Exam English Reviewer for LET

44  Download (0)

Full text

(1)

Competency Building Course English

1. Which of the following terms describes the subject matter, style, tone and attitude of literature of ancient Greek and Rome?

A. Romanticism B. Realism C. Classicism D. Naturalism E. Existentialism

2. Plato‟s idea about the art of poetry is expressed in treatise _________? A. The Republic

B. Poetics C. Ars Poetica D. On The Sublime E. Ion

3. He believes that reality exists when the thing or object or emotion is lasting. A. Aristotle

B. Sophocles C. Plato D. Longinus E. Sappho

4. It is a narrative technique utilized by Homer and Sophocles in their plot scheme. A. flashback

B. media res C. unity

D. foreshadowing E. discovery

5. Longinus advanced his theory on poetry in which writings? A. Ion

B. The Republic C. Poetics

D. On The Sublime E. Ars Poetica

(2)

6. He is a Spanish author who wrote the novel “Don Quixote”. A. Gustave Flaubert B. Joseph Condrad C. Miguel de Cervantes D. D.H. Lawrence E. Herman Melville

7. The following taboo phrases were used by which writer? “I fart at thee”, “shit on your head’, “dirty bastard”

A. Ben Johnson B. Henry James C. Ernest Hemingway D. Arnold Bronte E. Robinson Crusoe

8. He believes that the poet is an inventor for a better world. A. John Donne

B. John Dryden

C. William Wordsworth D. John Milton

E. Emily Dickinson

9. He said that a man is a product of his choices. A. Jean Paul Sartre

B. William Shakespeare C. Robinson Crusoe D. Herman Melville E. John Donne

10. It is the movement in literature criticizing the marginalization of women and gender equality. A. Formalism B. Feminism C. Structuralism D. Naturalism E. Romanticism

(3)

11. It is a criticism that uses personal judgement. A. New Criticism B. Formalism C. Reader‟s Response D. Psychoanalytic Poetry E. Binary Opposition

12. It is the consequence of pity and fear among the spectators. A. hamartia

B. repentance C. discovery D. suffering E. catharsis

13. It is the consequence of a mistake in judgment. A. discovery

B. suffering C. peripety D. existence E. tragedy

14. Which among the following does not belong to Aristotle‟s view on plot? A. The plot should be single.

B. The plot should have a twist at the end. C. The plot should be complete.

D. The plot should show sudden change in the hero‟s fortune. E. The plot must have the beginning, middle and end.

15. When is a poem good according to Longinus? A. If it is beautifully crafted.

B. If it elevates the reader to greater heights of feelings. C. If the poem can easily understand to the readers.

D. If it affects the reader through nobility of diction and thought. E. If the message of the poem can be stated to the readers.

16. Who is presented as the most honest and moral of Chaucer‟s pilgrims? A. The Knight

(4)

C. The Reeve D. The Wife of Bath E. The King

17. Out of the following four pilgrims, which is the most corrupt? A. The Sergeant /Man of Law

B. The Wife of Bath C. The Reeve D. The Pardoner E. The Knight

18. In Herman Melville‟s “Moby Dick”, what does the sea associate? A. long life, freedom and rebirth

B. strong reflection, life and rebirth C. searching, vision and rebirth

D. spiritual mystery, death and rebirth E. life, death and rebirth

19. He is an essayist who wrote against the rigidity of Puritanism. A. Soren Kierkegard

B. Ralph Waldo Emerson C. Henry David Thoreau D. Jonathan Edwards E. Daniel Defoe

20. Ulysses chronicles the passage of Leopold Bloom through Dublin during an ordinary day, 16 June 1904.The title alludes to Odysseus, the hero of Homer‟s Odyssey. Name the author of Ulysses.

A. Anthony Trollope B. Kenneth Grahame C. Laurence Strene D. James Joyce E. Jonathan Swift

21. He is a king who ruled with the help of the knights of the round table. A. King Henry I

B. King Arthur C. King Alfred D. King George IV E. King Charles I

(5)

22. It is focusing on the outstanding feature of a person. A. Feminism B. Naturalism C. Realism D. Existentialism E. Romanticism

23.Name the book which opens with the line „All children, except one grew up‟? A. The Moby Dick

B. The Paradise Lost

C. The Adventures of Huckleberry Finn D. Uncle Tom‟s Cabin

E. Peter Pan

24. She is an American writer who made herself known for her extreme individualism in poetry. A. Elizabeth Browning B. Emily Dickinson C. Anne Bradstreet D. Emily Bronte E. Sarah Fielding

25. A philosophy advocating that man is a product of freedom. A. Imagism

B. Formalism C .Romanticism D. Existentialism E. Naturalism

26. It is undoubtedly the simplest way of fleshing out the theme. A. allegory

B. symbol C. image D. structure E. form

27. It is the study of the principles and rules for constructing sentences in natural languages.

A. Semiotics B. Syntax C. Semantics

(6)

D. Phonetics E. Phonemes

28. Oliver Cromwell belong to what party? A. royalist

B. religious C. peasants D. round head E. land owners

29. It refers to making art and literature accessible to the masses. A. Popularization

B. Imagism C. Formalism D. Structuralism E. Modern Criticism

30. The play “Hamlet” is a ________. A. feminist

B. naturalist C. existentialist D. formalist

E. none of the above

31. It is also called The Apocalypse in Bible. A. Genesis

B. Proverbs C. Revelations D. Psalm E. Acts

32. She was an English poet who wrote a variety of romantic, devotional, and children‟s poems.

A. Emily Dickinson B. Edith Hamilton C. Anne Bradstreet

D. Christina Georgina Rossetti E. Mary Shelley

(7)

33. The belief that the meaning or value of work may be determined by the author‟s intention. A. Tension B. Intentional Fallacy C. Affective Fallacy D. Organic Unity E. None of the above.

34. What work contains these lines:

“There hurls in at the hall-door an unknown rider . . . Half a giant on earth I hold him to be.”

A. As You Like It B. Morte D‟arthur C. Piers Plowman D. Canterbury Tales

E. Sir Gawain and the Green Knight

35. It is the repetition of words at the beginnings of neighbor clauses. A. cataphora

B. anaphora C. conjunction D. ellipses E. parallelism

36. This is used to describe an expression that co-refers with a latter expression. A. conjunction

B. anaphora C. cathapora D. coherence E. cohesion

37. The repeated words with the same text. A. coherence

B. cohesion

C. partial recurrence D. recurrence

(8)

38. A mark or series of marks that usually indicate an intentional omission of some parts. A. paraphrase B. ellipses C. coherence D. subordination E. conjunction

39. Which of the following is a work of SAMUEL LANGHORNE CLEMENS? A. Animal Farm

B. Adventures of Huckleberry Finn C. The Scarlet Letter

D. Uncle Tom‟s Cabin E. The Cask of Amontillado

40. A restatement of a text or passages. A. parallelism

B. paraphrase C. ellipses D. conjunction E. subordination

41. All of these statements are true except one.

A. The Mohenjo-Daro civilization flourished on 3000-2500 BC. B. Inhabitants of these cities were dark-skinned.

C. Africans believe that hope for a better Africa lies in its ability to integrate. D. “A Picture in the Cellar” discusses about of keeping memoirs.

E. The educated Africans are the hope of the African nations.

42. He is an essayist exemplified Elizabethan ideal of intellectual versatility in the 17th Century. A. William Shakespeare B. Oliver Cromwell C. John Milton D. John Donne E. Francis Bacon

43. Which of these statements is false? A. Edgar Allan Poe wrote dark novels. B. Ramayana is attributed to Valmki.

(9)

D. Rabindranath Tagore wrote “Gitanjali”.

E. Next to Iliad, Mahabharata is the world‟s longest epic.

44. It carrying the sense of one line of verse over the next line without a pause. A. enjambment

B. denouement C. catalexis D. antecedent E. allegory

45. He is one of the exceptional writer in Philippine Literature and also known as Quijano De Manila.

A. Bienvienido Santos B. F. Sionil Jose C. Jose Garcia Villa D. Nick Joaquin E. Manuel Arguilla

46. It is a dramatic expression of Zen Buddhism viewed by feudal lords. A. Sampiran

B. Hansi C. Noh Play D. Seloka E. Suthon Phu

47. He is a Chinese dramatic playwright who wrote “The West Chamber”. A. Seami Motokiyo

B. Catherine Lim C. Kahlil Gibran D. Wang Shifu E. Confucius

48. Which novel, eventually published in 1945, was rejected by a New York publisher stating „it is impossible to sell animal stories in the USA‟?

A. Animal Farm B. Black Beauty C. Watership Down

D. The Tale of Peter Rabbit E. Moby Dick

(10)

49. This approach attempts to explain the how‟s and why‟s of human action and can exist side by side with any other critical method of interpretation.

A. New Criticism B. Symbolism C. Modern Criticism D. Moral Criticism

E. Psychoanalytic Criticism

50. He translated “The Fall of Princes” from the French. A. William Langland

B. Sir Thomas Malory C. Geoffrey of Monmouth D. John Lydgate

E. Giovanni Boccaccio

51. The study and classification of language based on how morphemes create words is called ____________? A. Morphology B. Phonology C. Typology D. Semantics E. Syntax

52. How many Inflectional Morphemes are there in English? A. 4

B. 5 C. 6 D. 7 E. 8

53. The study and classification of language based on how morphemes create words is called ________________?

A. Morphological Typology B. Word Based Morphology C. Lexeme Based Morphology D. Event Semantics

E. Linguistic Typology

54. These words are created by adding affixes to roots. A. Word Borrowing

(11)

B. Compound Words C. Trade Names D. Clipping E. Blending

55. It involves snipping a part of a word to create a shortened form. A. Trade Names

B. Word Borrowing C. Compounding D. Blending E. Clipping

56. The meaningful units of language are called ____________? A. syntax

B. phoneme C. allomorphs D. morpheme E. predicate

57. Words formed from the first letter or letters of more than one words is called __________? A. Derivation B. Compounding C. Blending D. Clipping E. Acronyms

58. Which one is NOT an open class of words? A. noun

B. adjective C. pronoun D. verbs E. adverbs

59. It is a relatively recently devised word/phrase that has not been accepted into mainstream usage. A. Allomorphs B. Back Formation C. Trade Names D. Compounding E. Neologism

(12)

60. It refers to the process of creating a new lexeme by removing actual or supposed affixes. A. Clipping B. Word Borrowing C. Back Formation D. Blending E. Trade Names

61. It is a morpheme that only appears as part of a larger word and the one that can stand alone. A. Free Morpheme B. Bound Morpheme C. Inflectional Morpheme D. Derivational Morpheme E. Allomorphs

62. It can function independently as words and can appear with other lexemes. A. Free Morpheme

B. Bound Morpheme C. Derivational Morpheme D. Inflectional Morpheme E. Allomorphs

63. It is the study of how languages change over time and the relationship among different languages. A. Applied Linguistics B. Evolutionary Linguistics C. Stylistics D. Psycholinguistics E. Historical Linguistics

64. It is a branch of linguistics that study of the cognitive processes and representations underlying language use.

A. Neurolinguistics B. Historical Linguistics C. Stylistics

D. Psycholinguistics E. Sociolinguistics

(13)

65. It is the study of the origin and subsequent development of language by the human species. A. Historical Linguistics B. Developmental Linguistics C. Evolutionary Linguistics D. Sociolinguistics E. Applied Linguistics

66. A branch o linguistics that study of natural as well as human-taught communication systems in animals, compared to human language.

A. Applied Linguistics B. Clinical linguistics C. Biolinguistics D. Neurolinguistics E. Stylistics

67. A branch of linguistics which studies style in a scientific and systematic way concerning the manners or linguistic features of different varieties of language at different levels. A. Applied Linguistics B. Psycholinguistics C. Stylistics D. Sociolinguistics E. Historical Linguistics

68. The following choices is a linguistic description except one. Which is it? A. level of syntax/grammar

B. level of semantics C. level of morphology D. level of lexis

E. level of phonology/graphology

69. It studies the choices of specific lexical items in a text, their distribution in relation to one another, and their meanings.

A. Phonology B. Semantics C. Graphology D. Morphology E. Lexicology

(14)

70. It concentrating on the unique features of various literary works. A. Literary Stylistics B. General Stylistics C. Text D. Register E. Semiotics

71. It concentrates on the general features of various types of language used. A. General Stylistics

B. Register

C. Linguo-Stylistics D. Literary Stylistics E. Semiotics

72. Which one of these sentences below is simple sentence?

A. The students who came to the press conference are all from the same school. B. Jack wanted to go swimming, but his wife wanted to go shopping.

C. We will be at the restaurant in twenty minutes.

D. The cat lived in the backyard, but the dog, who knew he was superior, lived inside the house.

E. Her son studies History; her daughter majors in Chemistry. 73. Which of the following is not a complex sentence?

A. He walked as if someone was following him. B. The worksheet is where you have put it.

C. All of the people enjoyed the concert and the dinner that followed it.

D. The score was thirty-six to nothing; obviously there was little hope that the home team could win.

E. We must find a teacher who understands our needs. 74. What process of words was used in the word brunch? A. Clipping

B. Compounding C. Word Borrowing D. Blending

E. Back Formation

75. When a teacher wants to emphasize the learners‟ needs to identify why they are writing and for whom, he/she can use the _________.

A. process approach

(15)

C. free writing approach

D. communicative writing approach E. task-based approach

76. A communicative competence area which is concern is one knowing how to use and respond to language appropriately, given the setting, the topic, and the relationship among the people communicating.

A. Discourse Competence B. Linguistic Competence C. Sociolinguistic Competence D. Strategic Competence E. Language Competence

77. This concept equates the idea of a “learning task” to a language learning technique in itself.

A. Transactional Approach B. Communicative Approach C. Learning By Teaching D. Task-Based Approach

E. Communicative Language Teaching

78. Cognitive skills necessary for the construction and understanding of meaningful sequences of words. A. Linguistic Competence B. Grammatical Competence C. Communicative Competence D. Linguistic Performance E. Creative Competence

79. Modern descriptive linguistics is based on structural approach to language. A. Malinowsky

B. Bloomfield C. Halliday D. Vineyard E. Chomsky

80. Which statement is true?

A. The phonological, morphological and syntactic aspect of language change are separate processors.

B. Applied linguistics is concerned with first language acquisition.

C. Psycholinguistics covers the non-cognitive process that make it possible to generate a grammatical and meaningful sentence out of vocabulary and grammatical structures.

(16)

D. There are two components which contributes to language acquisition, these are universal grammar and the environment.

E. Morphological Typology has divided into two main types: the analytic and semantic. 81. Which of the following are places of articulation?

A. nasal B. plosive C. dental D. fricative E. palatal

82. Which of the following statements are correct? A. happy is a homonym of sad

B. finger is an antonym of hand C. blue is a synonym of color D. soccer is a hyponym of sports

E. The White House is a metonym of The United States Government

83. Which of the following is a common linguistic problem for someone learning a second language?

A. attitude of the learner B. age

C. phonology D. ability to hear E. cultural background

84. Egyptian hieroglyphics can best be characterized as A. a phonological writing system.

B. a combination of a syllabic writing system with symbols representing important religious concepts.

C. a logographic writing system. D. a pictographic writing system.

E. a combination of ideographic elements with symbols representing linguistic sounds 85.Which of these sections of the brain plays an important part in language

production/comprehension? A. Wernicke's area B. Johnson's area C. Parietal lobe D. Broca's area E. Motor cortex

(17)

86. Mark those of the examples below which are minimal pairs in English A. thick /sick B. sled / red C. rope / rose D. war / tore E. miner / minor

87. Which one of the following demonstrates a sentence combining with a subordinator? A. Although she wanted to go, she still had work to do.

B. She could not go, nor did she want to.

C. She promised that she would finish the work.

D. Her boss, Mr. Jackson, would expect the work done properly. E. None of the above.

88. Positive transfer occurs when: A. There is a misconception.

B. A student finds similar elements in two different ideas. C. There is a moral.

D. Information has been memorized. E. When there is a twist at the end.

89. It refers to the concept that there is a correct and an incorrect way to speak, write or sign is called _____________.

A. Descriptive Grammar or Syntax B. Prescriptive Grammar or Syntax C. Lexeme

D. Simple Subject E. Compound Predicate

90. It refers to the mostly subconscious rules of a language that one uses to combine smaller units into sentence.

A. Descriptive Grammar or Syntax B. Compound Subject

C. Simple Sentence

D. Prescriptive Grammar or Syntax E. Adverbial Clause

(18)

91. A word that names a person, a living thing, an object, etc. A. pronoun B. adjective C. adverb D. noun E. preposition

92. Words used to represent a noun is called ____________. A. adjective

B. verb C. noun D. preposition E. pronoun

93. A word connecting words, clauses or sentences and a simultaneous occurrence of events. A. verb B. adjective C. adverb D. preposition E. conjunction

94. A part of speech that expresses an action, a process state or condition or mode of being. A. noun B. verb C. adjective D. pronoun E. preposition

95. A system of rules for speaking and in writing of language. A. sentence

B. phrase C. grammar D. pronunciation E. words

96. It refers to spelling; that is, the relationship between phonemes and graphemes in a language.

A. grammar B. sentence C. orthography

(19)

D. syntax E. semantics

97. It is a writing system where the written graphemes correspond to phonemes. A. Complex Orthography

B. Morpho-Phonemic Orthography C. Phonemic Orthography

D. Lexicon E. Graphology

98. __________ are sentence which are very long but it is needed to divided. A. enjambment

B. run-on C. lexeme D. lexicon E. phoneme

99. Which of the following is NOT an elements of the fields of orthography? A. capitalization

B. pronunciation C. word breaks D. punctuation E. hyphenation

100. It is a branch of linguistic analysis that consists of the study of phonemes and often includes a study of their allophone.

A. Phonetics B. Phonemes C. Lexicon D. Phonemics E. Semantics

101. The branch of semantics that deals with the meaning of words. A. Lexeme

B. Lexicon C. Grapheme D. Lexical E. Structural

(20)

102. The study of production and perception of speech sounds. A. Phonetics B. Phonemics C. Semantics D. Syntax E. Semiotics

103. Which of the following is NOT a function of language? A. Referential Function

B. Conative Function C. Poetic Function D. Expressive Function E. None of the above.

104. Which of the following is NOT a component of grammar? A. Phonology

B. Morphology C. Semiotics D. Semantics E. Syntax

105.Which of the following sentences matches the sentence structure in the diagram?

A. He wanted to do homework. B. She did the homework.

C. The girl wanted to do the homework. D. The boy did the homework.

E. The teacher went home early after her last subject. 106. Which sentence is an example of hypercorrection? A. The meal was just right for you and I.

B. You and I had a great time at dinner.

C. Our friends waited until you and I got there. D. Our friends are just right for you and me. E. You and me are true friends for life.

(21)

107. In etymology of words, which of the following words can best describe as a form of drinking substance like wine?

A. liquor B. liquid C. water D. ice E. alcohol

108. Which of the following sentence structure matches the sentence given above? Listening to the music as a hobby is enjoyable.

A. Sentence = Noun + Preposition + Determiner + Noun + Conjunction+ Determiner + Noun + Auxiliary Verb + Adjective

B. Sentence = Noun + Preposition + Auxiliary Verb + Noun + Determiner+ Conjunction + Noun + Verb + Adjective

C. Sentence = Noun + Preposition + Auxiliary Verb+ Noun + Determiner+ Conjunction + Pronoun + Auxiliary Verb + Adjective

D. Sentence = Noun + Determiner + Preposition + Noun + Articulation + Determiner + Noun + Verb + Adverb

E. Sentence = Noun + Preposition + Auxiliary Verb + Noun + Conjunction+ Auxiliary Verb + Noun + Verb + Adjective

109. It is understood but they are not complete sentence. A. Grammatical Performance

B. Eliptical Sentences

C. Grammatical Competence D. Run-on

E. Compound Sentences

110. In the teaching behavior, it includes what the teacher says, since instruction, most of the time, is done through speech.

A. Expressive Behavior B. Performatory Behavior C. Linguistic Behavior D. Language Behavior E. Teaching Behavior

(22)

111. It is a visual model and a pictorial device that presents the bands of experience arranged according to degree of abstraction and not the degree of difficulty.

A. Bloom‟s Taxonomy of Learning B. Dale‟s Cone of Experience

C. Bruner‟s 3-Tiered Model of Learning D. Gagne‟s Outcomes of Learning E. Carrol‟s Model of School Learning

112. According to him, the teacher‟s role is to guide and facilitate rather than to direct. A. Howes

B. Jacetot C. Silberman D. Patterson E. Greene

113. Which of the following is NOT an Effective Teaching? A. A strong supportive head

B. Systems of monitoring student‟s progress C. High expectations for student‟s achievement D. Available/ Sustainable

E. Level of Cognitive Instruction

114. He is the proponent of the Three-Tiered Model Of Learning. A. Jerome Bruner

B. Edgar Dale C. Eliot W. Eisner D. Noam Chomsky E. Robert Gagne

115. It serve as the foundation of learning; first hand experiences through seeing, touching, tasting and smelling.

A. Contrived Experiences B. Dramatic Experiences

C. Direct Purposeful Experience D. Demonstrations

(23)

116. It serve as representative model or mock-up for reality so as to make the real life accessible to students‟ perception and understanding.

A. Contrived Experiences B. Dramatic Experiences

C. Direct Purposeful Experience D. Demonstrations

E. Exhibits

117. These are educational visits to observe event that is unavailable within the classroom. A. Exhibits B. Demonstrations C. Study Trips D. Visual Symbols E. Verbal Symbols

118. These are displays for the spectators, consist of working models arranged meaningfully or photographs with models, charts, or posters.

A. Exhibits

B. Demonstrations C. Study Trips D. Visual Symbols E. Verbal Symbols

119. These are highly abstract and no longer in realistic reproduction of physical things like charts, graphs, maps and diagrams.

A. Exhibits

B. Demonstrations C. Study Trips D. Visual Symbols E. Verbal Symbols

120. It shows how things are done to visualize explanations o a fact, idea or process by use of photos, drawings, films, displays, or guided motions.

A. Exhibits

B. Demonstrations C. Study Trips D. Visual Symbols E. Verbal Symbols

(24)

121. It is the process of gathering data of information to solve a particular or specific problem in scientific manner.

A. Reading B. Research C. Demonstration D. Formulation E. Explanation

122. This research studies the relationship of variables. A. Quantitative Research

B. Qualitative Research C. Descriptive Research D. Historical Research E. Experimental Research

123. This asserts that there is no significant difference or relationship between the variables. A. Explanatory B. Null Hypothesis C. Synthesis D. Conclusion E. Hypothesis

124. This type of research studies the effects of the variables on each other. A. Quantitative Research

B. Qualitative Research C. Descriptive Research D. Historical Research E. Experimental Research

125. It is the process of systematically examining past events to give an account of what has happened in the past.

A. Developmental Research B. Qualitative Research C. Descriptive Research D. Historical Research E. Experimental Research

(25)

126. This uses understanding human behavior and the reason that govern such behavior. A. Qualitative Research B. Descriptive Research C. Developmental Research D. Experimental Research E. Quantitative Research

127. This serve as answer to the questions raised to the beginning of the investigation. A. Hypothesis

B. Synthesis

C. Research Problem D. Conclusion

E. Theoretical Framework

128. It is a document or physical object which was written or created during the time under study. A. Primary Sources B. Secondary Sources C. Related Studies D. Related Literature E. Research Problem

129. It interprets and analyses the primary source and these sources are one or more steps removed from the event.

A. Primary Sources B. Secondary Sources C. Related Studies D. Related Literature E. Research Problem

130. It focuses on the discussion regarding a certain phenomena that could be testable descriptively or experimentally. A. Primary Sources B. Secondary Sources C. Related Studies D. Related Literature E. Research Problem

(26)

131. It is for the reason that students become familiar with many different linguistic forms, communication functions and meanings.

A. Literature for cultural enrichment

B. Literature as a valuable authentic material C. Literature for language enrichment

D. Literature for personal involvement

E. Literature as a venue for learning for other skills

132. It is for the reason that a work explains how communication takes place in such country.

A. Literature for cultural enrichment

B. Literature as a valuable authentic material C. Literature for language enrichment

D. Literature for personal involvement

E. Literature as a venue for learning for other skills

133. It is for the reason that a text can introduce a wide range of individual lexical or syntactic items.

A. Literature for cultural enrichment

B. Literature as a valuable authentic material C. Literature for language enrichment

D. Literature for personal involvement

E. Literature as a venue for learning for other skills

134. For this reason, a student begins to inhabit the text or he is drawn into it. A. Literature for cultural enrichment

B. Literature as a valuable authentic material C. Literature for language enrichment

D. Literature for personal involvement

E. Literature as a venue for learning for other skills

135. This characteristic is done by establishing lifelong reading habits.

A. Encourages his students to read and motivates a positive outlook towards it. B. A creative, innovative, inquisitive, and prudent teacher.

C. Practices what he preaches.

D. Establishes an appropriate environment on learning. E. Appreciate literature as an art.

(27)

136. The teacher seems to have read all books and knows what suits the students. A. Encourages his students to read and motivates a positive outlook towards it. B. A creative, innovative, inquisitive, and prudent teacher.

C. Practices what he preaches.

D. Establishes an appropriate environment on learning. E. Appreciate literature as an art.

137. Here, the teacher guides the students as a community of learners to explore and find meaning in their reading.

A. Encourages his students to read and motivates a positive outlook towards it. B. A creative, innovative, inquisitive, and prudent teacher.

C. Practices what he preaches.

D. Establishes an appropriate environment on learning. E. Appreciate literature as an art.

138. Here, she has an in-depth knowledge of the subject matter; she observes students‟ behavior and preferences, gathers data and analyzes the findings to improve learning. A. Encourages his students to read and motivates a positive outlook towards it.

B. A creative, innovative, inquisitive, and prudent teacher. C. Practices what he preaches.

D. Establishes an appropriate environment on learning. E. Appreciate literature as an art.

139. According to surveys, what is the reading interest of high school students today? A. Classical or traditional novels

B. Science fiction, adventure, mystery, sports C. Romances, mystery, adventure, among others D. Contemporary novels

E. All kinds of books

140. What kind of literature do boys prefer to read? A. Classical or traditional novels

B. Science fiction, adventure, mystery, sports C. Romances, mystery, adventure, among others D. Contemporary novels

E. All kinds of books

141. On the other hand, what kind of literature do girls prefer to read? A. Classical or traditional novels

(28)

C. Romances, mystery, adventure, among others D. Contemporary novels

E. All kinds of books

142. What is the role of the teacher in literature-based instruction? A. He is a decision maker, mentor and coach.

B. He is an observer. C. He is a motivator. D. He is a preacher.

E. He is a listening teacher.

143. When the teacher shows a happy facial expressions, nod, or verbal acknowledgement of a correct response, he

A. Creates a climate conducive to learning.

B. Establishes an appropriate environment for learning. C. Prepares the students for questioning sessions. D. Uses an appropriate variety and mix of questions. E. Let them talk and ask for answer to one another.

144. When he explains to the students the format, expectations, and how this knowledge will help them he

A. Creates a climate conducive to learning.

B. Establishes an appropriate environment for learning. C. Prepares the students for questioning sessions. D. Uses an appropriate variety and mix of questions. E. Let them talk and ask for answer to one another.

145. When the teacher incorporates into the educational plan prospectively the questions that are asked during the teaching system, he

A. Creates a climate conducive to learning.

B. Establishes an appropriate environment for learning. C. Prepares the students for questioning sessions. D. Uses an appropriate variety and mix of questions. E. Let them talk and ask for answer to one another. 146. In the teaching of literature, it is an illocutionary act. A. Motivation

B. Literature C. Text D. Drama E. Question

(29)

147. It is an indispensable teaching tool. A. Questioning B. Planning C. Evaluation D. Comprehension E. Application

148. When the literature teachers poses questions to the entire group, he is being A. Fair to the class

B. Bias to them

C. Makes his class happy D. Hated by the class

E. Frustrates students and tend to encourage frivolous responses 149. When a teacher asks only a “yes or no” questions, he

A. Use both pre-planned and emerging questions B. Develops critical thinking skills among his students C. Makes his class happy

D. Hated by the class

E. Frustrates students and tend to encourage frivolous responses

150. Which of the following statements best describe as the purpose of questioning? A. It encourages the students to speak.

B. Questioning can arouse curiosity.

C. It leads the teacher to know their students better.

D. It can helps them to apply their ideas from their experiences. E. Both A and C.

151. These are human characters who are mythical mortals having divine father and a mortal mother. A. Mythology B. Epics C. Heroes D. Anthropomorphic E. Theriomorphic

152. These are divinities having supernatural powers or meaning in the shape of man. A. Mythology

B. Epics C. Heroes

(30)

D. Anthropomorphic E. Theriomorphic

153. These are stories of gods and goddesses that explained natural events. A. Myths

B. Epics C. Heroes

D. Anthropomorphic E. Theriomorphic

154. Mythical beings which include gods and goddesses who resemble animals. A. Mythology

B. Theriomorphic C. Heroes

D. Anthropomorphic E. Epics

155. A knowledge that is transmitted from one generation to another by word of mouth or imitation. A. Mythology B. Creation Myths C. Explanatory Myths D. Folklore E. Legend

156. He is the first person to use the term “Folklore”. A. Homer

B. Stith Thompson C. William Thoms D. Max Muller E. Euhemerus

157. It is said that myths began as allegories for natural phenomena. A. Euhemerism

B. Allegory

C. Personification D. Myth-Ritual Theory E. Malinowski‟s Theory

(31)

158. All people recognize that a frontier exists between what man can do and cannot explain logically. A. Euhemerism B. Allegory C. Personification D. Myth-Ritual Theory E. Malinowski‟s Theory

159. In its most extreme form, this theory claims that myth arose to explain rituals. A. Euhemerism

B. Allegory

C. Personification D. Myth-Ritual Theory E. Malinowski‟s Theory

160. It is said that myths are distorted accounts of real historical events. A. Euhemerism

B. Allegory

C. Personification D. Myth-Ritual Theory E. Malinowski‟s Theory

161. It is also known as Theory of Mythopoeic thought resulted from the personification of inanimate objects and forces.

A. Euhemerism B. Allegory

C. Personification D. Myth-Ritual Theory E. Malinowski‟s Theory

162. Try to explain geographical features such as rivers, lakes and oceans and the death of man.

A. Creation Myths B. Explanatory Myths

C. Presence of Mythical Beings D. Mythical Places

(32)

163. Try to explain the origin of the world and the birth of the gods and goddesses. A. Creation Myths

B. Explanatory Myths

C. Presence of Mythical Beings D. Mythical Places

E. Mythical Symbols

164. It is the gods and goddesses who resembles human being. A. Creation Myths

B. Explanatory Myths

C. Presence of Mythical Beings D. Mythical Places

E. Mythical Symbols

165. People use symbols to explain the world and they used humans, animals and plants symbolizes some events.

A. Creation Myths B. Explanatory Myths

C. Presence of Mythical Beings D. Mythical Places

E. Mythical Symbols

166. It is the place where demons, gods and goddesses and also the souls of the dead live.

A. Creation Myths B. Explanatory Myths

C. Presence of Mythical Beings D. Mythical Places

E. Mythical Symbols

167. It tells the story of heroes in the ancient time. A. Epics

B. Mystical Function C. Sociological Function D. Cosmological Function E. Pedagogical Function

168. It explains how to live a human life under any circumstances. A. Epics

(33)

C. Sociological Function D. Cosmological Function E. Pedagogical Function

169. This function explains the social aspects of human by supporting and validating a certain social order.

A. Epics

B. Mystical Function C. Sociological Function D. Cosmological Function E. Pedagogical Function

170. It is the function that explains the shape of the universe. A. Epics

B. Mystical Function C. Sociological Function D. Cosmological Function E. Pedagogical Function

171. It has experiencing the awe of the universe. A. Epics

B. Mystical Function C. Sociological Function D. Cosmological Function E. Pedagogical Function

172. He is the supreme ruler of the Olympians and the lord of the sky. A. Zeus

B. Poseidon C. Hades D. Hermes E. Apollo

173. He is the ruler of the sea and commonly called “Earth Shaker”. A. Zeus

B. Poseidon C. Hades D. Hermes E. Apollo

(34)

174. He is the god of light, medicine and poetry. A. Zeus B. Poseidon C. Hades D. Hermes E. Apollo

175. He is the god of the underworld. A. Zeus

B. Poseidon C. Hades D. Hermes E. Apollo

176. She is the goddess of love. A. Athena

B. Hera C. Aphrodite D. Artemis E. Hestia

177. She is the protector of marriage and women and Zeus‟ sister and wife. A. Athena

B. Hera C. Aphrodite D. Artemis E. Hestia

178. She is the goddess of hunting and childbirth. A. Athena

B. Hera C. Aphrodite D. Artemis E. Hestia

179. She is the goddess of crafts, war and wisdom. A. Athena

B. Hera C. Aphrodite D. Artemis

(35)

E. Hestia

180. In Roman Mythology, he is the ruler of the gods. A. Saturn

B. Jupiter C. Mercury D. Mars E. Bacchus

Which part of the sentence is erroneous?

181. My friends and my neighbors cooperates in the livelihood project. No error.

A B C D E

182. Either Porfirito or the engineers extends assistance to the aged and the sick.

A B C D

No error. E

183. President De Leon present the accomplishments of the University

A B C

annually. No error. D E

184. I am sorry. I am already tired. I cannot walk any further. No error.

A B C D E

185. Several was invited but few attended the birthday party. No error. A B C D E

186. The following statements about communication are true except one. A. Communication is a continuous process.

B. Communication is a multilevel of activity. C. Communication is unpredictable.

D. Messages, not meanings are communicated.

E. Every communication has two messages, a content message and a relational message.

(36)

187. It is the most effective medium of communication. A. Act of Speech B. Listening C. Language D. Speech E. Communication

188. It is the process of shaping the words, the sounds into voice and the energy to interpret by means of speech organs.

A. Language B. Communication C. Act of Speech D. Speech

E. Listening

Directions: Identify the name of the communication model shown in the figure by choosing the letter of the correct answer.

189.

A. Dance‟s Helical Model

B. Ruesh and Bateson Functional Model C. Shannon-Weaver Model

D. Osgood and Schramm‟s Interactive Model E. Berlow‟s SMCR Model

(37)

190.

A. Dance‟s Helical Model

B. Ruesh and Bateson Functional Model C. Shannon-Weaver Model

D. Osgood and Schramm‟s Interactive Model E. Berlow‟s SMCR Model

(38)

A. Dance‟s Helical Model

B. Ruesh and Bateson Functional Model C. Shannon-Weaver Model

D. Osgood and Schramm‟s Interactive Model E. Berlow‟s SMCR Model

192.

A. Dance‟s Helical Model

B. Ruesh and Bateson Functional Model C. Shannon-Weaver Model

D. Osgood and Schramm‟s Interactive Model E. Berlow‟s SMCR Model

Directions: Read the following poem of Sappho. Use the theory of Longinus in analyzing its content and structure. Then synthesize its pronouncements/stand in the art of poetic aesthetics.

Ode to a Loved One

(1) He appears to me like unto the gods, (2) That man, who opposite you (3) Sits and to you speaking a sweet word.

(4) He replies,

(5) To your lovely daughter. Truly that (6) Flutters my heart in my breast

(39)

(7) For when I look at you for a moment‟ (8) I can not speak.

(9) But my tongue is broken right then (10) Over my skin a light fire races,

(11) I see nothing with my ears, my ears rumble, (12) And sweat pours over my trembling (13) Seizes me entire, greener than grass

(14) I am, Just about to die (15) I see to me.

193. The first line of the poem uses A. Metaphor

B. Irony C. Simile

D. Personification E. Anti-thesis

194. How many characters are interesting in the poem? A. one

B. two C. three D. four

E. more than four

195. How does the persona to whom the poet is addressing affect the latter? A. The poet feels happy

B. The poet feels angry C. The poet feels guilty D. The poet feels jealous E. The poet feels envious

196. The poem addressed to a _______. A. man

B. woman

C. both man and woman D. Sappho

(40)

197. What vehement emotions are expressed by the poem in lines 13 and 14? A. love B. jealousy C. awe D. envy E. anger

Directions: Read the excerpt. Answer the questions after it by encircling your choice. “I like the one who fights back, he said, pleased with himself, “At least, my son-in-law is going to stand up and fight”… You wonder why can I talk freely? I have influenced and, most important, money. These give me a sense of true freedom. I see nothing wrong in appreciating money. Every priests appreciate money.”

- Excerpt from The Pretenders 198. The trait of the persona as suggested by the excerpt is __________.

A. courage B. tolerance C. pride

D. self-sufficiency E. arrogance

199. The last sentence implies ____________. A. Some priests love money

B. Some priests are corrupt

C. Some priests accept gifts without discrimination where it came D. Some priests are good-natured naturally

E. Some priests are powerful

200. The mood expressed by the above quotation is _______. A. assertiveness B. joyful C. frustration D. anger E. sadness Prepared by:

Jessica Marie S. Borromeo BSE-English/ IV-E

(41)

Answer Key 1. C 2. E 3. C 4. B 5. D 6. C 7. A 8. B 9. A 10. B 11. C 12. E 13. B 14. B 15. D 16. B 17. D 18. D 19. B 20. D 21. B 22. C 23. E 24. B 25. D 26. A 27. B 28. D 29. A 30. A 31. C 32. D 33. B 34. E 35. B 36. C 37. D 38. B 39. B 40. B 41. D 42. E 43. E 44. A 45. D 46. C 47. D 48. A 49. E 50. D 51. C 52. E 53. A 54. B 55. E 56. D 57. E 58. C 59. E 60. C 61. B 62. A 63. E 64. D 65. C 66. C 67. C 68. C 69. E 70. A 71. A 72. C 73. D 74. D 75. D 76. C 77. D 78. A 79. E 80. D 81. C 82. E 83. C 84. B 85. D 86. A 87. A 88. B

(42)

89. A 90. D 91. D 92. E 93. E 94. B 95. C 96. C 97. C 98. B 99. B 100. D 101. D 102. A 103. E 104. C 105. D 106. A 107. A 108. A 109. B 110. C 111. B 112. A 113. E 114. A 115. C 116. A 117. C 118. A 119. D 120. B 121. B 122. C 123. B 124. E 125. D 126. A 127. D 128. A 129. B 130. C 131. B 132. A 133. C 134. D 135. A 136. C 137. E 138. B 139. D 140. B 141. C 142. A 143. A 144. C 145. D 146. E 147. A 148. A 149. E 150. E 151. C 152. D 153. A 154. B 155. D 156. C 157. B 158. E 159. D 160. A 161. C 162. B 163. A 164. C 165. E 166. D 167. A 168. E 169. C 170. D 171. B 172. A 173. B 174. E 175. C 176. C 177. B 178. D 179. A 180. A

(43)

181. C 182. C 183. B 184. D 185. B 186. C 187. C 188. D 189. C 190. E 191. D 192. A 193. C 194. C 195. D 196. B 197. B 198. D 199. C 200. A

(44)

Figure

Updating...

References

Related subjects :