• No results found

Science 10 Quarter 3 Module 1: Role of Hormones in Female and Male Reproductive systems

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2021

Share "Science 10 Quarter 3 Module 1: Role of Hormones in Female and Male Reproductive systems"

Copied!
20
0
0

Loading.... (view fulltext now)

Full text

(1)

Republic of the Philippines

Department of Education

Region I

SCHOOLS DIVISION OF ILOCOS NORTE

Science 10

Quarter 3 – Module 1:

Role of Hormones in Female and

Male Reproductive systems

MELC: Explain the role of hormones involved in the

female and male reproductive systems (S10LT-IIIb-34)

Prepared by:

Charmane Joy V. Manuel

Sacritan Integrated School

(2)

Science 10

Share-A-Resource-Program

Quarter 3 – Module 1: Role of Hormones in Female and Male Reproductive Systems

First Edition, 2020

Republic Act 8293, section 176 states that: No copyright shall subsist in any work of the Government of the Philippines. However, prior approval of the government agency or office wherein the work is created shall be necessary for exploitation of such work for profit. Such agency or office may, among other things, impose as a condition the payment of royalties.

Borrowed materials (i.e., songs, stories, poems, pictures, photos, brand names, trademarks, etc.) included in this book are owned by their respective copyright holders. Every effort has been exerted to locate and seek permission to use these materials from their respective copyright owners. The publisher and authors do not represent nor claim ownership over them.

Published by the Department of Education Secretary: Leonor Magtolis Briones

Undersecretary: Diosdado M. San Antonio

Printed in the Philippines by ______________________________ Schools Division of Ilocos Norte

Office Address: Brgy. 7B, Giron Street, Laoag City, Ilocos Norte Telefax: (077) 771-0960

Telephone No.: (077) 770-5963, (077) 600-2605 E-mail Address: ilocos.norte@deped.gov.ph

Development Team of the Module

Writer: Charmane Joy V. Manuel

Editor and

Proof Readers: Mildred Almazan, Dolores P. Acierto, Mary Ann B. Melchor

Evaluators: Jerry G. Tabrilla, Ursino C. Pascua

Management Team: Joann A. Corpuz Joye D. Madalipay

Santiago L. Baoec Jenetrix T. Tumaneng Jerry G. Tabrilla Ursino C. Pascua

(3)
(4)

10

Science 10

Quarter 3 – Module 1:

Role of Hormones in Female and

Male Reproductive Systems

(5)

Introductory Message

This Contextualized Learning Module (CLM) is prepared so that you, our dear learners, can continue your studies and learn while at home. Activities, questions, directions, exercises, and discussions are carefully stated for you to understand each lesson with ease.

This CLM is composed of different parts. Each part shall guide you step-by-step as you discover and understand the lesson prepared for you.

Pre-test is provided to measure your prior knowledge on the lesson. This will show you if you need to proceed in completing this module or if you need to ask your facilitator or your teacher’s assistance for better understanding of the lesson. At the end of this module, you need to answer the post-test to self-check your learning. Answer keys are provided for all activities and tests. We trust that you will be honest in using them.

In addition to the material in the main text, Notes to the Teacher is also provided to our facilitators and parents for strategies and reminders on how they can best help you in your home-based learning.

Please use this module with care. Do not put unnecessary marks on any part of this CLM. Use a separate sheet of paper in answering the exercises and tests. Likewise, read the instructions carefully before performing each task.

If you have any question in using this CLM or any difficulty in answering the tasks in this module, do not hesitate to consult your teacher or facilitator.

(6)
(7)

1

What I Need to Know

This module was designed and written with you in mind. It is here to help you master tracking a typhoon. The scope of this module permits it to be used in many different learning situations. The language used recognizes the diverse vocabulary level of students. The lessons are arranged to follow the standard sequence of the course. But the order in which you read them can be changed to correspond with the textbook you are now using.

At the end of the module, the learners should be able to:

1. Identify the parts and function of the Female and male Reproductive System; 2. Explain the role of hormones involved in the Female and Male Reproductive

Systems

What I Know

Directions: Choose the letter of the best answer. Write the chosen letter on the provided answer sheet.

1. What do you call the chemical substance produced in the body that controls and regulates the activity of a certain cells or organs?

A. Fertilization B. Hormones C. Impulse D. Stimulus 2. What causes the production of milk in a female’s mammary glands?

A. FSH B. Oxytocin C. Prolactin D. TSH 3. Which of the following is the site of sperm cell production?

A. Penis B. Scrotum C. Testis D. Urethra 4. What part of the female reproductive system supports pregnancy?

A. Cervix B. Ovary C. Uterus D. Vagina 5. What hormone aids in sperm cell production and maintains functional

reproductive organs, secondary sex characteristics and sexual behavior?

(8)

2

6. What do you call the gland that is source of GnRH?

A. Hypothalamus B. Ovary C. Pituitary gland D. Testes 7. If in male reproductive system, testes is the site of sperm cell production, what

about the organ that produces egg cells in female reproductive system?

A. Cervix B. Fallopian tube C. Ovary D. Uterus 8. What hormone(s) is produced by the ovaries?

A. Estrogen B. Progesterone C. Testosterone D. Both A and B 9. What do you call the part of male reproductive system that transports mature

sperm cell to the urethra?

A. Epididymis B. Scrotum C. Testes D. Vas deferens 10. If the pituitary gland produces Luteinizing Hormone (LH) in male reproductive

system, what gland produces Luteinizing Hormone (LH) in female reproductive system?

A. Hypothalamus B. Ovary C. Pituitary gland D. Testes

Lesson

1

Parts and Functions of

Female and Male

Reproductive Systems

Hormones are your body’s chemical messengers. They travel in your bloodstream to tissues or organs. They work slowly, over time and affect many different processes including growth and development, metabolism, sexual function, reproduction and mood.

What’s In

Activity 1. Decode and Reveal

Directions: Decode the Numbers to reveal the mystery words. 1. 18 – 5 – 16 – 18 – 15 – 4 – 21 – 3 – 20 – 9 – 15 – 14 __ - __ - __ - __ - __ - __ - __ - __ - __ - __- __ - __ - The act or process of reproducing.

(9)

3

2. 6 - 5 – 18 – 20 – 9 – 12 – 9 – 26 – 1 – 20 – 9 – 15 – 14 __ - __ - __ - __ - __- __ - __ - __ - __ - __ - __ - __ - __

- A process that occurs when the sperm and egg combine to produce an

embryo.

3. 19 – 16 – 5 – 18 – 13 3 – 5 – 12 – 12 __ - __ - __- __ - __ __- __ - __ - __ - The male gamete.

4. 5 – 7 – 7 3 – 5 – 12 – 12 __-__-__ __- __ - __ - __ - The female gamete.

5. 8 – 15 – 18 – 13 – 15 – 14 – 5 – 19 __- __ - __ - __ - __ - __ - __ - __

- A chemical substance produced in the body that controls and regulates the

activity of certain cells or organs.

What is New

Activity 2. Labeling

Directions: Label the parts of female and male reproductive systems.

Female Reproductive System

1. _________________

2. _________________

3. _________________

4. _________________

5. _________________

https://www.google.com/search?q=blank+female+reproductive+system+diagram+unlabeled&tbm=isch&client=ms-android-vivo&prmd=ivn&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwjmrpKE07ruAhWCat4KHSEoDfwQrNwCKAJ6BQgBEPQB&biw=360&bih=646#img rc=cuAP1eN8tpEp2M

(10)

4

Male Reproductive System

1. ______________ 2. ______________ 3. ______________ 4. ______________ 5. ______________ 6. ______________ 7. ______________ 8. ______________ 9. ______________ 10. ______________ 11. ______________ https://www.google.com/search?q=unlabeled+part+of+reproductive+system&client=ms-android- vivo&prmd=ivn&sxsrf=ALeKk00fqMffEfLpMKW-TMLPjhZ0CFl6ew:1611639584169&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiIg66n8bjuAhUrK6YKHdV2Aq8Q_AUoAXoECA0QAQ&biw= 360&bih=646&dpr=2#imgrc=0PSkn67VVy2MkM

What is It

REPRODUCTIVE SYSTEM

PARTS AND FUNCTIONS OF THE FEMALE REPRODUCTIVE SYSTEM

Ovary – located in the lower

abdomen. It produces egg cell (ova), estrogen, and progesterone.

Fallopian Tubes – a long ducts

that open up into the uterus. It is the site of fertilization of egg by the sperm cell.

Uterus – a pear-shaped,

thick-walled muscular organ. It supports pregnancy; when its lining is shed, menstruation happens.

https://www.google.com/search?q=female+reproductive+system&client=ms-

android-vivo&prmd=ivn&sxsrf=ALeKk03FCIQ9QXf1FV65bP9rSVWOyT-RZQ:1611622205423&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjhyMPIsLjuAh WsIaYKHXyyAOwQ_AUoAXoECBgQAQ#imgrc=Gk50aWsgTgNKBM

(11)

5

Cervix – a narrow muscular region located between the vagina and uterus. It allows

the flow of menstrual blood from the uterus into the vagina and directs the sperms into the uterus during intercourse.

Vagina – muscular canal from the cervix to the vulva. The entrance of the penis

during sexual intercourse; a passageway of the birth of a baby.

PARTS AND FUNCTIONS OF THE MALE REPRODUCTIVE SYSTEM

Testes – an oval organ within the

scrotum. It is the site of sperm cell production.

Epididymis – a coiled tube located

adjacent to the testes. It transports and stores sperm cell.

Vas Deferens – a narrow tube which

runs into the lower abdomen and then loops back around down into the penis.

Prostate Gland – located below the

urinary bladder. It nourishes the sperm cells and adds additional fluid to semen.

Seminal Vesicle – a sac-shaped gland located on the side of the bladder. It provides

energy for sperm through the production of sugar (fructose).

Penis – composed of spongy erectile tissue. It is the organ for sexual intercourse. Urethra – a tube-like structure that starts from the lower opening of the bladder and

traverses the entire length of the penis.

Scrotum – a bag of skin suspended outside the body. It protects the testes

https://www.google.com/search?q=parts+and+function+of+male+reproduc tive+system&client=msandroidvivo&prmd=ivn&sxsrf=ALeKk00NHevV_GTdZ GN2unVYLX4Nats0rg:1611549781228&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved= 2ahUKEwiLtP3horbuAhW0NKYKHRSBM4Q_AUoAXoECBcQAQ&biw=360&bih =646&dpr=2#imgrc=uQP1wpRHOJThEM

(12)

6

Lesson

2

Role of Hormones

involved in Female and

Male Reproductive

Systems

Endocrine Gland (Source of Hormones) Hormone Secreted

Target Tissue Rection of the Target Tissue MALE

Hypothalamus Gonadotropin-releasing hormone

(GnRH)

Pituitary Gland Triggered production of

luteinizing hormone (LH) Testes Testosterone Most tissues Aids in sperm cell

production and maintains functional reproductive organs, secondary sex characteristics and sexual behavior Pituitary Gland (anterior) Luteinizing Hormone (LH)

Testes Synthesis and production of Pituitary Gland (anterior) Follicle-stimulating Hormone (FSH) Seminiferous tubules (testes) Promotes spermatogenesis (sperm production) FEMALE Hypothalamus Gonadotropin-releasing hormone (GnRH)

Pituitary Gland Triggered production of

luteinizing hormone (LH) Pituitary Gland

(posterior)

Oxytocin Uterus and mammary gland

Increase uterine contractions and breast milk release Pituitary Gland

(anterior)

Luteinizing Hormone (LH)

Ovaries Egg and sperm production

(13)

7 Pituitary Gland (anterior) Follicle-stimulating Hormone (FSH)

Ovaries Promotes follicle maturation and estrogen secretion Ovaries Progesterone and

Estrogen

Most tissues Aid in uterine and mammary gland development and function, external genitalia structure, secondary sex characteristics, sexual behaviour, and menstrual cycle

What’s More

Activity 3. Matching Type

Directions: Match the organs in Column A and their functions in Column B.

Column A Column B ______1. Hypothalamus ______2. Testes ______3. Ovary ______4. Pituitary Gland ______5. GnRH ______6. Testosterone ______7. Oxytocin ______8. Luteinizing Hormone ______9. FSH ______10. Urethra

a. It carries urine from the urinary bladder going out from the body; it also expels semen.

b. It secretes GnRH.

c. It is the site of sperm cell production.

d. It produces hormones that regulate many of the other endocrine glands.

e. It aids in the sperm cell production.

f. It increases uterine contractions and breast milk release.

g. It produces progesterone and estrogen. h. It promotes follicle maturation and estrogen

secretion.

i. It is responsible for sperm and egg maturation.

j. It triggers the production of luteinizing hormone and follicle-stimulating hormone k. It is a chemical compound that control and

(14)

8

What I have Learned

Activity 4. Complete ME, I’m Incomplete!!!!

Directions: Complete the diagram with the proper answer.

What I Can Do

Activity 5. ESSAY

Directions: Write the importance of the following hormones in female and male reproductive systems. 1. GnRH 2. LH 3. FSH

Hypothalamus

1

Ovaries

2

3

Female

Reproductive

Hormones

Sperm

Male

Reproductive

Hormone

4

Progesterone

5

(15)

9

Criteria Excellent (4) Good (3) Approaching Standards (2) Needs Improvement (1) Content Substantial, specific, and/or illustrative content demonstrating strong development and sophisticated ideas. Sufficient developed content with adequate elaboration or explanation. Limited content with inadequate elaboration or explanation. Superficial and/or minimal content. Organization Sophisticated arrangement of content with evident and/or subtle transitions. Functional arrangement of content that sustains a logical order with some evidence of transitions. Confused or inconsistent arrangement of content with or without attempts at transition. Minimal control of content arrangement. Conventions Evident control of grammar, mechanics, spelling, usage and sentence formation. Sufficient control of grammar, mechanics, spelling, usage and sentence formation. Limited control of grammar, mechanics, spelling, usage and sentence formation. Minimal control of grammar, mechanics, spelling, usage and sentence formation.

Assessment

Directions: Multiple Choice. Write the letter of the best answer on your Answer sheet.

1. What hormone is produced by the hypothalamus?

A. GnRH B. testosterone C. LH D. FSH

2. What do you call the chemical substance produced in the body that controls and regulates the activity of a certain cells or organs?

(16)

10

3. What causes the production of milk in a female’s mammary glands? A. TSH B. FSH C. Oxytocin D. Prolactin 4. Which hormone causes FSH and LH to be released?

A. Testosterone B. Estrogen C. GnRH D. Progesterone 5. What part of the female reproductive system supports pregnancy?

A. Cervix B. Vagina C. Uterus D. Ovary 6. What hormone aids in sperm cell production and maintains functional

reproductive organs, secondary sex characteristics and sexual behavior?

A. LH B. Testosterone C. FSH D. GnRH

7. What do you call the gland that is source of GnRH?

A. Hypothalamus B. Testes C. Pituitary gland D. Ovary

8. If in male reproductive system, testes is the site of sperm cell production, what about the organ that produces egg cells in female reproductive system?

A. Ovary B. Fallopian tube C. Uterus D. Cervix 9. What hormone(s) is produced by the ovaries?

A. Progesterone B. Estrogen C. Testosterone D. Both A and B 10. Which of the following is the hormone produce in the testes?

(17)

11

Additional Activities

Activity 6. Female or Male?

Directions: Identify if the term is for female, male or both by putting a ( ) mark under the corresponding columns.

FEMALE MALE BOTH Gonadotropin-releasing hormone Ovaries Luteinizing Hormone Follicle-stimulating Hormone Testes Hypothalamus Pituitary Gland Estrogen Progesterone Testosterone

(18)

12

Answer Key

Wh at I Kno w B 1. 2. B 3. A 4. C 5. D 6. A 7. C 8. D 9. D 10.A Wh at’s In Act ivi ty 1. Decod e an d Reve al 1.R EPR ODUC TION 2.F ER TILI ZA TION 3.S PER M C ELL 4. E GG C ELL 5.HO RM ONE S Wh at’ s N ew Act ivi ty 2. Labe lin g Fem ale Repr odu cti ve Sys tem 1. Fal lopi an tu be Ovary 2. 3. Cer vix Uter 4. us in Vag 5. a Mal e R epr odu cti ve Sys tem 1. Scr otu m tes Tes 2. 3. Ep idi dym is en fer de Vas 4. s ral reth lbou Bu 5. gl and on Col 6. 7. Sem in al v esi

cle adder ary bl Urin 8. 9. Pros tate gl

and hra ret 10.U 11.pe nis Wh at’s M ore Act ivi ty 3. Mat chin g T ype 1. B 2. C 3. G 4. D 5. J 6. E 7. F 8. I 9. H 10.A Ass ess ment 1. A 2. C 3. C 4. C 5. C 6. B 7. A 8. A 9. D 10. C Wh at I Have L earn ed Act ivi ty 4. Comp let e Me, I’ m Incomp let e!!! ! 1. Pitu ita ry d Glan 2. Tes tes Egg 3. 4. Estrog en toste Tes 5. ron e Ad diti on al Acti vity Acti vity 6. F emal e o r M ale? FE MA LE MA LE BOT H Gon ad otr op in -re le asi ng h orm on e Ova rie s Lu tein iz in g Ho rm on e Fo llic le -s tim ula ting Horm on e Te ste s Hy po th ala mu s Pit uita ry Gla nd Es tro ge n Pro ge ste ro ne Te sto ste ro ne

(19)

13

References

Nesjohn L. Abecilla et al. 2014. Conceptual Science and Beyond. Brilliant Creations Publishing, Inc. https://www.google.com/search?q=unlabeled+part+of+reproductive+system&client=ms-android- vivo&prmd=ivn&sxsrf=ALeKk00fqMffEfLpMKW-TMLPjhZ0CFl6ew:1611639584169&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiIg66n8bjuAhUrK6 YKHdV2Aq8Q_AUoAXoECA0QAQ&biw=360&bih=646&dpr=2#imgrc=0PSkn67VVy2MkM https://www.google.com/search?q=unlabeled+part+of+reproductive+system&client=ms-android- vivo&prmd=ivn&sxsrf=ALeKk00fqMffEfLpMKW-TMLPjhZ0CFl6ew:1611639584169&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiIg66n8bjuAhUrK6Y KHdV2Aq8Q_AUoAXoECA0QAQ&biw=360&bih=646&dpr=2#imgrc=0PSkn67VVy2MkM https://www.google.com/search?q=female+reproductive+system&client=ms-android- vivo&prmd=ivn&sxsrf=ALeKk03FCIQ9QXf1FV65bP9rSVWOyT-RZQ:1611622205423&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjhyMPIsLjuAhWsIaYKHXyyAOw Q_AUoAXoECBgQAQ#imgrc=Gk50aWsgTgNKBM https://www.google.com/search?q=parts+and+function+of+male+reproductive+system&client=ms-androidvivo&prmd=ivn&sxsrf=ALeKk00NHevV_GTdZGN2unVYLX4Nats0rg:1611549781228&source=l nms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiLtP3horbuAhW0NKYKHRSBM4Q_AUoAXoECBcQAQ&biw=360 &bih=646&dpr=2#imgrc=uQP1wpRHOJThEM

(20)

14

For inquiries and feedback, please write or call:

Schools Division of Ilocos Norte – Curriculum Implementation Division Learning Resource Management Section (SDOIN-CID LRMS)

Office Address: Brgy. 7B, Giron Street, Laoag City, Ilocos Norte Telefax: (077) 771-0960

Telephone No.: (077) 770-5963, (077) 600-2605 E-mail Address: ilocosnorte@deped.gov.ph

Telefax: (632) 8634-1072; 8634-1054; 8631-4985

References

Related documents