• No results found

ABM Numericals

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2021

Share "ABM Numericals"

Copied!
23
0
0

Loading.... (view fulltext now)

Full text

(1)

ABM- numerical with solutions by Neeraj agnihotri

1. Calculate broad money M3

Currency with public- Rs 100000

Demand deposit with banking sys-Rs 200000 Other deposit with RBI- Rs 200000

Savings deposit of post office savings banks- Rs40000

Time deposits with banking sys-Rs 200000 All deposit with post office banking sys in cluding Rs 40000 of NSC total-Rs 100000 a) Rs 500000 b) Rs 700000 c) Rs 800000 d) Rs 900000 Ans: b

Solution-M3 =m1+time deposit with banking system

So M1=currency with public+ demand

deposit with the bankingsys+other deposits with rbi

(2)

M1=100000+200000+200000 M1=500000

Than m3=500000+200000 Ans m3=700000

2. Qtn how much m4 will be from above qtn

a) Rs 700000 B) Rs 740000 c) Rs 760000 D) Rs 80000 Ans :c

M4=m3 + all deposit with post officesavings banks( excluding National savings certificates)

m3 is rs 700000 from above qtn

since total deposit with po is Rs100000 out of it Rs 40000 in NSC so Rs100000-40000= Rs 60000 M4=700000+60000

(3)

3. Calculate Inflation of Abc company as price index in current year is RS 120lakh and price index in base year is Rs 100 lakh.

a)20 b)1.2 c).2 d)200 e) non of these ans : a ABM- 31 solutions : inflations

=( pirce index in current year-price index in base year)/ (price index in base year) * 100

= (12000000-10000000)/10000000*100 = 2000000/10000000 *100

= 02*100 = 20

4. data of country z co. is as follows all data are

(4)

a) consumptions : Rs 10000 b)gross investment : Rs 20000 c)govt spending : Rs 30000 d) Export : Rs 80000 e) Import : Rs 60000 f) taxes : Rs 2000 g) subsidies : RS 100 (on production and import)

h) Compensation of employee: Rs 200 i) Property Income : Rs 300 ( net receivable from aboard)

j)total capital gains from from : Rs 1100 overseas investment

k) Income earned by foreign : Rs 500 national domestically

(5)

QTN i) calculate GDP……… a) Rs 60000 b) Rs64000 c) Rs62000 e) Rs 61000 Ans: c Solutions ABM-83page GDP=C+I+G+(X-M) =10000+20000+30000+(8000-6000) =62000

4 .QTN ii) calculate GNP……..from qtn no 4 i)

a) Rs 62000 B) Rs 60600 c)Rs 62200 d) Rs 62600 ans : d

GNP=GDP+ NR (total capital gains from

Overseas investment-income earn by foreign national domestically)

(6)

= 62000+ (1100-500) =62600

4. iii) Calculate GDP at cost factor a) Rs 62000

b) Rs 62100 c) Rs 60100 d) Rs 62100

Ans : c

Solutions: GDP at factor rate

=GDP at market prices-(Indirect taxes-subsidies)

=62000-(2000-100) =60100

4) iv) calculate GNI……. a) Rs 62000

b) Rs 62400 c) Rs 64300 d) Rs 64400

Ans: D

(7)

=GDP at market prices+taxes less

subsidies on production and import( Net receivable from abroad)+compensation of employee(Net receivable from abroad) property income ( Net receivable from Abroad)

=62000+(2000-100)+200+300 =64400

5. Data of a A to Z co. is as follows all currency million in Indian rupees.

Corporation tax : Rs 200 Income tax : Rs 300 Other taxes and duties :RS 100 Customs : RS 100 Union exercise tax : Rs 200 Service tax Rs 300 Tax of union territories : Rs 100 Interst receipt : Rs 300

(8)

Devident & profit : Rs 2000 External grant : Rs 100 Other non tax revenue : Rs 1000 Receipt of union territories : Rs 500 Trf to NCCD (National calamity : Rs 100 Contingency fund)

States Share : Rs 300

5 Qtn i) calculate Net Tax revenue of A to Z co…. a) Rs 1300 b) Rs 900 c) Rs 1200 d) Rs 1000 Ans : b

Solutions: Net Tex Revenue

=Gross tax revenue- NCCD transferred to the National Calamity Contingency fund- state share

Gross tax revenue = Corporation Tax+ Income tax+other tax & duties+costoms+union excise duties+service Tax+ taxes on union territories

=200+300+100+100+200+300+100 Gross Tax Rrvenue=1300

(9)

=1300-100-300 =900

Qtn5 ii) Calculate total Revenue Receipt of A to Z country.. a) Rs 4000 b) Rs 4800 c) Rs 4500 d) Rs 4200 Ans:b Rs 4800

Total revnue receipt

=Net Tax revenue+total non tax revenue Calculate first NTR=GTR-NCCD-State share Already calcluted in previous qtn i.e Rs 900

Total Non tax revenue=interst

receipt+Dividend & profit+External

grants+other Non-Tax revenue+Receipt of union territories=300+2000+100+1000+500 =3900

Hence Net tax revenue=900+3900 =4800

(10)

06. data of abc country….

Recoveries of loan & advance Rs 1000 recoveries of short term loans and advances Rs300 from states and loans to govt servents

Misc capital receipt Rs 200 Market loans Rs 300 Short term borrowings Rs 500 External assistance (Net) Rs 200 Securities issued against small savings Rs 200 State provident fund Rs 100 Other receipts (Net) Rs 400

Total non tax revenue Rs 3000 Net tax revenue Rs 1000 Draw down cash balance Rs 2000

(11)

@total revenue receipt=net tax revenue+Total non tax revenue

6 a) calculate capital receipt……… A) Rs 1200

B) Rs 900 C) Rs 2600 D) Rs 1700

Ans: c

Capital receipt =Non debit receipt+Debt receipt First calculate NDR=Recoveries of loan&

advances(duduct recoveries of short term loans & advance from state and loans to govt sarvents)+MISC Capital receipts

=1000(-300)+200 NDR=900

Than Debt receipt= market loans+Short term borrowings+External assistance(NET)+Securities issued 3against Small savings+other

Receipts(Net)

(12)

=1700

Capital receipt=900+1700 =2600

6 b). calculate total receipt….. a) Rs 4600

b) Rs 4900 c) Rs 8000 d) Rs 8600

Ans is :d Rs 8600

@total revenue receipt=net tax revenue+Total non tax revenue

Total recepipt=Total Revenue receipt+capital receipt+drawdown of cash bal

=(3000+1000)+2600+2000 =8600

6 c) calculate financing of fiscal deficit… a) Rs 2000

(13)

c) Rs 2400 d) Rs 4600

Ans : b

solution

Financing of fisical deficit=Debt receipt+Dwar-down of cash bal Debt receipt= market loans+Short term

borrowings+External assistance(NET)+Securities issued 3against Small savings+other

Receipts(Net)

=300+500+200+200+100+400=1700 Financing of fisical defict=1700+2000 =3700

MODULE-B

7. Mr ram wants to have Rs 20000 after a

year how much he should deposit in a bank to

(14)

get this amount if the prevailing rate of interest

is 9% p.a.

a) 17896

b)18104

c)18224

d)18348

ans : d 20000/1.09

8. Mr Amit purchased a property for Rs 8 lac .

he has been assured to get Rs 10 lac, after one

year at 9% interest rate. What is the net

present value of the poperty based on this

assured return.

a) Rs. 117400

b)Rs. 118300

c) Rs. 119200

d) Rs. 120100

(15)

Ans : a 1000000/1.09=917431-80000= 117400

9. Mr Raj decided to deposited Rs. 5000 ( at

end of the year) for 10 yr . how much amt he

will get if the interest rate of is 5% p.a.

a)62890

b)62980

c)68920

d)69820

all value in Rs.

Formula future value end of the period

annuties

Ans: a Fv=a/r (1+r)n-1

=5000/.05(1.05)10-1=62890

10.

. MR. ram sons is expected to join a

professionnal course in 03 yr from now and

he would be needing a sum of Rs 3lac at that

(16)

time as admission fee. Mr Ram wants to save

the amt in annual instalments and prevailing

interest rates are 5% How much amt he should

deposit per annum.

a)95163

b)95631

c)953631

d)96531

Ans: A

Thus annuity given the future value

=FV*r/(1+r)n-1 =300000*.05/(1.05)3-1=

95177 Appox

11. worked out the discount factor for Re 1

to be received at the end of two yr with

prevalent 8% .

a)0.890

(17)

b)0.873

c)0.857

D)0.842

Ans: c =1/(1+r)n= 1/(1.08)square2

12.An investment at 10% is compounded

monthly, what shall be the effect interst rate

for this.

A)10%

b)10.25%

c)10.47%

d)10.5156%

ans: c =(1+.10/12) sqare 12-1

semi annually devide by 2

monthly devide by 12

for daily by 365

(18)

continuous equare 10-1

13.A console bond of Rs 10000 is issued at

6%Coupon current interst rates and 9%. Find

out the current value of the console bond .

a)7660

b)6760

c)6670

d)6706

And :c = 10000*.06=6000/.09=6670

14 please explain this as it was asked in last time caiib exams

Q A bag contains 7 yellow balls and 5 red balls. One ball is taken from the bag at random and is not replaced. A second ball is taken from the bag. Determine the probability that

Q-1 What is Probability of both balls are red.... 1) 42/132 2) 20/132 3) 21/132 4) 35/132

Q-2 What is Probability of both balls are the same colour. 1) 42/132 2) 20/132 3) 62/132 4) 70/132

Q-3 What is Probability of both the balls are different colours. 1) 42/132 2) 20/132 3) 21/132 4) 70/132

Q-4 What is Probability of at least one ball is yellow.

Solutions:-1) 120/132 2) 112/132 3) 70/132 4) 35/132.Chat Conversation En o

(19)

Hitesh Kothari q-1 20/132 , Q2 62/132, q3 70/132, q4 112/132

Q 15 If debt equity ratio of a unit is 2:1, current Liabilities are Rs. 8 Lakh, equity Rs. 4 Lakh, the total assets of the firm will be...?

As equity z givn debt vl b 8 lacs so total assets= debt +equity +c.liab i.e 8+4+8

Q 16 Total asstes of a company are Rs. 200 lakh. Debt Equity Ratio is 2:1 and current liabilities are Rs. 56 Lakh. Equity of the company will be....?

ans Total long term liab z 144 so equity z 1/3rd

q 17 If current Ratio of a unitis 1.25:1, current assets are 5 Lakh, quick ratio is 1:1 Presuming there are noprepaid exp, inventry will be...?

Ans  500000/1.25 (quick ratio=ca-inv/cl

Ans :10000

Q 18 Current Ratio is 2:5:1 and current assets are Rs. 30 Lakh. NWC will be...? calculate howTop of Form

Ans;18 lacs. 24 lacs c.a. & 6 lacs cl 24_6=18 lacs nwc

19 Qtn 91 days treasury bills maturing on 06.04.2013 purchased on 18-02-2013 rate quoted is Rs 99.1489 per Rs 100 this yield of ths T bill is

a)6.8% b)4.90% c)5.70%

d) none of the above please also explain your ans

100-99.14/99.14*365/remain days(47 or 48) ans is 6.98 APROX

20. How many years it will take under rule 72 for an investment to become quadruple In value , if th ROI is 12%.

a) 6 year b) 12 year c) 16 year

(20)

d) 20 year ans: 12

21. What is the easiestway to calculate value of any investment will become half, if inflation rate is 7% the value will become half in how many year.(under rule 70) a) 6 year

b) 10 year c) 12 year d) 16 year

ans: b under rule 70

22. 6% coupon rate of bond of rs 1000 what will be the amount we will get after 03 year if compounded return is 5.6%.

a) 1010.77 b) 1010.91 c) 1177.58 d) 1237.58 e) Non of these ans : a

23. 6% coupon rate of bond of rs 1000 what will be the amount we will get after 03 year if the coupon payment become half yearly than, compounded return is 5.6% only a) 1010.77 b) 1010.91 c) 1177.58 d) 1237.58 e) Non of these ans: b

(21)

24. Mr. X is expecting a cash flow of Rs 10 lac at the end of 01 year for his investment of Rs 8 lac in a housing property , at 08% discount rate what is the Net present value. a) 92592

b) 125926 c) 740740 d) 125926

e) None of these

ans: d ( present value 100000/108= 925926 than NPV= PV- investment =925926-800000= 125926 ans

25. bonds and debentures are an example of……… a) term loan

b) lump-sum payment loan c) balloon repayment laon d) interest demand laon e) non of these

ans:c

26. A constant flow paid or recived at aregular intervals for ever is known as. a) annuity

b) peretuity c) growing annuity d) growing perpetuity ans: b

27. what is present value of Rs 180000 which is paid every year over a period assuming the rate of interest at 12%

(22)

b)646880 c) 648860 d) 684860 e) non of these

ans: c 9 pv=A((1+r)power n -1))/r(1+r)power n= 180000(1+.12)power 5- 1/.12(1+.12)power 5= 137221/.2114=648860

28. On 8%, 5 year bond of Rs 10000, the investors gets annually as…….. A) 80 int

b) 80 coupon c) 800 discount d) 800 coupon ans: d

29. regular repayment in the from of interst on a bond is called…… a) discount b) interst c) coupon d) dividend e) installment f) EMI ans: c

30. depending upon the current interest rates ,the face value of which of the following types of bonds changes .

a).floating rate bonds b) negotiable bonds c) Zero coupon bonds

(23)

d) convertible bonds ans: b

References

Related documents

Our Monte Carlo study shows that the proposed simulation test performs, in terms of both size and power, very similarly to the original version of Hong and Li’s (2005) test using

All of the participants were faculty members, currently working in a higher education setting, teaching adapted physical activity / education courses and, finally, were

This section describes how to set up the directory synchronization between the on-premise and cloud directories. It does not cover the full installation of the products. Only

The aim of this study was to evaluate the current vac- cination status of the HCWs in all of the Departments different from the Department for the Health of Women and Children of one

This study therefore, focused on finding out in general terms the level of involvement of Muslem males is family planning and the development of family

4.1 The Select Committee is asked to consider the proposed development of the Customer Service Function, the recommended service delivery option and the investment required8. It

• Follow up with your employer each reporting period to ensure your hours are reported on a regular basis?. • Discuss your progress with

Furthermore, while symbolic execution systems often avoid reasoning precisely about symbolic memory accesses (e.g., access- ing a symbolic offset in an array), C OMMUTER ’s test