• No results found

Physics 6

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2021

Share "Physics 6"

Copied!
25
0
0

Loading.... (view fulltext now)

Full text

(1)

PHYSICS

1. A ball is thrown vertically upward with an initial velocity of 3 m/s from a window of a tall bldg. The ball strikes the ground level 4 seconds later. Determine the height of window above the ground.

a) 66.331 m. c) 67.239 m. b) 66.450 m. d) 67.492 m. Solution: V22 = V 12 – 2gh, V2 = V1 –gt1 Answer: S = 66.331m. (Ht of window)

2. A stone was dropped freely from a balloon at a height of 190 m. above the ground. The balloon is moving upward at a speed of 30 m/s. Determine the velocity of the stone as it hits the ground.

a) 69.03 m/s c) 67.30 m/s b) 68.03 m/s d) 69.23 m/s Solution: V22 = V 12 – 2gh, V32 = V22 – 2g H Answer: V3 = 68.03 m/s

3. A ball is thrown vertically at a speed of 20 m/s from a bldg. 100 m. above the ground. Find the velocity and position of the stone above the ground after 5 seconds.

a) 4.67 m, 48.30 m/s c) 5, 43 m, 47.69 m/s b) 4.54 m, 47.68 m/s d) 5.68 m, 48.20 m/s Solution: V22 = V 1 2 – 2gh, V 3 2 = V 2 2 – 2g H Answer: V3 = 47.68 m/s

4. A ball is thrown vertically at a speed of 30 m/s from the top of a tower 200 m. Determine the velocity of the stone and the time that it strikes the ground.

a) 11.50 sec, 65.80 m/s c) 10.30 sec, 67.21 m/s b) 11.45 sec, 66.59 m/s d) 10.14 sec, 69.45 m/s Solution: V22 = V 12 – 2gh, V2 = V1 –gt1 Answer: V3= 69.45 m/s

5. A ball is thrown vertically with a velocity of 20 m/s. from the top of a bldg. 100 m. high. Find the velocity of the stone at a height of 40 m. above the ground.

a) 39.71 m/s c) 39.88 m/s b) 40.23 m/s d) 39.68 m/s Solution: V22 = V 12 – 2gh, V32 = V22 – 2g H Answer: V3 = 39.71 m/s

(2)

6. A projectile is fired from the top of a cliff 92 m. high with a velocity of 430 m/s directed 45º to the horizontal. Find the range on the horizontal plane through the base of the cliff.

a) 18.959 km. c) 15.273 km. b) 23.408 km. d) .20.365 km. Solution: Y=X tan 45º- ((gx2) / (2V 02Cos2Ө)) Answer: x = 18.959 km.

7. A stone is thrown outward, at an angle of 30º with the horizontal as shown in the drawing, into the river from a cliff that is 120 meters above the water level at a velocity of 36 kilometers per hour. At what height above the water level will the stone start to fall?

a) 121.27 m. c) 111.38 m. b) 189.29m. d) 152.22 m. Solution: Y=X tan Ө - ((gx2) / (2V 0 2Cos2Ө)) Answer: 121.27m

8. A stone was thrown upward at an angle of 60º with the horizontal and a resultant vertical speed of 100.0 meters per second. If gravity decelerates the speed at 9.8 meters/sec², what is the actual speed of the stone, in meters per second, 10.0 seconds later, in the direction it was thrown?

a) 57.77 m/s c) 60.35 m/s b) 64.22 m/s d) 67.23 m/s Solution: Tan Ө = Vy / Vx Answer: V = 57.77 m/sec.

9. A projectile is launched at 45º to the horizontal on a level ground at a speed of 60 m/s. Neglecting air resistance, what is the range of the projectile?

a) 366.86 m. c) 663.24 m. b) 355.29 m. d) 386.66 m.. Solution: Y=X tan Ө - ((gx2) / (2V 02Cos2Ө)) Answer: R = 366.86 m.

10. A ball thrown at an angle of 30º with the horizontal from a point 60 m. from the edge of a vertical cliff 48 m. high. The ball just misses the edge of the cliff. Determine the initial velocity of the ball and the distance beyond the cliff where the ball strikes the ground.

a) 28.4 m/sec; 32.6 m. c) 27.5 m/sec; 56.5m b) 26.1 m/sec; 46.9 m. d) 31.1m/sec; 43.2m Solution: Y=X tan Ө - ((gx2) / (2V 0 2Cos2Ө))

Answer: At point A, V = 26.1 m/sec (initial velocity of the ball)

(3)

11. A block passes a point 4 m from the edge of a table with a velocity of 5 m/sec. It slides off the edge of the table which is 5 m. high and strikes the floor 3 m from the edge of the table. What was the coefficient of friction between the block and the table? a) 0.65 c) 0.21. b) 1.04. d) 0.11 Solution: Y= ½ (gt 2), V 22 = V12 – 2as, F=Wa/g Answer: µ= 0.21

12. A ball is shot at a ground level at an angle of 60 degrees with the horizontal with an initial velocity of 10 m/sec. Which of the following most nearly gives the maximum height (h) attained by the ball?

a) 2.47 m c) 4.61 m b) 3.29 m d) 3.82 m Solution: V2 = V 0 2 – 2g H Answer: h = 3.82 m.

13. A stone is thrown upward at an angle of 30º with the horizontal. It lands 60 m. measured horizontally and 2 m. below measured vertically from its point of release. Determine the initial velocity of the stone in m/s.

a) 27.35 c) 25.35 b) 28.35 d) 26.35 Solution: Y=X tan Ө - ((gx2) / (2V 0 2Cos2Ө)) Answer: V = 25.35 m/s.

14. A projectile is fired with a muzzle velocity of 300 m/s from a gun aimed upward at an angle of 20º with the horizontal, from the top of a building 30 m. high above a level ground. With what velocity will it hit the ground in m/s?

a) 300.98 c) 320.96 b) 310.96 d) 330.96 Solution: V2 = V1 –gt1, H= ½ (gt2 2) Answer: V3 = 300.98 m/s

15. A projectile leaves a velocity of 50 m/s at an angle of 30 with the horizontal. Find the maximum height that it could reach? a) 31.86 c) 28.46 b) 41.26 d) 51.26 Solution: V22 = V 12 – 2gh Answer: h = 31.86

(4)

16. A ball is shot at a ground level at angle of 60 degrees with the horizontal with an initial velocity of 100 m/s. Determine the height of the ball after 2 sec.

a) 162.46 m. c) 175.48 m. b) 153.59 m. d) 186.42 m. Solution: Y=X tan Ө - ((gx2) / (2V 02Cos2Ө)) Answer: y = 153.59 m.

17. A ball is shot at an average speed of 200 m/s at an angle of 20º with the horizontal. What would be the velocity of the ball after 8 sec.?

a) 188.21m/s c) 215.53 m/s

b) 154.34m/s d) 198.37 m/s

Solution:

X=VCos20ºt, Y=X tan Ө - ((gx2) / (2V

02Cos2Ө))

Answer:

V = 366.86 m.

18. A projectile has a velocity of 200 m/s acting at an angle of 20º with the horizontal. How long will it take for the projectile to hit the ground surface?

a) 13.95 sec. c) 10.11 sec b) 15.75 sec. d) 24.23sec. Solution: Y=X tan Ө - ((gx2) / (2V 0 2Cos2Ө)) Answer: t = 13.95 sec.

19. A stone is thrown upward at an angle of 20º with the horizontal from the top of a tower 30 m. high and hits the ground at a distance of 5976.4 m. horizontally from the base of the tower. Find the time of flight of the stone until it hits the ground.

a) 21.20 sec. c) 19.39 sec. b) 22.20 sec d) 24.15 sec. Solution: Y=X tan Ө - ((gx2) / (2V 0 2Cos2Ө)) Answer: t = 21.20 sec.

20. A projectile is fired upward at an angle of 20º with the horizontal from the top of a tower 30 m. high above a level ground. Find the range on the horizontal plane will the ball hit the ground after 20.20seconds.

a) 5386.30 m. c) 5415.37 m.

b) 5642.22 m. d) 6329.33 m.

Solution:

X=VCos20ºt, Y=X tan Ө - ((gx2) / (2V

02Cos2Ө))

Answer:

(5)

21. A projectile leaves a velocity of 50 m/s at an angle of 30º with the horizontal. Find the time it would take for the projectile to reach the maximum height.

a) 2.55 sec. c) 3.10 sec. b) 2.60 sec. d) 2.89 sec. Solution: V22 = V 12 – 2gh, V2 = V1 –gt Answer: t = 2.55 sec.

22. A baseball is thrown from a horizontal plane following a parabolic path with an initial velocity of 100 m/s at an angle of 30º above the horizontal. How far from the throwing point will the ball attain its original level?

a) 890 m. c) 883 m. b) 884 m. d) 875 m. Solution: R= (V2Sin Ө)/g Answer: R = 882.8 m.

23. A shot is fired at an angle of 45ºwith the horizontal and a velocity of 300 fps. Calculate, to the nearest, the range of the projectile. a) 3500 ft. c) 4000 ft. b) 1200 ft. d) 934 yds. Solution: R= (V2Sin Ө)/g Answer: R = 934 yds.

24. Three crates with masses A = 45.2 kg, B = 22.8 kg and C = 34.3 kg and are placed with B along a horizontal frictionless surface. Find the force exerted by B and C by pushing the crates to the right with an acceleration of 1.32 m/sec².

a) 45.3 kN c) 43.2kN b) 54.2 KN d) 38.7kN Solution: F = ma Answer: F = 45.3kN

25. Three blocks A, B and C are placed on a horizontal frictionless surface and are connected by chords between A, B and C. determine the tension between block B and C when a horizontal tensile force is applied at C equal to 6.5 N. Masses of the blocks are A = 1.2 kg, B = 2.4 kg and C = 3.1 kg.

a) 3.50 N c) 3.89 N b) 4.21 N d) 4.65 N Solution: F = ma; T = ma Answer: T = 3.50 N

(6)

26. A constant force P = 750 N acts on the body shown during only the first 6 m. of its motion starting from rest. If u = 0.20, find the velocity of the body after it has moved a total distance of 9m.

a) 3.93 m/sec² c) 2.32 m/sec²

b) 4.73 m/sec² d) 3.11 m/sec²

Solution:

∑positive work-∑negative work = ½ (W/g)(V22-V 12)

Answer:

V2 = 3.93m/sec²

27. A weight of 9 kN is initially suspended on a 150 m. long cable. The cable weighs 0.002 kN/m. If the weight is then raised 100 m. How much work is done in Joules?

a) 915000 c) 951000 b) 938700 d) 905100 Solution: W=Fd Answer: 915000 Joules

28. What is the kinetic energy of a 4000 lb. automobile which is moving at 44 fps. a.) 1.21 x 105 ft-lb. c) 1.8 x 105 ft-lb b.) 2.1 x 105 ft-lb. d) 1.12 x 105 ft-lb. Solution: KE= ½ mV2 or KE= ½ (W/g)V2 Answer: KE = 1.2 x 105 ft-lb.

29. A box slides from rest from point A down a plane inclined 30º, to the horizontal. After reaching the bottom of the plane, the box moves on horizontal floor at a distance 2 m before coming to rest. If the coefficient of friction between the box and plane and between the box and floor is k0.40, what is the distance of point “A” from the intersection of plane and the floor?

a) 7.24 m c) 4.75 m

b) 5.21 m d) 9.52 m

Solution:

Positive work – Negative work = change in K.E Answer:

s = 5.21 m.

30. A 400 N block slides on a horizontal plane by applying a horizontal force of 200 N and reaches a velocity of 20 m/s in a distance of 30 m. from rest. Compute the coefficient of friction between the floor and the block.

a) 0.18 c) 0.31

b) 0.24 d) 0.40

Solution:

Positive work – Negative work = change in K.E, F=μN

Answer: µ = 0.18

(7)

31. A car weighing 40 tons is switched to a 2 percent upgrade with a velocity of 30 mph. If the train resistance is 10 lb/ton, how far up the grade will it go?

a) 1124 ft. on slope c) 1203 ft on slope

b) 2014ft. on slope d) 1402 ft on slope

Solution:

For small θ, Sin θ = tan θ = 0.02 Cos θ = 1 Answer:

1203 ft on slope

32. A car weighing 10 KN is towed along a horizontal road surface at a uniform velocity of 80 kph. The towing cable is parallel with the road surface. The road is straight and smooth. When the car is at the foot of an incline as shown having an elevation of 30 m, the towing cable was suddenly cut. At what elevation in the inclined road will the car stop in its upward motion?

a) 55.16 m c) 51.43 m

b) 60.24 m d) 49.62 m

Solution:

Initial K. E. + Positive work –Negative work = Final K. E. Answer:

915000 Joules

33. A wooden block starting from rest, slides 6 m down a 45º slope, then 3 m along a level surface and then up a 30º incline until it comes to rest again. If the coefficient of friction is 0.15 for all surfaces of contact, compute the total distance traveled.

a) 20 m c) 14 m

b) 11 m d) 18 m

Solution:

Positive work –Negative work =Change in K. E. Answer: 14 m

34. A 1000N block on a leveled surface is attached to 250N block hanging on the pulley. The pulley is 3m away from the first block. If the first block started at rest and moves towards the right. What is the velocity of block B as it touches the ground? How far will the block A travel along the horizontal surface if the coefficient of friction between block A and the surface is .20? Assume pulley to be frictionless.

a) 1.44 m c) 5.22 m b) 2.55 m d) 3.25 m Solution: F=μN, V22 = V 12 +2as Answer: 1.44m

35. A 500n block on a n incline plane with an angle of 30º has move 3m up the incline plane due to 600N force applied. Find the velocity of the block when it returns to its initial position.

a) 8.6m/s c) 6.4m/s

b) 5.6m/s d) 7.1m/s

Solution:

∑positive work-∑negative work = ½ (W/g)(V22-V 12) ∑positive work-∑negative work = ½ (W/g)(V32-V

22)

(8)

36. A 10 Kg block is raised vertically 3 meters. What is the change in potential energy? Answer in SI units closest to: a) 350 kg-m 2/sec c) 350 N-m b) 320 J d) 294J Solution: PE=mgh Answer: 294J

37. A car weighing 40 tons is switched to a 2% upgrade with a velocity of 30 mph. if the car is then allowed to run back, what velocity will it have at the foot of the grade?

a) 37 fps c) 43 fps

b) 31 fps d) 34 fps

Answer: 34 fps

38. A 200 ton train is accelerated from rest to a velocity of 30 mph on a level track. How much useful work was done?

a) 12024845 c) 11038738 b) 13827217 d) 10287846 Solution: Work= W/2g(VF2-V 1 2) Answer: 12024845 ft-lbs

39. A drop hammer weighing 40 KN is dropped freely and drives a concrete pile 150 mm into the ground. The velocity of the drop hammer at impact is 6 m/sec. what is the average resistance of the soil in KN?

a) 542.4 c) 384.6

b) 489.3 d) 248.7

Solution:

RS= ½ (w/g) V

40. A force of 200 lbf acts on a block at an angle of 28º with respect to the horizontal. The block is pushed 2 feet horizontally. What is the work done by this force?

a)320 J c)540 J

b)480 J d)215 J

Solution: W=Fd Answer: 480.14 J

41. A 50 Kg object strikes the unscratched spring attached to a vertical wall having a spring constant of 20 KN/m. Find the maximum deflection of the spring. The velocity of the object before it strikes the spring is 40 m/s.

a) 1m c) 3 m

b) 2 m d) 4 m

Solution:

½ mV2= ½ Kx2 Answer: 2 m

42. To push a 25 Kg crate up a 27º incline plane, a worker exerts a force of 120 N, parallel to the incline. As the crates slides 3.6m, how much is the work done on the crate by the worker and by the force of gravity.

a) 400 J c) 380 J

b) 420 J d) 350 J

Solution:

W=mgSin θ d Answer: 400 J

(9)

43. A train weighing 12,000 KN is accelerated at a constant rate up a 2% grade with a velocity increasing from 30 kph to 50 kph in a distance of 500 meters. Determine the horse power developed by the train.

a) 5.394 kW c) 4.486 kW

b) 5.120 kW d) 4.591 kW

Solution:

P=W Sin θ Answer: 4.468 kW

44. An elevator has an empty weight of 5160 N. It is design to carry a maximum load of 20 passengers from the ground floor to the 25th floor of the building in a time of 18 seconds. Assuming the average weight of a passenger to be 710 N and the distance between floors to be 3.5m, what is the minimum constant power needed for the elevator motor?

a) 94.3 kW c) 97.4 kW

b) 85.5 kW d) 77.6 kW

Solution:

W=FS, P= W / T

Answer: 94.3 kW

45. A piano string is 80 cm long and weighs 5 N. if the string is stretched by a force of 500 N. what is the speed of the wave set up when the hammer strikes the string?

a) 26 m/s c) 28 m/s

b) 27 m/s d) 30 m/s

Solution:

V″= T/µ Answer: 28 m/s

46. A 16-16 wire cable 100 ft long is stretched between two poles under tension of 500 lb. If the cable is struck at one end, how long will it take for the wave to travel to the far end and return.

a) 0.63 s c) 0.65 s

b) 0.64 s d) 0.66 s

Solution:

V″= T/µ µ=[(16 lb/32.2 ft/sec″)/(100 ft)] Answer: 0.63 s

47. Assume that young modulus for silver is 77.5 G N/m″. If it has density 10.5x10≥kg/m≥, how fast does sound travel through the silver?

a) 2600 m/s c) 1600 m/s

b) 2700 m/s d) 1700 m/s

Solution: V″= E/p Answer: 2700 m/s

48. The speed of a compressional wave in silver, specific gravity 10.5,is 2610 m/s. compute y for silver.

a) 71.6 G N/m″ c) 7.16 G N/m″

b) 76 G N/m″ d) 716 G N/m″

Solution: V″= E/p Answer: 71.6 G N/m″

49. Two waves whose frequencies are 500 and 511 per second travel out from a common point. Find their difference in phase after 1.40 s.

a) 143 ° c) 145 °

b) 144 ° d) 146 °

(10)

50. A copper has a density of 9 g/cm≥ and a bulk modulus of 120 G N/m″. What is the speed of a wave through it? a) 3600 m/s c) 6030 m/s b) 6300 m/s d) 1460 m/s Solution: V″= E/p Answer: 3600 m/s

51. What is the velocity of a wave along a cord having a linear mass of 4 g/cm if the cord is stretched to have a tension of 90K dyne? a) 3600 m/s c) 6030 m/s b) 6300 m/s d) 1460 m/s Solution: V″= E/p Answer: 3600 m/s

52. What is the wavelength in air under standard conditions of a compressional wave whose frequency is 250 per second? Assume that the bulk modulus for air is 1.40Mdyne/cm″ and the density of air is 1.29 g/L.

a) 132 cm c) 123 cm

b) 231 cm d) 321 cm

Solution:

V= (E/p) = ƒlamda Answer: 132 cm

53. What tension would be required to create a standing wave with four segments in a string 100 cm long weighing 0.50 g. If it is attached to a vibrator with a frequency of 100 Hz?

a) 0.125M dyne c) 0.152 dyne

b) 0.521M dyne d) 0.251 dyne

Solution:

V= (T/∝) = ƒlamda Answer: 0.125M dyne

54. What is the velocity of a wave along a chord having a linear mass of 4 g/cm if the chord is stretched to have a tension of 90K dyne? a) 105 cm/s c) 501 cm/s b) 150 cm/s d) 510 cm/s Solution: V= (T/∝) Answer: 150 cm/s

55. What is the theoretical speed of sound in oxygen at 0°C. for a diatomic gas u=1.40, and for oxygen M= 32.00 g/mol.

a) 315 m/s c) 500 m/s

b) 215 m/s d) 351 m/s

Solution: V= (T/∝)

Answer: 150 cm/s

56. A sonar device on a submarine sends out a signal and receives an echo 5s later. Assuming the speed of sound in water to be 1452 m/s, how far away is the object that is reflecting the signal?

a) 3526 m c) 3625 m

(11)

Solution: 2s = vt

Answer: 3625 m

57. What note is sounded by a siren having a disk with 16 holes and making 20 r/s?

a) 320 Hz c) 302 Hz

b) 220 Hz d) 230 Hz

Solution:

F = (16 r¯≠)(20(r/s)) Answer: 320 Hz

58.If one sound is 5.0 dB higher than another, what is the ratio of their intensities?

a) 3.16 c) 2.55

b) 31.6 d) 35.1

Answer: 3.16

59. Two sounds have intensities of 0.5 and 10 W/m² respectively. How many decibels is one louder than the other?

a) 1.3 c) 3.1

b) 13 d) 31

Answer: 13 dB

60. Two sound waves have intensities of 100 and 400 ∝W/cm″, respectively. How much louder is one than the other?

a) 0.6 dB c) 4 dB

b) 6 dB d) 7 dB

Answer: 6 dB

61. If an unshaded electric lamp is 6 m above a table and is lowered to 3 m, how much has its luminance been increase? a) 1 c) 3 b) 2 d) 4 Solution: E= (I/s″) Cos θ Answer: 4

62. A lamp produces a certain luminance on a screen situated 85 cm from it. On placing a glass plate between the lamp and the screen, the lamp must be moved 5 cm closer to the screen to produced same illuminance as before. What

percent of the light is stopped by the glass?

a) 11 % c) 13 %

b) 12 % d) 14 %

Solution: E= (I/s″) Cos θ Answer: 11%

63. If a lamp provides an illuminance of 8.0 mc on a book is moved 1.5 times as far away, will the new illumination then be sufficient for comfortable reading?

a) 2.5 mc c) 3 mc

b) 3.6 mc d) 4 mc

Solution: Answer: 3.6 mc

(12)

64. If the light of a full moon is found to produce the same illuminance as a 1.0 cd source does at a distance of 4.0 ft, what is the effective luminous intensity of the moon? (the mean distance of the moon is 239,000 mi.)

a) 1 c) 3

b) 2 d) 4

Solution: E= (I/s″) Cos θ Answer: 1.0 x 10 cd

65. An unknown lamped placed 6 m from a photometer screen provides the same illumination as an 80 cd lamp placed 4 m from that same screen. What is the candle power of the unknown lamp.

a) 180 cd c) 280 cd

b) 200 cd d) 100 cd

Solution: E= (I/s″) Cos θ Answer: 180 cd

66. A standard 48 - cd lamp is placed 30 cm from a photometer screen and produces the same illumination as a 60 -cd lamped placed some distance away. How far away is the 60 -cd lamp from the screen?

a) 33.54 cm c) 33.43 cm

b) 23.54 cm d) 25.43 cm

Solution: (I2/I1)=(S2/S1)1/2 Answer: 33.54 cm

67. Two point sources of light are placed 4.0m apart on a photometer. If one is a standard of 50 cd and they produced equal illuminance at a point 2.5m from the standard source, what is the intensity of the second source.

a) 18 cd c) 20 cd b) 19 cd d) 17 cd Solution: E1= E2 I1/S12 = I 2/ S2 2 Answer: 18 cd

68. A point source of light of 10 cd is enclosed at the middle of a hollow sphere having a radius of 4 m. if an opening of 10 m2 exist in the sphere, what is the luminous flux through the opening.

a) 625 m c) 6.25 m

b) 62.5 m d) 0.625 m

Solution:

F= Iw w=a/s2

Answer: 6.25 m

69. Find the candle power of a point source of light that provides 20 mc of illumination on a surface4 m away.

a) 320 cd c) 3.20 cd

b) 32.0 cd d) 217 cd

Solution: I= ES2 Answer: 320 cd

70. What is the vertical length of the smallest plane mirror in which a man 2 m tall can just see his full height from the top of his head to his feet?

a) 18 cd c) 20 cd

b) 19 cd d) 17 cd

Solution: Apply similar triangle law

(13)

71. A person backing a car up sees in the rearview mirror a person walking toward him at 5 km/hr. if the car is moving backward at 10 km/hr, how fast does the person as viewed from the mirror approached the car.

a) 10 km/h c) 50 km/h

b) 20 km /h d) 30 km/h

Solution:

Velocity as viewed from the mirror= twice the velocity of the person relative to the car Answer: 30 km /hr

72. The distance of comfortable distinct vision is about 25 cm for the average person. Where should a person hold a plane mirror in order to see himself conveniently.

a) 12.5 cm c) 20 cm

b) 125 cm d) 10 cm

Solution: 2s= 25cm Answer: 12.5 cm

73. An object is placed 20 cm in front of a concave mirror of radius 60 cm. Where is the image?

a) 12 cm c) 60 cm

b) 25 cm d) 100 cm

Solution: 1/p + 1/q = 1/f Answer: -60 cm

74. In what position in front of a spherical mirror should an object be placed to produce a real image which is magnified three times if the radius of curvature of the mirror is 18 cm?

a) 12 cm c) 7 cm

b) 9 cm d) 10 cm

Solution: 1/p + 1/q = 1/f M= q/p 1/p + 1/3p = 1/9 Answer: 12 cm

75. A dentist holds a concave mirror of radius of curvature 6.0 cm at a distance 2.0 cm from a filling in a tooth. What is the magnification of the filling?

a) 2 c) 5

b) 4 d) 3

Solution: 1/p + 1/q = 1/f M= / q/p / 1 Answer: 3

76. A convex mirror whose focal length is 15 cm has an object of 10 cm tall and 60 cm away. Find the position, nature, and size of the object.

For position: a) -12 cm c) -7 cm b) -9 cm d) -10 cm Solution: 1/p + 1/q = 1/f Answer: -12 cm 77. For nature: a) real b) virtual Answer: virtual 78. For size: a) 2 cm c) 4 cm b) 3 cm d) 1 cm

Solution: for size use similar triangle Answer: 2

(14)

79. In what position should an object be placed in front of a concave mirror having a focal length of 20 cm so that an erect image which is twice as large as the object is formed.

a) 12 cm c) 7 cm

b) 9 cm d) 10 cm

Solution: use similar triangle Answer: 10 cm

80. The angle of incidence of a ray of light at the surface of water is 40° and the observe angle of refraction is 29°. Compute the index of refraction.

a) 13.25 c) 1.25

b) 1.325 d) 132.5 cm

Solution: nr = sin i / sin r Answer: 1.325

81. The velocity of light in a liquid is 0.80 as fast as it is in air . What is the index of refraction of the liquid?

a) 13.25 c) 1.25

b) 1.325 d) 132.5 cm

Solution: n = c/V Answer: 1.25

82. A ray of light strikes a water surface at an angle. The angle of refraction in the water is measured to be 22°. What must be the angle of incidence of the light ray have been?

a) 45° c) 35°

b) 25° d) 40°

Solution: nr =1.333(water at 20°) and nr =1.000292(dry air) n1 sin i = n2sin r Answer: 29.95° 0r 30°

(15)

1. The maximum displacement of a particle in vibration relative to the position of the equilibrium.

a) Wave front c) Amplitude

b) Frequency d) Period

Answer: amplitude

2. A type of wave in which the particles vibrate in direction at right angles to the direction of the wave travel.

a) Wave front c) Longitudinal waves

b) Transverse waves d) wave length Answer: Transverse waves

3. A type of wave in which individual particles vibrate in a direction parallel to the direction of the wave travel. a) Longitudinal waves c) wave front

b) Stationary wave d) Transverse waves

Answer: Longitudinal wave

4. A surface that passes through all points in the wave those are in the same phase.

a) Longitudinal waves c) wave front

b) Transverse waves d) stationary wave

Answer: Wave front

5. Interference in which two waves arrive at a point in phase with each other and the resulting amplitude is the sum of the amplitudes is the sum of the amplitudes of the two original waves.

a) Constructive interference b) Destructive interference Answer: Constructive interference

6. the waves arrive a half wave out of phase and the resultant amplitude is the difference between the two amplitude. Destructive interference

Constructive interference Answer: Destructive interference

7. A principle stating that each point on a wave front may be considered as a new source of disturbance sending wavelets in forward direction. At any instant the new wave front is the surface tangent to all wave length.

a) Huygen’s principle c) Hugen’s principle

b) Hygen’s principle d) Hegyn’s principle

Answer: Huygen’s principle

8. The change of direction of a wave due to speed changes.

a) Dispersion c) wave front

b) Refraction d) wave misalignment

Answer: Refraction

9. Wave produced when two waves of equal amplitude and frequency travel in opposite directions in a medium.

a) Stationary Wave c) wave front

b) Antinodes d) wave misalignment

Answer: Stationary wave

10. Points in a stationary wave at which the amplitude is zero. a) antinodes

b) nodes Answer: Nodes

(16)

11. Points of maximum amplitude. a) antinodes

b) nodes

Answer: antinodes

12. A disturbance caused by a vibrating body and sense by the ear.

a) force vibration c) sound

b) resonance d) intensity

Answer: sound

13. Set up by an elastic body by another vibrating body.

a) resonance b) amplitude

b) forced vibration d) super sonic wave

Answer: forced vibration

14. Forced vibration where the natural frequency of the coupled body is the same as that of the vibrator.

a) resonance b) amplitude

b) forced vibration d) super sonic wave

Answer: resonance

15. Effect due to the combined action of two set of waves passing through a single region at the same time.

a) interference b) Doppler effect

b) refraction d) ultrasonic

Answer: interference

16. The apparent frequency of a sound source is changed if there is relative motion between the source and the observer

a) Doppler effect c) interference

b) supersonic d) ultrasonic

Answer: Doppler effect

17. A highly concentrated pressure wave caused by an object flying faster than speed of sound. a) sonic-boom shock wave c) supersonic

b) ultrasonic d) resonance

Answer: sonic- boom shock wave

18. A speed greater than the speed of sound.

a) supersonic c) infrasonic

b) ultrasonic d) micro sonic

Answer: supersonic

19. Sound produced by an object that vibrates with a frequency above the range of human hearing.

a) supersonic c) infrasonic

b) ultrasonic d) micro sonic

Answer: ultrasonic

20. The study of sound production and transmission in relation to the human sense of hearing.

a) music c) noise

b) acoustic d) pitch

(17)

21. A sound produce by a regular vibration.

a) musical tone c) noise

b) acoustic d) pitch

Answer: musical tone 22. Any undesirable sound.

a) musical tone c) noise

b) acoustic d) pitch

Answer: noise

23. The highness or lowness of a sound as characterized by the frequency of vibration.

a) musical tone c) noise

b) acoustic d) pitch

Answer: pitch

24. Refers to the complexity of the sound.

a) musical tone c) noise

b) acoustic d) pitch

Answer: pitch

25. The magnitude of hearing sensation produced by the sound.

a) intensity c) loudness

b) intensity level d) bell

Answer: loudness

26. The rate at which sound energy flows through a unit area.

a) intensity c) loudness

b) intensity level d) bell

Answer: intensity

27. The logarithm of the ratio of the intensity of a sound to an arbitrary chosen intensity.

a) intensity c) loudness

b) intensity level d) bell

Answer: intensity level 28. The unit of intensity.

a) intensity c) loudness

b) intensity level d) bel

Answer: bel

29. The succession of tones related to each other.

a) musical tone c) musical pitch

b) intensity level d) music

Answer: musical scale

30. The persistence of sound in a enclose space.

a) echo c) reflection

b) reverberation d) complexity

(18)

31. Rebounding of light from certain substances.

a) reflection c) refraction

b) interference d) diffraction

Answer: reflection

32. The property of light by which it travels in a straight line.

a) intensity c) polarization

b) rectilinear propagation d) diffraction Answer: rectilinear propagation

33. The process by which the vibrations of light are confined to a definite plane.

a) intensity c) polarization

b) rectilinear propagation d) diffraction Answer: polarization

34. A theory which states that light is a special form of wave disturbances. a) wave theory or adulatory theory of light

b) quantum theory

Answer: wave theory or adulatory theory of light

35. States that energy exchanges between matter occur in discrete amounts of energy which are proportional to the frequency.

a) wave theory or adulatory theory of light b) quantum theory

Answer: quantum theory

36. Refers to the quantity of visible radiation passing per unit time.

a) luminous flux c) lumen

b) quantum theory d) candle

Answer: luminous flux 136. Unit of luminous intensity

a) luminous flux c) lumen

b) luminous intensity d) candle

Answer: candle 137. Unit of luminous flux.

a) luminous flux c) lumen

b) luminous intensity d) candle

Answer: lumen

138. Evaluated in terms of the power that causes the brightness sensation from a standard candle.

a) illuminance c) lumen

b) luminous intensity d) candle

Answer: luminous intensity

139. Luminous flux per unit area that reaches the surface.

a) illuminance c) lumen

b) luminous intensity d) candle

(19)

140. A faint blue white glow produced in water and other transparent substances when charges particles pass through the substances at speeds greater than the speed of light through these substances.

a) illuminance c) blue tooth

b) cherenkov radiation d) radiation Answer: cherenkov radiation

141. Instrument use for comparing luminous intensities of light sourced.

a) odometer c) luminance

b) luminous tester d) photometer

Answer: photometer

142. Source intensity per unit projected area of emitting surface.

a) odometer c) luminance

b) luminous tester d) photometer

Answer: luminance 143. Law of reflection.

a) the angle of reflection is equal to the angle of incidence.

b) the reflected ray, the incident ray, and the normal to the surface are in the same plane principal focus of a spherical mirror.

c) both a and b d) none of the above

144. Rays farther from the principal axis of the spherical mirror are reflected to cross the axis nearer to the mirror than those close to the axis.

a) spherical c) vertical length

b) aberration d) spherical aberration

Answer: spherical aberration

145. The ratio of the speed of light v1 in the first medium to the speed v2 in the second medium. a) absolute index of refraction c) total internal refraction

b) index of refraction d) mirage

Answer: index of refraction

146. The ratio of the speed of light in empty space to the speed in the medium. a) absolute index of refraction c) total internal refraction

b) index of refraction d) mirage

Answer: absolute index of refraction 147. Phenomenon due to atmospheric refraction.

a) absolute index of refraction c) total internal refraction

b) index of refraction d) mirage

Answer: mirage

148. Occur when light passes from a medium of less speed to one of greater speed. a) absolute index of refraction c) total internal refraction

b) index of refraction d) mirage

(20)

149. The point at which rays parallel to the principal axis converge after passing through a converging lens.

a) principal focus c) real image

b) focal length d) virtual image

Answer: principal focus

150. Distance of principal focus from the lens.

a) principal focus c) real image

b) focal length d) virtual image

Answer: focal length

151. When the principal focus is between object and lens.

a) primary c) real image

b) focal length d) virtual image

Answer: real image

152. When object is between lens and principal focus.

a) converging lens c) real image

b) focal length d) virtual image

Answer: virtual image

153. A type of lens which causes a set of parallel rays to converge after passing through the lens

a) converging lens c) real image

b) diverging lens d) virtual image

Answer: converging lens

154. A lens that causes parallel rays to diverge after refraction.

a) converging lens c) real image

b) diverging lens d) virtual image

Answer: diverging lens

155. It only produces a virtual image of any object regardless of position.

a) converging lens c) diverging lens

b) first surface d) diverging image

Answer: diverging lens

156. The defect of a lens by which rays entering near the edge of the lens are brought to a focus nearer the lens than the rays that enter near the center.

a) coma c) astigmatism

b) distortion d) spherical aberration

Answer: spherical aberration

157. A form of lateral spherical aberration whereby rays from object points not on the principal axis are focused in a comet-shaped image.

a) coma c) astigmatism

b) distortion d) spherical aberration

Answer: coma

158. Caused by variations in the magnification of the outermost portion of the image, resulting in a barrel-shaped or pin-cushion-shaped images of a square- mesh object.

a) coma c) astigmatism

b) distortion d) spherical aberration

(21)

159. The defect whereby horizontal and vertical lines are brought to a focus at different distances.

a) coma c) astigmatism

b) distortion d) spherical aberration

Answer: astigmatism

160. The adjustment of the eye for seeing at different distances.

a) hyperopia c) myopia

b) accommodation d) magnifier

Answer: accommodation

161. The inability of the eye to clearly see distant objects.

a) hyperopia c) myopia

b) accommodation d) magnifier

Answer: myopia

162. The difficulty of the eye to focus on very close object.

a) hyperopia c) myopia

b) accommodation d) magnifier

Answer: hyperopia

163. A converging lens use to produce an enlargement effect.

a) hyperopia c) myopia

b) accommodation d) magnifier

Answer: magnifier.

164. Ratio of the angle subtended at the eye by the image to the angle subtended by the object.

a) angular vision c) angular displacement

b) angular modulation d) angular magnification

Answer: angular magnification

165. The variation of the index of refraction with the wavelength of light. a) angular dispersion

b) optical dispersion Answer: optical dispersion.

166. Produces deviation without dispersion.

a) prism spectroscope c) achromatic prism or lens

b) fluorescence d) chromatic aberration

Answer: achromatic prism or lens

167. Light rays of different wave lengths originating from a common point are brought to different foci by a lens. a) prism spectroscope c) achromatic prism or lens

b) fluorescence d) chromatic aberration

Answer: chromatic aberration

168. A combination of a prism an achromatic lenses. Used to separate the various wavelengths in a beam of light into its spectrum.

a) prism spectroscope c) achromatic prism or lens

b) fluorescence d) chromatic aberration

(22)

169. A process in which substance absorbs radiant energy and remits it in wavelengths, different from those absorb.

a) phosphorescence c) achromatic prism or lens

b) fluorescence d) chromatic aberration

Answer: fluorescence

170. Occurs when the process of fluorescence continues after the exciting radiation is removed. a) prism spectroscope c) achromatic prism or lens

b) fluorescence d) chromatic aberration

Answer: phosphorescence

171. The science that seeks to relate the human sense of color perception to the physical light stimulus in such a way as to produce practical graphical and numerical specification of color.

a) colorimetry c) chief spectral hues

b) color characterization d) complementary beams Answer: colorimetry

172. Hue, saturation, brightness, or lightness of a color.

a) primaries c) chief spectral hues

b) color characterization d) complementary beams Answer: characteristic of color

173. What hue does the color violet, blue, green, yellow, orange, and red belong.

a) primaries c) chief spectral hues

b) color characterization d) complementary beams Answer: chief spectral hues

174. Monochromatic or polychromatic pairs which when in proper proportions produce the sensation of white.

a) primaries c) chief spectral hues

b) color characterization d) complementary beams Answer: complementary beams

175. Any three beams having wavelengths near the two extremes and the middle of spectrum . These beams when added in correct proportions produce the sensation of white.

a) primaries c) chief spectral hues

b) color characterization d) chromaticity coordinates Answer: primaries

176. Specification of color quantitatively in terms of relative amounts of three artificial primaries necessary to produce a visual equivalent of that color.

a) primaries c) chief spectral hues

b) color characterization d) chromaticity coordinates Answer: chromaticity coordinates

177. Interference fringes formed in air films between optical surfaces. The spacing of the rings provide a sensitive means of measuring

a) constructive interference c) destructive interference b) Michelson interferometer d) Newton’s ring

Answer: Newton’s ring

178. An instrument that uses interference in the measurement of light wavelengths. a) constructive interference c) destructive interference

(23)

b) Michelson interferometer d) Newton’s ring Answer: Michelson interferometer

179. The spreading of light into the region behind an obstacle.

a) interference c) destructive interference

b) diffraction d) Newton’s ring

Answer: Diffraction

180. The process by which the vibrations of a wave motion are confined to a definite pattern.

a) polarization c) angle of polarization

b) Malu’s law d) Newton’s ring

Answer: polarization

181. Angle at which light reflected from a substance is almost completely planed- polarized.

a) polarization c) angle of polarization

b) Malu’s law d) angular displacement

Answer: angle of polarization

182. Instrument for measuring optical rotation.

a) polarization c) polarimeters

b) Malu’s law d) light meter

Answer: polarimeters

183. A branch of physics that deals with the properties of electricity at rest.

a) electrical c) electrification

b) electrostatics d) magnetism

Answer: polarization

184. The process of rubbing two materials together and then separating them to produce charge on the materials.

a) energy convention c) electrification

b) electrostatics d) magnetism

Answer: electrification

185. Bodies of similar charges repel and bodies of unlike charges attract. a) first law of electrostatics c) third law of electrostatics b) second law of electrostatics d) fourth law of electrostatics Answer: first law of electrostatics

186. What charges will be produce if you rub glass rod with silk. a) positive charge

b) negative charge c) neutral

Answer: positive charge

187. What charges will be produce if you rub rubber rod with fur. a) positive charge

b) negative charge does not create energy c) neutral

(24)

188. The rubbing of an objects does not create energy but merely changes the electrical neutrality of the substance in contact. a) first law of electrostatics c) law of conservation of charge

b) second law of electrostatics d) Newton’s law Answer: law of conservation of charge

189. Small, tightly packed, positively charged mass that consist of protons and neutrons.

a) electrons c) nucleus

b) neutrons d) free electron

Answer: nucleus

190. Negatively charge particles.

a) electrons c) nucleus

b) neutrons d) free electron

Answer: electrons

191. Positive charges particles in the nucleus.

a) neutrons c) insulator

b) proton d) free electron

Answer: proton

192. Particles that carry no charges.

a) neutrons c) insulator

b) proton d) free electron

Answer: neutrons

193. Removed from an atom or atoms due to the influence of nearby atoms.

a) neutrons c) insulator

b) proton d) free electron

Answer: free electron

194. A substance with very few free electrons.

a) neutrons c) insulator

b) proton d) semiconductor

Answer: insulator

195. Materials that are ordinarily insulators but which become conductors when under particular conditions.

a) neutrons c) insulator

b) proton d) semiconductor

Answer: semiconductor

196. A device for studying electrostatic phenomena. Consist of very light gold leaf, or other thin metal foil, hanged from a contact on a flat metal plate which ends in a ball at the upper end.

a) electroscope c) force scope

b) leaf electroscope d) gold scope

Answer: leaf electroscope

197. A point charged that is repelled by a force of one dyne when place one cm from an equal charged. a) statcoulomb

b) coulomb

(25)

198. The charged transferred through any cross section of a conductor in one second by a constant current of one ampere. a) statcoulomb

b) coulomb

Answer: coulomb

199. A region in which a charge will be subjected to a force

a) electric field b) electric field intensity

Answer: electric field

200. A line so drawn in an electric field such that a tangent to it at any point gives the direction of the electric field at that point.

a) electric field line c) line of force

b) electric field intensity d) tangent line Answer: line of force

References

Related documents

The present study is a part from a larger project, A Cross_Cultural and Inter_Cultural Study of Social Disagreement Strategies by Iranian EFL Learners and American, This study

Results of the survey are categorized into the following four areas: primary method used to conduct student evaluations, Internet collection of student evaluation data,

Despite the fact that the rise in net saving rate, capital stock and total consumption are the same in these two economies, the permanent increase in consumption that an

There is no comparable Service form for gift tax returns, and the request for an extension of time to file a Form 709 and/or to pay the federal gift taxes due thereon, if any,

For the poorest farmers in eastern India, then, the benefits of groundwater irrigation have come through three routes: in large part, through purchased pump irrigation and, in a

The ethno botanical efficacy of various parts like leaf, fruit, stem, flower and root of ethanol and ethyl acetate extracts against various clinically

The optimized MWPA was concentrated and extracted using ethyl acetate and was further determined for its antimicrobial properties against Gram positive and Gram negative bacterial

The objective of this study was to develop Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy in combination with multivariate calibration of partial least square (PLS) and