Chapter PPD Overview Perspectives on Psychological Disorders Name Period Date

Loading....

Loading....

Loading....

Loading....

Loading....

Full text

(1)

Chapter 12

391-398 PPD Overview

Perspectives on Psychological Disorders

Name___________________________________ Period________

Date_________

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

1) Which of the following statements is true?

A) The mental health professional's concern is whether the individual's behavior conforms to the existing social order.

B) The definitions of normal or abnormal behavior must come from the mental health professional.

C) Defining behavior as normal or abnormal depends on whose standards and system of values is used.

D) In recent years, psychologists and mental health professionals have been able to arrive at a single definition of normal or abnormal behavior.

1)

2) The individual's primary criterion for judging abnormal behavior is ________. A) whether the behavior conforms to what is socially expected

B) success in meeting societal expectations for performance in work, school, and in social relationships

C) personality characteristics

D) his or her sense of personal well-being

2)

3) Mental health professionals look primarily at ________ in judging abnormal behavior. A) personality characteristics

B) whether behavior conforms to what is socially expected C) an individual's personal sense of well-being

D) whether the behavior conforms to predominant moral standards within the person's culture

3)

4) Society's main standard for judging abnormal behavior is ________.

A) the person's success in meeting societal expectations for performance in work, school, and in social relationships

B) the person's experience of inner distress

C) whether behavior conforms to what is socially expected D) an individual's personal sense of well-being

4)

5) In most cases, normal and abnormal behavior are ________ different.

A) quantitatively but not qualitatively B) both qualitatively and quantitatively C) neither qualitatively nor quantitatively D) qualitatively but not quantitatively

5)

6) For those people in the Middle Ages who believed abnormal behavior resulted from supernatural forces, the treatment of choice was ________.

A) “magic” potions B) exorcism

C) tarantism D) purging with leeches

(2)

7) Public and private institutions for confining and imprisoning the mentally ill were first established in ________.

A) the nineteenth century B) the Middle Ages

C) the Renaissance D) ancient times

7)

8) The turning point year in the history of treatment of the mentally ill was ________, when Phillipe Pinel became director of the Bictre Hospital in Paris.

A) 1937 B) 1379 C) 1793 D) 1894

8)

9) The first individual to argue for pleasant living conditions for the mentally ill was ________.

A) Freud B) Charcot C) Mesmer D) Pinel

9)

10) The most notable American pioneer in the treatment of mental illness was ________.

A) Lincoln B) Dix C) Barton D) Ross

10)

11) The ________ model of mental illness holds that abnormal behavior is caused by physiological malfunction that is often attributable to hereditary factors.

A) naturalistic B) biological

C) psychodynamic D) cognitive-behavioral

11)

12) Thousands of years ago, mental illness was nearly always attributed to ________.

A) social forces B) supernatural powers

C) improper diet D) biological disorders

12)

13) Edith's strange behavior has led her daughter Anne to consider institutionalizing her. Edith's mother and grandmother were both institutionalized in their lifetimes and Anne has already sought psychiatric help. Edith's strange behavior BEST fits the ________ model of abnormality.

A) psychoanalytic B) cognitive-behavioral

C) biological D) intrapersonal

13)

14) The cognitive-behavioral model suggests that abnormal behavior is the result of ________.

A) biology B) learning and thinking

C) unconscious conflicts D) biochemical imbalances

14)

15) The psychoanalytic model of abnormal behavior was developed by ________.

A) Fournier B) Perls C) Wundt D) Freud

15)

16) The psychoanalytic model of mental illness was developed during the ________.

A) mid to late 20th century B) late 19th and early 20th centuries

C) Renaissance D) late Middle Ages

16)

17) The psychoanalytic model holds that abnormal behavior is the result of ________.

A) biology B) learning

C) unconscious conflicts D) biochemical imbalances

17)

(3)

18) The psychoanalytic model holds that behavior problems can be traced to ________.

A) genetic disorders B) adolescence

C) faulty learning D) childhood

18)

19) The psychoanalytic model has generated ________ scientific evidence to support its claims about the causes and treatment of mental disorders.

A) weak but broad-based B) strong and broad-based

C) weak and scattered D) strong but scattered

19)

20) The frequency with which a given disorder occurs at a given time is known as its ________.

A) occurrence B) incidence C) prevalence D) epidemiology

20)

21) If there were 100 cases of a disorder in a population of 1,000, and 50 of the cases were new cases, the prevalence of the disorder would be ________ percent.

A) 1 B) 10 C) 5 D) 20

21)

22) The number of new cases of a disorder that arise within a given time period is known as its ________.

A) occurrence B) prevalence

C) incidence D) epidemiology

22)

23) If there were 100 cases of a disorder in a population of 1,000, and 50 of the cases were new cases, the incidence of the disorder would be ________ percent.

A) 10 B) 5 C) 1 D) 20

23)

24) A World Health Organization study found that the highest prevalence of psychological disorders was in ________.

A) the middle East and Africa B) Europe

C) the Americas D) Asia

24)

25) A diathesis is a ________.

A) biological predisposition B) mental weakness or “blind spot” C) dilation of blood vessels in the brain D) physical disability

25)

26) According to the diathesis-stress model, ________.

A) genetic factors predispose some people to schizophrenia and stress activates the disorder B) schizophrenia results when children are taught to act in ways that contradict their

perceptions of reality and their feelings

C) schizophrenia results from the excess dilation of the blood vessels to the brain, resulting in stress to the neocortex

D) people learn to be schizophrenic from observing schizophrenic parents

26)

27) The view that biological, psychological, and social risk factors combine to produce psychological problems is known as the ________ approach to abnormal behavior.

A) systems B) multimodal

C) psychodynamic D) pluralistic

(4)

28) The view that psychological, social, and biological risk factors combine to produce psychological problems is known as the ________ approach to abnormal behavior.

A) psychopharmacotherapeutic B) biopsychosocial

C) eclectic D) psychoneuroimmunological

28)

29) The biopsychosocial model is another name for the ________ approach to mental illness.

A) cognitive-behavioral B) unimodal

C) psychoanalytic D) systems

29)

30) The legal term for a defendant's ability to understand the charges against him or her and participate in a defense in court is ________.

A) competency B) insanity

C) mental illness D) abnormality

30)

31) Insanity is ________.

A) both a legal term and a psychological one B) neither a legal term nor a psychological one C) a legal term, not a psychological one D) a psychological term, not a legal one

31)

32) The American Psychiatric Association has issued an official manual describing and classifying the various kinds of abnormal behavior for nearly ________ years.

A) 60 B) 40 C) 20 D) 80

32)

33) The most widely used classification of psychological disorders is the ________.

A) DSM-IV-TR B) STRS C) MDCS-III D) MICS-II

33)

34) DSM-IV-TR was designed to provide a complete list of ________.

A) psychological disorders B) treatment models C) innate predispositions D) health providers

34)

35) DSM-IV-TR defines mental disorders according to ________.

A) causes of disruptive behavior patterns B) various theoretical approaches C) family histories D) significant behavior patterns

35)

(5)

Answer Key

Testname: 391-398 PPD OVERVIEW

1) C 2) D 3) A 4) C 5) A 6) B 7) B 8) C 9) D 10) B 11) B 12) B 13) C 14) B 15) D 16) B 17) C 18) D 19) C 20) C 21) B 22) C 23) B 24) C 25) A 26) A 27) A 28) B 29) D 30) A 31) C 32) B 33) A 34) A 35) D

Figure

Updating...

References

Updating...

Related subjects :