen rétegről, korosztályról is legyen szó. Éppen ezért, ibármi-lyen ele-meknek a te hírleveledben is lennie kell. Plusz, ami még kellhet, egy kis humor kikapcsolódásképpen.

Azaz, a szórakoztatási faktor kritikus kérdés a számodra. Sőt, olyannyira az, hogy a hírleveleid minimum 30%-át ki kell tennie olyan írásoknak, amelyek ezt a faktort tartják karban. Csak azért nem írtam nagyobb százalékot, mert a korábban említett négy fő feladat ellátására szolgáló üzenetek között is van számos elem, amelyek szórakoztató hatással bírnak. Így ezeket már kihúzha-tod a listáról. De azért így is maradt bőven lehetőséged.

Hírek, események, botrányok, újdonságok, sztorik, humoros történetek, érdekességek az iparágadból, vagy akár a nagyvilág-ból. Ha mondjuk egy hírességgel történt valami, aminek a tanul-ságát kötni tudod a kínálatodhoz, akkor feltétlenül szánj rá egy levelet.

Így a kérdésre, hogy milyen a jó hírlevél, a válasz ennyi: érdekes, szórakoztató, informatív, beindítja az agyat, hasznos, érték van benne, és az esetek felében kapcsolódik a 4 fő funkció egyikéhez. Hogy ilyen hírleveleket tudj írni, mindig képben kell lenned a szakmai dolgokban – ez, gondolom nem lesz nehéz, hiszen a kötelességeid közé tartozik – és érdemes naprakésznek is lenned a világban történtek terén. Ha te is olvasod a bulvár, és a világ-sajtót, akkor ez sem jelent komoly feladatot.

A témaválasztási segédlet

1. Tudás

Az első dolog, amiért tulajdonképpen az olvasód feliratkozott, és amiért a hírleveledet egyáltalán útnak indítottad, az a megértés magasabb szintre emelése. Az olvasód tudni akarja, amiről írsz. Te pedig szeretnéd, hogy felépüljön a szakmai tekintélyed, és elfogadjanak majd, mint a gondjuk megoldóját.

(14)

Éppen ezért, alap esetben – a 4 fő funkciót szem előtt tartva – úgy kell összeállítanod a hírleveled témáinak vázát, hogy a szük-séges információkat átadjad. De nem ám akárhogyan, hanem odafigyelve rá, hogy ne adj egyszerre túl sokat.

Szabdald kisebb részekre a témádat, és egy hírlevélben egyszerre csak egy dologról, egy fontos részletet kiemelve írj. Ez nálam például régen úgy festett, hogy egy levél szólt az empátiáról, egy az első bekezdésekről, egy a címsorokról, egy az ár prezentálásá-ról, egy a lezárás fontosságáprezentálásá-ról, egy az érzelmekről...stb.

A hírlevél lehetőleg ne legyen túl hosszú. Mérjed le, és próbáld úgy összeállítani, hogy 5-6 percnél ne kelljen több a végigolvasá-sához. Persze ez nem alapszabály, de ha hosszabb leveleket írsz, akkor a struktúráról szóló résznél nagyon figyelj oda.

Egyszóval, állíts össze egy alapvázat, amiből kiindulhatsz. Ugye a feliratkozó oldalon ezeket a témákat hozod fel, hogy érdeklődő-ket szerezz. Hogy kell-e ebbe valamiféle logikai sorrend? Nem feltétlenül. Lehet a témaválasztás lineáris, azaz olyan, hogy az alapoktól elindulva vezeted végig az olvasót egyre magasabb szintekről írva. De lehet úgy is, hogy összeraksz egy sor témát, és teljesen véletlenszerűen állítod össze a sorrendet. Ahogy jobb-nak látod a dolgot. Egy cél van: a kellő mennyiségű tudást add át ahhoz, hogy végül a legtöbben döntsenek a vásárlás mellett. Ami nem egyszerű, az az egyensúly megtalálása. Azaz, ne adj túl keveset, hogy ne látsszon túl „olcsónak”, értéktelennek a hírleve-led, de ne adj túl sokat se, mert akkor meg esetleg már nem akarnak majd vásárolni tőled. De ez inkább csak akkor érdekes, ha a terméked maga az információ.

Ha konkrét terméket forgalmazol, akkor a fő kitétel az érték. Legyen olyan a hírleveled, hogy úgy érezzék az emberek, te aztán nem sajnálod tőlük az információt.

Ha a témákat összeállítottad, akkor lesz 10-20-30-X számú leve-led. Ezek teszik majd ki az összes üzeneted kb. felét. A másik felét a kapcsolat-, a bizalom-, a márkaépítésre, és a szórakozta-tásra építsed. Eleinte több legyen az infó, később pedig a szóra-koztatás. Ehhez a következő témákat választhatod.

(15)

2. Hírek

Milyen hírek, fejlesztések jelentek meg az iparágaddal kapcso-latban, és ezek miért érdekesek. Ha például egy új fejlesztés látott napvilágot, akkor mire számíthatnak a vevőid azzal kap-csolatban a jövőben. De jók lehetnek ide olyan levelek is, ame-lyek nem kapcsolódnak közvetlenül a témádhoz, de az olvasóidat érdekelhetik. Például, ha vitaminokról írsz, akkor lehet téma egy érdekesség a legújabb egészséges életről szóló elméletek boncol-gatása, vagy a testedzés legújabb felfedezései is.

3. Újdonságok

Ez mindig érdekes téma. Milyen újdonságok láttak napvilágot nálatok, vagy az iparágban, netán a környező világban, amelyek érdekelhetik az olvasóidat?

Ilyen lehet az új céges telephely, ahol esetleg több előnyös dolog is helyet kapott. Vagy egy új terméketek. De a legfrissebb iparági termékek, amelyek nem jelentenek konkurenciát, viszont az olvasóidnak érdekesek lehetnek. Vagy éppen olyan újdonságokat is feltárhatsz, amelyek hamarosan nálatok is kaphatóak lesznek, vagy részeivé válnak majd a kínálatotoknak.

4. Események

Jártál valamilyen szakmai konferencián? Akkor írj egy beszámo-lót. Ott voltál egy nagy beszállítód, vagy vevőd céges rendezvé-nyén? Írj róla pár érdekes sort. Hamarosan megrendezik az iparágad nagy kiállítását? Akkor add hírül a lehetőséget. De egy verseny, vagy egy díjkiosztó gála eredményei is ide tartozhatnak. Sőt, akár az alkalmazottaid életében történt események is szóra-koztatóak lehetnek.

5. Botrányok

Imádja a nép a botrányszagú történeteket. Hogyan vágták át a beszállítódat, vagy téged? Milyen botrányba keveredett az ipar-ágad egyik jelentős szereplője? Mi történt az egyik vevőddel, amikor éppen nyaralni volt?

(16)

Nem csak mindig az eladás a lényeg. Jöhetnek a zaftos sztorik is néha.

6. Történetek

Mesélj a céged múltjáról, jelenéről, jövőjéről. Az alkalmazottaid-ról, a vevőidről, beszállítóidalkalmazottaid-ról, az iparágad egyes jelentős híres-ségeiről. Keress olyan történeteket, amelyek szórakoztatják az olvasóidat, és érdeklődve fordulnak feléjük. Egy jó sztori az, amit a sajtóban is keresnek. Ha tőled megkapják, akkor könnyen kötelező lesz minden leveled.

7. Ötletek a nagyvilágból

Láttál valami ötleteset, ami szerinted az olvasóidnak is érdekes lehet? Egy termék, egy szolgáltatás, vagy akár egy új pénzkerese-ti forrás is kellemes meglepetést jelenthet. Vannak cégvezetők, akik marketingre is tanítják a vevőiket. Vannak, akik csak min-dig beszámolnak egy-egy ötletes dologról – teljesen különböző témaköröket érintve. A lényeg, hogy ne csak egyetlen téma le-gyen terítéken.

8. Viccek, humor

Minden olvasód tudja rólad mi a kedvenc vicced? Pedig ezzel még közelebb kerülhetsz hozzájuk (tudod, kapcsolat). Feldobod néha a hangulatot egy kis humorral? Láttál egy szuper videót, amit megosztanál a listáddal is? Nosza, tedd meg bátran!

Amint látod, tengernyi témaötlet hever parlagon. Nem ismerek olyat, aki mindegyiket kiaknázta volna már. Pedig, ha összete-szed a 4 fő funkcióhoz tartozó témákat, és a szórakoztató eleme-ket, egy igen erős, és élvezetes sorozat alakul ki a végére, ami igen komoly olvasói tábort eredményezhet ám.

Ami jó, ami érdekes, és értékes, azt szívesen osztják meg egy-mással az emberek.

Ugye ezek után soha többé nem lesz kérdés, hogyan írj az olva-sóidat érdeklő, izgalmas leveleket.

(17)

És most jön a java! Ugyanis, semmit nem ér az egész eddigi tu-dásod, ha a leveleid nem jutnak el odáig, hogy a megérkezés pillanatában, rögtön el is olvassák azokat.

A „félreteszem későbbre” sem jó eredmény ám! Tudod miért? Vajon mi lesz a sorsa a félretett leveleknek szerinted? (Aha! Hát persze! – Ugye?)

(18)

Hogyan tartsd fenn a

figyel-met, és érj el a cselekvésig?

(19)

Hogyan tarthatod fenn a figyelmet?

A figyelem megszerzése volt a legnehezebb feladat. A világ rek-lámozói, írói, kommunikátorai is ezért folytatják legnagyobb harcot. Ugyanis tudják, ha már ez megvan, akkor a siker 80%-át a kezükben érezhetik.

De azért, egy erős kezdéshez, méltó folytatás is dukál. Kár lenne csalódást okozni az olvasónak. Egy csalódott ember nagyon ha-mar közönyössé válik, és később már a legtutibb trükkel is poko-li nehéz lesz jóvátenned a hibádat. Ha többször is csalódnia kell az olvasódnak, mert rendszeresen unalmassá válnak az üzenete-id, akkor egy idő után elveszíted őt. És ha ez általános jelenséggé válik, akkor baj van ám.

A gond csak az, hogyha eddig rosszul kommunikáltál, akkor már most is ez a helyzet. Ha így lenne, akkor sajnos rossz hír, hogy ezek a technikák is inkább az újonnan megszerzett olvasóknál fognak igazi áttörést hozni – de legalább őket már nem veszíted el!

Azért nincs ám minden veszve. Ugyanis gondolj csak bele: eddig esetleg unalmasak voltak az üzeneteid, de még nem iratkoztak le a listádról. Jönnek tőled a levelek, és bár nem olvassák el azokat, mégis maradtak veled. Ebben a helyzetben egyszer csak elkez-denek érdekesek lenni a tárgymezőid, és utána is egyre izgalma-sabb folytatás következik. Hirtelen más lesz, mint eddig. Erre felkapják a fejüket, és egyszerre rendszeresen belekukkantanak a leveleidbe. És elég ám, ha csak kettőt-hármat elolvasnak, és máris könnyedén „függővé” válhatnak.

Kész, a folyamat megfordítva.

Ha pedig eddig is érdekesek voltak a leveleid, akkor most, hogy már tudatosan írsz, még inkább azok lesznek az olvasóid számá-ra. Nagy kincs ez ám a mai világban!

Tehát, az első mondatokkal megragadtad az olvasóid figyelmét, most arra kell figyelned, hogy ne engedd el azt. Azért is fontos ez ugye, mert ha már erősen kezdtél, de gyengén folytatod, akkor hiába dolgoztál a kezdésen annyit. A kérdés csak az...

(20)

Hogyan tovább?

Emlékszel a formulára?

1.) Írj egy jó tárgymezőt 2.) indíts egy erős kezdéssel

3.) mondd el, miért azt a kezdést választottad 4.) állj elő egy példával

5.) írd le a javaslatodat, ötletedet, tippedet, tanácsodat 6.) bizonyítsd be, hogy működik

7.) ösztönözz cselekvésre minél több olvasót.

Az első két pontot kipipáltuk. Már a kezedben van egy sor tárgymező-, és első bekezdésírási technika. Most jön a 3-4-5-6-os pont. Ezek segítenek majd a továbbiakban abban, hogy sike-resen tartsad fenn a figyelmed, és teljes érdeklődést szerezz az üzenetednek.

Menjünk csak végig ezeken a pontokon sorjában.

Miért kezdtem így?

Bármelyik kezdési technikát is választottad, bárhogyan csigáztad is fel a kíváncsiságot, az olvasódban ott fog élni a kérdés: „Oké, mindez szuper, de miért figyeljek oda rád?”

A kérdés jogos. Miért is figyeljen oda rád? Nos, ez a kérdés ma-gyarázatra szorul.

Ha kérdeztél, ha vágyat keltettél, ha egy problémáról beszéltél, ha hírrel kezdted, de ha egy meglepő módon indítottál, akkor pláne fontos, hogy a folytatás is érdekes legyen.

Magyarázd el, hogy az a vágy miért érdekes az üzeneted szem-pontjából. Az a probléma miért érdekes most. Az a hír miért rossz, vagy jó. Az a látszólagosan a témától teljesen eltérő első mondat miért illik mégis oda.

Ez tulajdonképpen nem más, mint annak a témának a felvezeté-se, amiről a leveled szól. Azaz, most, hogy a figyelem a tiéd,

(21)

kezdjed el összekötni a mondandódat az kezdéssel, hogy telje-sebb képet fessél.

De erre a figyelem fenntartása miatt is szükség van. Egyszerűen nem vihetsz bele túl nagy logikai ugrást az üzenetedbe, mert akkor érthetetlenné válik, és az nagyon nem jó. Kár lenne össze-zavarnod az olvasódat. A híreknek is van egy rövid, magyarázó szakasza, amivel átkötik a szalagcímet, és a lényeget.

Például, az előadásomban, ahol a válásokkal indítottam, utána rögtön megmagyaráztam, hogy a fő ok a kommunikáció hiánya, vagy a rosszul felépített kommunikáció. És bizony az, hogy egy cég egyáltalán eljut a vevőjével a „házasságig”, az is a kommuni-káción múlik. Így már érthetővé vált a kezdés, és a helyére kerül-tek a dolgok.

Ezután már csak egy dolog volt vissza.

Például

Térjünk csak vissza egy pillanatra a történetekhez való vonzal-munkhoz. Amióta csak erre a világra kerültünk, történetekkel, sztorikkal tanítottak minket. Még a matekban, és a fizikában is egy sor feladat van, amelyek egy történet megoldásán alapulnak. Éppen ezért, ha már érthetővé vált a kezdés, akkor még világo-sabbá válik, ha egy példát is felhozol. Ráadásul egy sztori még tovább növeli az érdeklődést.

De persze, ha nincs történeted, amit beszúrhatsz ide, akkor jó lehet egy felmérés, egy párhuzam, egy hasonlat is. A lényeg, hogy növelje, vagy legalább fenntartsa az érdeklődést.

Jöhet a lényeg

„Rendben, érdekel mindez. Mi a teendőm?” – gondolja az olva-só. Hát persze, hiszen elcsavartad a fejét a kezdéssel, és azt is elmondtad neki, hogy miért fontos odafigyelnie rád. Sőt, igazol-tad is ezt egy példával. Akkor jöhet végre a fő mondanivaló is. Jöhet a tanácsod, a tipped, a félreértés, a tévhit, vagy bármi, amiért az üzenetedet írtad.

(22)

Bónusz fejezet: Hogyan építs fel

egy e-mail kampányt

(23)

Folyamatosan figyelek. Figyelem a hozzám befutó kampányokat, és gyűjtöm a példákat. Láttam pár ügyesen összerakott e-mail akciót, és sok-sok kevésbé ügyeset.

Na, persze nem egyszerű eredményes reklámhadjáratot indítani úgy, hogy hiányoznak azok a fontos ismeretek, amelyek irányt mutatnak ebben a zűrzavaros világban, amit reklámozásnak hívunk. Nem is a Te hibád, ha eddig kevés sikert könyvelhettél el. Egészen mostanáig! Ugyanis ezután az anyag után már nem lesz mentséged!

Ez a lista lépésről lépésre bemutatja, hogyan épül fel egy klasszi-kus e-mail marketing kampány. Sőt! Mint ahogy megszokhattad tőlem, még többről szól. Belekerült az is, ami a kampányok előtt feltétlenül szükséges lépés kell, hogy legyen.

Ebben a listában megtalálsz minden olyan fontos elemet, amit az elmúlt időszakban én is beletettem az ügyfeleimnek készített, és a saját kampányaimba is. A részletek kidolgozása pedig a Te dolgod lesz, hisz azok cégenként változhatnak.

De a lényeg:

• Mit tegyél, mielőtt bármibe is kezdenél?

• Mit gondolj át, hogy a lehető legnagyobb esélyt add a si-kernek?

• Az egyes szakaszokat hogyan oldhatod meg?

• Mit érdemes beleírnod egy-egy cselekvésre ösztönző le-vélbe?

• Milyen „finomságokat” érdemes még megfontolnod?

Fontos kérdések, amelyekre a válaszok ebben a mellékletben érkeznek.

Most vágjunk bele, és nézzük meg, hogyan lehet felépíteni egy hatásos e-mail kampányt részletesen...

(24)

Indulás előtt

Vigyázat, veszélyzóna!

Az egyik legfőbb probléma az, hogy nagyon könnyű beleesni a DM kampányok egyik nagy csapdájába: a jóhiszemű elbagatelli-zálásba.

Ne hidd, hogy ami első ránézésre egyszerűnek tűnik, az a való-ságban is az. Nagyon könnyű úgy gondolni, hogy csak felhívod a webmesteredet, a grafikust, a nyomdát, és közlöd velük az igé-nyeidet, mindig kérdezz rá arra is, hogy milyen határidőkkel számolj.

És ne feledkezz el magadról sem. Hagyj elég előnyt magadnak, hogyha váratlan esemény jelentkezne, akkor még tudj reagálni rá úgy, hogy a kampány se csússzon meg. Ne feledd el azt sem, hogy amikor alvállalkozókkal, munkatársakkal dolgozol, akkor Te vagy a kritikus, aki párszor biztosan vissza fogja dobni javí-tásra a munkákat, mielőtt a nagyvilág elé tárná. És persze szá-molj időt a szövegek megírására is...

Egy gyors ellenőrző lista

Milyen főbb teendők állhatnak előtted, ha kampányolni ké-szülsz? Persze nem mind lesz igaz rád, és esetenként a sorrend is változhat – ez egy átfogó lista, ami a fontosabb feladatokat pró-bálja meg felölelni, így apróbb teendők akár hiányozhatnak is belőle. Azonban a lényeg az, hogy kezdj el gondolkodni a teendő-iden, és azok szerint tervezz. De mik is ezek?

1. Tervezés – mi lesz a fő célod a kampánnyal, milyen online, és offline elemeket teszel bele, kell-e előtte listát építened, lesz-e szükséged keresztmarketing partnerekre, stb. tehát először mindig tervezz, mert e nélkül vakrepülés lehet a vége. De csak, ha már tudod, hogy mit is vegyél számításba...

2. Listaépítés – a lista mindenek előtt. Minden DM kampány sikerének a legfőbb kulcsa a lista, és annak minősége. Így, ha még nincs listád, akkor ideje építeni egyet. Hogyan állj neki?

(25)
(26)

Tudod, mitől lesz egy kampány sikeres? Attól, hogy a legfonto-sabb pontok a helyükre kerülnek. Ha egy kampánynak az alapjai rendben vannak, akkor egyszerűen nem lehet elrontani.

Persze, ehhez az igazi pluszt az adja meg, ha sikerül beletalálnod a listád olvasóinak szívébe, és olyan jól összerakott ajánlattal állsz eléjük, amire nagyon nehezen tudnak nemet mondani. A következőben elmondom mindazt, amit én minimum meg szoktam tenni, mielőtt bármilyen kampányba kezdenék. Nagyon fontos dolgok ezek, hiszen nélkülük csaknem esélytelen lennél a vevőjelöltjeiddel szemben. Igyekszem főként a gyakorlati dolgok-ra szorítkozni, de azért néhány esetben a háttérről is beszélnünk kell.

Mire a végére érünk, látni fogod, hogy mitől lesz egy kampány – az ötlettől elindulva a végkifejletig bezáróan – igazán nyerő, és mitől lettek az én általam levezett e-mail kampányok olyan sike-resek. Mert hidd el, jóval az átlag feletti eredményeket elérni nem is olyan nagy ördöngösség ám! Csupán néhány dolgot kell a helyére tenned, és máris a milliós bevételek világában találod magad.

Nézzük, mi kell ehhez...

Ahol minden elkezdődik...

Minden kampány a tervezéssel kezdődik. És ez az első kritikus pont, ahol eleve halálra lehet ítélni egy e-mail kampányt. Erről még később beszélünk, most inkább nézzük meg, mik azok a fontos pontok, amikre a gyakorlatban mindenképpen szükséged lesz.

Piacismeret

Találós kérdés: mi az, ami nélkül csak félkarú evezős vagy a kampányok tengerén?

(27)

A legtöbb ügyfelem, akik kampányötlettel kerestek meg, elfelej-tettek egy dolgot: NEM saját maguknak indítanak akciót, hanem a vevőiknek! Egyszerűen el kell felejtened azt, hogy TE mit gon-dolsz „ütősnek”! A te elképzeléseid NEM nyomnak olyan sokat a latban, mint gondolnád. Sőt!

Az emberek egyáltalán nem kíváncsiak arra, hogy szerinted mi lenne jó ajánlat. Az emberek akkor fognak jól reagálni az ajánla-taidra, ha azok NEKIK szólnak, nem neked.

A kérdés csak az, hogy milyen ajánlat szól nekik, igaz?

Nos, ehhez ismerned kell a piacodat. Három fontos dolgot kell tudnod:

1. Milyen hiányérzetük van jelenleg? 2. Milyen az aktivitás a listádon? 3. Mi a helyzet a piacodon?

Akkor nézzük meg ezt a három dolgot szépen sorjában...

A hiányérzet

Először is, ez mindennek az alapja. Ez szüli a problématudatot, ez szüli a vágyat, és ez szüli a célokat.

A kérdés: miért iratkoztak fel az emberek a listádra? Mit keres-tek? Mire számítanak tőled? Mit akarnak megkapni?

Nálam ez egyértelműen a szövegírás megismerése. Nálad mi? Mert, ugye a marketing egy érzékeny gépezet. Ha rossz feliratko-zási taktikát választasz, akkor itt nagy gondok lehetnek ám! Ha például én egy marketing ötlettárral gyűjteném a feliratkozó-kat, akkor olyan olvasókat gyűjtenék, akiket a marketing érdekel. De akkor hogyan is várhatnám el, hogy a többséget érdekelje a szövegírás?! Ha kedvezményes bónt kínálnék, akkor meg csak az árérzékeny vevőjelölteket sikerülne összegyűjtenem, és esélyem sem lenne prémium kategóriás termékkel piacra lépni.

De nyugi, ha esetleg rossz feliratkozási taktikát választottál, ak-kor sincs olyan nagy baj, de ha így van, akak-kor a kampányaid előtt

(28)

úgy kell kommunikálnod, hogy nagyon erősen felépíted a felkí-nálandó termékedet.

Tehát, ha az elején marketing tippekkel kezdtem volna, akkor egy-egy termékem piacra dobása előtt biztosan írnék 4-5 hírleve-let a szövegírás fontosságáról.

Szóval, elsőként arra van szükséged, hogy az olvasóidban megta-láld a hiányérzet nyomógombját. Ez vagy ott él bennük, vagy neked kell felélesztened.

Tegyük fel, hogy megkeres engem egy ügyfél, hogy szeretne kampányt indítani. A listája tízezer fős, és rendszeresen kom-munikál velük. A terméke egy új tanácsadói szolgáltatás lenne a párkapcsolatok javítása terén. A tanácsadás arról szólna: hogyan kommunikáljon kedvesével úgy, hogy elérje nála a célját?

Az első kérdésem biztosan az lenne, hogy mivel gyűjti a felirat-kozókat. Ebből kiderül, hogy mi hajtotta oda az ügyfélhez az embereket, azaz, mit várnak el tőle.

Elmondja hát, hogy a párkapcsolatok konfliktuskezelési szabá-lyairól szóló e-book a csalija. Tehát az embereket ez a probléma-tudat hajtotta listára.

Oké, a következő kérdés: és ezek után milyen infók mentek még ki nekik? Volt-e szó a hatékony kommunikációs tippekről? Be-szélt-e az olvasóinak a céljaik eléréséről? És arról, hogy a legtöbb konfliktus megoldásában mekkora szerep jut a kommunikáció-nak, és hogy ha valaki egyenesen irányítja a vitát, akkor nyerte-sen jöhet ki a dologból? És arról, hogy mindezt mennyire rosszul oldják meg a párok?

Ha a válasz igen, akkor nyeregben vagyunk, ha nem, akkor első-ként ezekre a témákra kell terelni a figyelmet, és hiányérzetet kell kelteni az emberekben, mielőtt a szolgáltatást a nagyvilág elé tárnánk. És, mivel az emberek a konfliktuskezelési gondjaik megoldásának reményében érkeztek a listára, mindezt ügyesen össze kell kapcsolni a témával.

Nos, ebben az esetben máris nagyobb eséllyel indulhatunk el a kampánnyal. Hiszen kialakítunk egy hiányérzetet az olvasókban, ami előkészíti a tanácsadás számára a terepet.

(29)

A fő szakasz további három részből tevődik össze. Ennek

az e-mail-ek szövege miatt van jelentősége.

A kampányindító levélnek mindig a felvezetési szakaszban meg-hirdetett dolgot kell visszaadnia, hogy a vevők rögtön felismer-jék, ez a kezdés.

A kampány további részében jönnek az érveid, az érzelemkeltő, csábító, informáló levelek.

Az utolsó szakaszban pedig a sürgetés, a felpörgetés, a tempófo-kozás a feladatod. Mert ugye, nincsen kampány és/vagy határidő nélkül. Így annak közeledő végéről mindenképpen értesítened kell az olvasóidat. Hogy őszinte legyek, ebben a szakaszban – ha ügyesen csinálod – a kampány egész addigi forgalmát megdup-lázhatod. De legalábbis, a legtöbb megrendelést ebben a sza-kaszban gyűjtheted be. Nézd csak meg ennek a könyvnek a kam-pányát...

1. Az első napon 90 meg-rendelés érkezett 2. A második napon 70 3. a harmadik napon 47 4. a negyediken 57 5. az ötödiken 138

Azaz, az utolsó nap toronymagasan a legjobb eredményt hozta! Akkor vajon érdemes volt-e lezárásként noszogatni egy kicsit?

(30)

Csak azért írom le ezt, mert sokan messze elkerülik ezt a sza-kaszt, és óvatoskodva próbálják meg emlékeztetni az olvasóikat, hogy mindjárt itt a vége.

Igen ám, csakhogy így jelentős mennyiségű megrendelésről le kell mondaniuk! A kérdés csak az, hogy vajon tényleg kell-e óva-toskodni? Tényleg annyira rosszul veszi-e ki magát az olvasóid körében az, ha noszogatod őket?

Nos, a kulisszatitkok részben mutatok pár érdekességet, erről...

Mi az, amit ha kihagysz, akkor tele leszel megrendelé-sekkel, de a pénzedhez mégsem jutsz hozzá?

Az utánkövetés. Bizony, bizony! Nem elég csak begyűjteni az igeneket, és vége! Legalább egy levél, amiben megköszönöd a rendelést, és megerősíted a vevődet, hogy remek döntést hozott, mert valóban beleadtál mindent, hogy még többet kapjon, mint amit remél, minimum kell a sorozatba.

Viszont, ha a nem fizetések számát minimalizálni akarod, akkor küldesz még ki biztató, megerősítő leveleket is, hogy végül érezze a vevőd, komoly lehetőséget hagy ki, ha most nem fizet.

Hogy ennek van-e értelme? Hamarosan mutatok majd egy kimu-tatást erről...

A másik fontos típusa az utánkövetésnek az, hogy megtanítsd a vevőidet a terméked használatára. Írj nekik tippeket, ötleteket, hívd fel a figyelmüket kihagyhatatlan részletekre, stb. A lényeg, ha egy kicsit is nehezebben érthető, bonyolultabb dolgot kínálsz, akkor soha ne hagyd magukra a vevőidet a vásárlás után. Segíts nekik. Így lesznek hűséges vevőid ők is...

A harmadik típusú utánkövetési szakaszok pedig a további érté-kesítési kísérletek lesznek. Ha a terméked elnyerte a vevőid tet-szését, akkor egy részük biztosan hajlandó még egy remek aján-latra befizetni nálad. Hidd el, sok pénzt hagysz parlagon, ha né-ha nem fordítasz erre is figyelmet. Csak arra figyelj, hogy az ilyen ajánlataid mindig exkluzívak legyenek.

(31)

Hírlevél, és értékesítő e-mail

minták

(32)

Hírlevél minták

Következzen 5 hírlevél minta, amelyek kiváló példái az oktató, és a szakmai tekintélyt építő e-mail-eknek. Mindezzel együtt, ter-mészetesen a márkát is építik, és a vásárlási kedvet is növelik az olvasókban.

Figyeld meg a leveleket – a kezdést, vagy ahogy igyekeznek mi-nél élvezhetőbbé, érdekesebbé tenni az oktatást, a példákkal, sztorikkal, vagy egyéb módon – és akár teljesen egészében át is alakíthatod azokat a saját kínálatodra.

Akkor vágjunk is bele…

1. levél

Tárgy: János, hogyan írj úgy, hogy ellepjenek az érdeklődők? - Egy fontos különbség cím és cím között...

Egy fontos különbség az átlagos, és a

nyerő címsorok között - avagy, hogyan

írj úgy, hogy ellepjenek az érdeklődők?

Kedves {{keresztnev}},

Hadd kezdjem egy fontos ténnyel:

Egyetlen módszerrel sem tudod megváltoztatni az em-berek vágyait, esetleg jobb módszert mutathatsz nekik, amivel elérhetik azokat.

Ha próbáltál már olyan szöveget írni, ami valóban képes hatni a célpiacodra, és a próbálkozásod nem váltotta be a reményeidet, akkor lehet, hogy a most következő probléma állta el a sikered útját.

(33)

Amitől szárnyra kapnak a címsorok,

és a reklámszövegek

Az egyik legnagyobb hiba, amit nap mint nap látok, hogy a vál-lalkozások azért készítenek új termékeket, mert szeretnék elad-ni-, és nem azért, mert valaki meg akarja venni azokat. Tudod miért gond ez?

Figyeld csak meg a kezdő mondatot...

Az emberek nem "venni akarnak valamit", hanem a vágyaikat szeretnék kielégíteni, a céljaikat szeretnék elérni, vagy a gondjai-kat, félelmeiket akarják leküzdeni.

Éppen ezért, soha nem vezet célra az, ha Te próbálod meg alakí-tani a piaci igényeket - vagy legalábbis kínkeserves feladat.

Egy égetően fontos különbség

Sokszor olvashatod az egyes tananyagokban, hírlevelekben: ah-hoz, hogy egy értékesítő szöveg jól működjön, motiválnia kell az olvasót.

Csakhogy, ez így nem pontos, és könnyen tévútra vezet-het, ugyanis...

Az embereket egy vásárlási döntéshez nem kell motiválnod, mert ők már eleve motiváltak - egyébként fel sem figyelnének a rek-lámodra, mivel "reklámvakságban" szenvednek. Egyszerűen csak annyi a dolgod, hogy...

...felerősítsd bennük a motivációt.

(34)

Senkit sem lehet motiválni, ha ő nem akarja, azaz, ha nem él benne ott már elve a motiváció.

Van, akiben a versenyszellemet kell felerősíteni, van, akit a pénz indít be, van, akinek a fontosság érzete számít - de egy valami-ben biztos lehetsz: akinek nem fontos a pénz, annak kínálhatsz bármennyit belőle, nem teszed motiválttá; aki gyűlöli a versenyt, azt bármilyen kihívás elé állítod, az utolsó helyen fog befutni. Hogy mi ebből a tanulság a szövegírás területén?

A különbség példája

Gondolj csak arra, hogyan szerezhetsz meg bármit az életben. Ugye, erősen kell akarnod, célokat kell elérned, és eléggé moti-váltnak kell lenned, hogy végig is menj az előtted álló úton. És ezzel mindenki így van.

Így, ha igazán sikeres szövegeket akarsz írni, akkor mindig arról írj, amit a piacod akar.

És ez nem az, hogyha például azt írod egy címsorban, hogy:

"Egy új felmérés szerint: 100-ból mindössze 3

cé-ges weboldal éri meg, hogy igaz pénzt termeljen -

az Öné vajon közöttük van?"

Nem azért, mert ez egy rossz cím, hanem azért mert a sokszoro-sát hozza, ha inkább az elérhető eredményre fókuszálsz, azaz arra, amit a piacod akar.

(35)

Ön is olyan büszke cégvezető akar lenni, aki

sok-milliós forgalmat produkál a céges honlapjával?

Érzed a különbséget?

Tehát:

Ha igazán nyerő címsorokat, reklámszövegeket szeretnél írni, akkor mindig arra összpontosíts, hogy mit akar a célközönséged, és azokról az eredményekről írj, amelyeket a kínálatoddal elér-hetnek.

Hidd el, ez a fontos különbség még sok pénzt hozhat a konyhád-ra - feltéve, ha megfogadod, hogy ezentúl odafigyelsz rá...

Üdvözlettel, Odrovics János!

2. levél

Tárgy: János, üdvözöllek a Vevőgyűjtő Szövegírás sorozaton – és egy meglepetés!

Kedves {{keresztnev}},

Igazán remek döntést hoztál! Az eredményes kommunikáció talán még soha nem volt annyira fontos a hazai cégek életében, mint manapság.

Ezt a döntésedet megkoronázandó, hadd lepjelek meg egy olyan kis aprósággal, ami ugyan nem volt benne a listában, mégis talán érdekes lehet a számodra...

Ez egy gyors segítség így, az elején, hogy lásd, mi lesz a fő iránya az elkövetkező hetek anyagainak...

(36)

7+1 pontos ellenőrző lista a hatásos

szö-vegekhez

A Gyalog Galopp című filmben volt egy jelenet, amikor az öreg király meséli a fiának a vára történetét.

"Idehallgass, az egész királyság az én művem. Amikor nekikezd-tem, mindenütt csak mocsár volt.

Mondta is a többi király: a bolond épít ide várat. Én mégis felépí-tettem, hogy megmutassam nekik. De elnyelte a mocsár. Tehát építettem egy újat. Az is elsüllyedt. Építettem egy harmadikat, az leégett, összedőlt, aztán süllyedt el.

De a negyedik, az megmaradt. Ez az, ami majd a tiéd lesz fiam. A legerősebb vár közel s távolban."

Ha megfigyeled, egy vállalkozás kommunikációja is nagyon ha-sonlóan épül fel.

Először felépíted. Kiderül, hogy nem lesz jó. Másodszorra felépí-ted, az is elsüllyed a piac mocsarában. Nekifutsz harmadszor, az végképp nem sikerül, mivel már túl görcsösen akarod, hogy jó legyen.

Aztán, végül hátralépsz egyet, átgondolod a dolgot, esetleg be-szerzel hozzá némi ismeretet, és sikerül.

Ismerős?

De nem kell, hogy feltétlenül így legyen! Ugyanis van egy pár lépés, amit minden kommunikációs anyagod megírása előtt ér-demes megtenned, és a vakrepülés végre tudatos szövegépítéssé válik.

És mindegy, hogy ez a céged teljes kommunikációja-e, vagy csak egy reklámanyagod szövege...

(37)

7+1 pontos ellenőrző lista

1. Tudd, hogy kivel fogsz kommunikálni

Marketing alapszabály, hogy határozd meg a célpiacodat. Nos, a kommunikációban, ha lehet, ez még fontosabb feladat. Sőt... Míg a céged célpiacánál kritikus tényező, hogy elég nagy piacot válassz ahhoz, hogy "eltartsa" a céged, addig a kommunikáció-ban érdemes kisebb szegmensekre bontani a lehetséges vevőket, hogy még célzottabb üzenetet fogalmazhass meg nekik.

2. Ismerd meg őt jobban

Ha megvan a közönség, akkor itt az ideje, hogy megtudd: mire harapnak.

Kutass, készíts felméréseket, teszteket, és beszélgess a vevőiddel. Kérdezd ki őket alaposan.

Ezután készíts egy jellemrajzot az ideális vevődről. Ez a portré lesz a legnagyobb segítséged, amit csak kaphatsz. Egyszerűen semmilyen ötlet, semmilyen szuper trükk nem képes helyettesí-teni egy pszichológiai jellemrajzot.

3. Tűzd ki a célodat

Majd határozd meg, hogy a kommunikációs anyagoddal mit szeretnél elérni.

4. Készítsd el a célodnak megfelelően az ideális vevőd profilját

Most újra készítened kell egy profilt, de ez már szűkebb témakört foglal magába. Ugyanis ebben a profilban már csak az anyagod céljával harmonizáló gondolatait kell leírnod az ideális vevőd-nek.

(38)

Mit utál, mire vágyik, mit szeretne elérni, stb.. - de csakis azzal kapcsolatban, amiről az üzeneted szól.

5. Fordítsd le a céged nyelvére

A profil jellemzően a vevőben zajló monológ, így azt még át kell írnod a saját verziódra. Emeld ki a kulcsszavakat, és add vissza azokat a szövegedben.

6. Írd meg a szöveget

Most jön az írás. Végig az ideális vevőd profiljához igazítva írj. Fontos, hogy egyet tudjon érteni a szavaiddal, különben esélyte-len maradsz. És Ő csak akkor fog egyetérteni veled, ha Te is egyetértesz vele.

Írj tehát úgy, mintha az olvasód írta volna saját magának.

7. Tesztelj, finomíts

Hogy is járt az öreg király? Negyedikre sikerült neki tökéletesre a vár?

Bár ez a csekklista nagy segítség lehet, és ha betartod a lépéseket, akkor az is lesz, azonban előfordulhat, hogy elsőre nem sikerül tökéletesre a szöveg.

A baj csak az, ha ez "élesben" derül ki! Ugyanis, akkor a kommu-nikációs anyagodra költött ÖSSZES pénzed elvész.

De ha tesztelsz, ha elsőször egy kisebb csoporton - nem a baráta-idon - leteszteled, mi lesz a várható eredmény, akkor a tévedés esélyét a minimálisra csökkented. Szerinted megéri?

+ 1. Hárítsd el az akadályokat

Bármennyire pontosan is találj bele az ideális vevőd szívébe, mindig merülhetnek fel akadályok. Fizikai, vagy pszichológiai

(39)

gátak, amelyek megakadályozzák, hogy az üzeneted elérje a cél-piacodat.

Készülj fel rájuk előre. Jó, nem tudsz minden akadályt megjósol-ni, de azért a legtöbbet igen. A többire meg ott a teszt...

Menj csak végig ezen 8 ponton mindig, amikor írni készülsz, és meglátod, hogy micsoda óriási különbség lesz a régi, és az új szövegeid között! Persze az újak javára...

De ha mindez még "ködös" lenne. Ha egy sor kérdés merült fel benned. Ha hiányzik még egy sor infó, hogy ezeket a lépéseket magabiztosan megtegyed, akkor sincs semmi gond, ugyanis... Az elkövetkező időszakban, rengeteg részletet tudhatsz meg ar-ról, hogy az egyes pontokat hogyan töltheted meg értékes tarta-lommal...

Akkor holnap ismét találkozunk! Üdvözlettel,

Odrovics János

Ha mind a 242 oldalt és a 7 db AJÁNDÉKOT is el szeretnéd

olvasni, hogy igazán dörzsölt hírlevelező és még ügyesebb

értékesítő legyél, akkor kérd most a HíM csomagot!

Ne feledd! CSAK EGYETLEN NAPIG ÉRHETŐ EL A CSOMAG!

NE TEDD FÉLRE! HA TETSZETT, AMIT OLVASTÁL, ÉS

LÁTOD AZ ANYAG IGAZI SZÉPSÉGÉT, AKKOR MOST

RENDELD MEG, MERT HOLNAP MÁR KÉSŐ LESZ!

KÉREK EGY CSOMAGOT>>

(klikk)

(40)

References

Related documents

Ali izkušnjo z zbiranje informacij in oblikovanjem seta alternativ s pomočjo skupnosti ohranjaš tudi v prihodnje ali ne - se pri naslednjem nakupu ponovno posvetuješ s člani

13 naštevajo kot glavne razloge za družbeno odgovornost nižje stroške poslovanja kot primer navajajo naravovarstvene ukrepe, kjer se lahko s preudarnim ravnanjem z odpadki

The FMR spectrum of CoFe/CoNi (with hard external shell) biphase microwires present two peaks: one at high frequency corresponding to that of the core. The analysis of data

The special knowledge required in value improvement work consists of information on materials, processes, functional products, sources of func- tional knowledge,

- Open table of “District_hospital.shp” - In Table menu, select Start Editing - Click at field name “Dcode”. - Then click Sort

The Amritdharis, those who have taken Amrit, have to read five prescribed Banis (Prayers – Jappu ji, Jaap, Sva-ee-ae, Rehras, Kirt.an Sohela) every day, practice Naam-Jaap, read

From a high level, Blue Hill observed four general areas where participants derived value from their use of Pentaho, including: enhancing visibility into business

In this study, we demon- strate a relatively high degree of overlap of changes in gene expression in DE5 transgenic mice, a forebrain striatal-specific mouse model of HD expressing