• No results found

Human Anatomy, 7E Marieb Test Bank

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2021

Share "Human Anatomy, 7E Marieb Test Bank"

Copied!
548
0
0

Loading.... (view fulltext now)

Full text

(1)

Human Anatomy, 7e (Marieb/Mitchell/Smith) Chapter 1 The Human Body: An Orientation 1.1 Multiple Choice Questions

Use the diagram below to answer the following questions.

(2)

2) Which letter indicates the umbilical region? A) A B) B C) C D) D E) E Answer: B

Diff: 2 Page Ref: 7

3) Which letter indicates the hallux? A) A B) B C) C D) D E) E Answer: E

Diff: 2 Page Ref: 7

4) Which letter indicates the inguinal region? A) A B) B C) C D) D E) E Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 7

5) Which letter indicates the femoral region? A) A B) B C) C D) D E) E Answer: D

(3)

Figure 1.2

Use the diagram above to answer the following questions. 6) Which letter indicates the lumbar region?

A) A B) B C) C D) D

(4)

7) Which letter indicates the acromial region? A) A B) B C) C D) D E) E Answer: B

Diff: 3 Page Ref: 7

8) Which letter indicates the scapular region? A) A B) B C) C D) D E) E Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 7

9) Which letter indicates the popliteal region? A) A B) B C) C D) D E) E Answer: E

Diff: 2 Page Ref: 7

10) Which letter indicates the occipital region? A) A B) B C) C D) D E) E Answer: A

Diff: 3 Page Ref: 7

11) The chest is ________ to the abdomen. A) superior B) lateral C) anterior D) proximal E) deep Answer: A

(5)

12) The sternal region is ________ to the scapular region. A) superior B) lateral C) anterior D) proximal E) deep Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 7-8

13) The knee is ________ to the foot. A) superior B) lateral C) anterior D) proximal E) deep Answer: D

Diff: 3 Page Ref: 7-8

14) The brain is ________ to the skull. A) superior B) lateral C) anterior D) proximal E) deep Answer: E

Diff: 2 Page Ref: 7-8

15) The thumb is ________ to the index finger. A) superior B) lateral C) anterior D) proximal E) deep Answer: B

Diff: 3 Page Ref: 7-8

16) Muscles are ________ to the skin. A) superior

(6)

17) The axillary region is ________ to the sternum. A) superior B) lateral C) anterior D) proximal E) deep Answer: B

Diff: 2 Page Ref: 7-8

18) The lip is ________ to the chin. A) superior B) lateral C) anterior D) proximal E) deep Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 7-8

19) The eye is ________ to the occipital region. A) superior B) lateral C) anterior D) proximal E) deep Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 7-8

20) The acromial region is ________ to the scapular region. A) superior B) lateral C) anterior D) proximal E) deep Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 7-8

21) The gluteal region is ________ to the popliteal region. A) superior B) lateral C) anterior D) proximal E) deep Answer: A

(7)

22) The femoral region is ________ to the plantar region. A) superior B) lateral C) anterior D) proximal E) deep Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 7-8

23) The heart is ________ to the sternum. A) superior B) lateral C) anterior D) proximal E) deep Answer: E

Diff: 2 Page Ref: 7-8

24) The pubic area is ________ to the gluteal region. A) superior B) lateral C) anterior D) proximal E) deep Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 7-8

25) The umbilical region is ________ to the lumbar region. A) superior B) lateral C) anterior D) proximal E) deep Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 7-8 26) The smallest living unit is A) a cell.

(8)

27) Which branch of anatomy studies the structural changes that occur as one ages? A) developmental anatomy B) pathological anatomy C) regional anatomy D) surface anatomy Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 2

28) Which organ system includes the pancreas, thymus, testes, and pituitary gland? A) integumentary

B) endocrine C) reproductive D) lymphatic Answer: B

Diff: 2 Page Ref: 3 &5

29) A coronal section through the human body can A) pass through both the nose and the occipital region. B) pass through both ears.

C) provide mirror right and left images. D) lie in a horizontal plane.

Answer: B

Diff: 2 Page Ref: 7, 9

30) During the process of ________, noncellular artifacts can be introduced into histology samples. A) time B) observation C) staining D) photography Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 14 31) The cervical region is the A) thigh.

B) calf. C) neck. D) head. Answer: C

(9)

32) The "CT" in "CT scanning" stands for A) cut transversely.

B) Charles Thorgaard, the inventor's name. C) correlated thickness.

D) computed tomography. Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 16

33) What is the function of serous membranes?

A) They act like wrapping paper to hold visceral organs together. B) They contain gland cells that secrete mucus.

C) They halt the spread of infection.

D) They reduce friction so that viscera move freely. Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 12

34) The dorsal hollow nerve cord

A) develops into the brain and spinal cord. B) is a primitive supporting rod.

C) contains the notochord.

D) is the same as the human backbone. Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 10

35) The main purpose of fixation is A) to preserve the tissue.

B) to mend breaks in tissue sections. C) to make an organ easier to section. D) to stick tissue sections to a glass slide. Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 14

36) A histologist examines a specimen that has an epithelium overlying some smooth muscle. This specimen is part of

A) a molecule. B) a cell. C) a tissue. D) an organ. Answer: D

(10)

37) An example of a tissue in the body is A) the stomach. B) a muscle cell. C) epithelium. D) a macromolecule. Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 4

38) An example of an organ is A) a fat cell.

B) the intestine. C) epithelium.

D) the cardiovascular system (but not the circulatory system). Answer: B

Diff: 1 Page Ref: 5

39) Which organ system consists of vessels that do not carry blood, but pick up fluids (and some cells) that are leaked from the blood?

A) urinary B) endocrine C) integumentary D) lymphatic Answer: D

Diff: 3 Page Ref: 4-5

40) Large molecules such as proteins are called A) cells.

B) macromolecules. C) multi-atom units. D) cellular organelles. Answer: B

Diff: 1 Page Ref: 4

41) Which organ system covers the external surface of the body, but not the internal surface of the mouth? A) lymphatic B) digestive C) integumentary D) cutaneous Answer: C

(11)

42) Which organ system includes the spinal cord? A) skeletal B) muscular C) nervous D) integumentary Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 4-5

43) The height of an average person's trunk, from neck to perineum, is about A) 5 meters.

B) 10 centimeters. C) 1000 µm. D) 1 meter. Answer: D

Diff: 3 Page Ref: 3

44) Which statement concerning the anatomical position is FALSE? A) The palms face anteriorly.

B) The toes point anteriorly, but the fingers point inferiorly. C) The knees, elbow, and neck are straight (not bent). D) The person is lying down, as straight as possible. Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 6

45) Bilateral symmetry can apply to objects as well as to animal bodies. Which of the following capital letters of the alphabet is not bilaterally symmetrical?

A) A B) M C) L D) O Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 10

46) Which structure is not covered by visceral serosa? A) lungs

B) ribs C) stomach D) uterus Answer: B

(12)

47) The femoral region is the A) buttocks. B) hip. C) thigh. D) toes. Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 7 48) The inguinal region lies A) anterior to the elbow joint. B) on the anterior neck.

C) where the thigh joins the trunk. D) on the external genitals.

Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 7

49) The perineal region is the A) side of the leg.

B) region between the external genitals and the anus. C) point of the shoulder.

D) superior part of the gluteal region. Answer: B

Diff: 2 Page Ref: 7

50) Which structure is not present in the mediastinum? A) esophagus

B) heart C) lung D) trachea Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 11

51) A frontal plane is the same as a ________ plane. A) midsagittal

B) transverse C) coronal D) sagittal Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 7, 9

52) Another name for the midsagittal plane is A) parasagittal.

B) oblique. C) coronal. D) median. Answer: D

(13)

53) What point or structure in the body is located farthest laterally? (Hint: Questions always refer to the body in the anatomical position.)

A) the coxal region B) ear

C) little toe D) tip of thumb Answer: D

Diff: 3 Page Ref: 7-8

54) Although transmission electron microscopy is usually used for high-magnification viewing, it is certainly possible to use it at low magnification as well. That is, one can produce similar micrographs of tissues taken by light microscopy and electron microscopy at the same magnification. Even at the same magnification, however, you can easily tell the two kinds of micrographs apart. How?

A) The image in the electron micrograph is still sharper.

B) Tissue viewed by electron microscopy is colored, whereas light micrographs are always black and white (and shades of gray).

C) Tissue for light microscopy cannot be fixed (no fixation). D) Tissue for electron microscopy cannot be sectioned. Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 14

55) What is the main advantage of MRI as a medical imaging technique? A) It is safe.

B) The patient feels less pain during the procedure than with any other imaging technique. C) It is very inexpensive.

D) It shows soft tissues very clearly. Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 18

56) The extremities are the same as A) the ears.

B) the fingers and toes. C) the limbs.

D) all structures in the head. Answer: C

(14)

58) A physician viewing an injury to the back would look at the patient's ________ side. A) lateral B) posterior C) cranial D) ventral Answer: B

Diff: 2 Page Ref: 8

59) The ________ body cavity contains the brain. A) dorsal

B) ventral C) serous D) lateral Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 11

60) The roots of anatomical terminology lie mainly in A) German and French.

B) Latin and Greek. C) Esperanto.

D) Russian and Old English. Answer: B

Diff: 2 Page Ref: 6

61) The ________ cavity contains the heart and lungs. A) abdominopelvic

B) dorsal C) thoracic D) lateral Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 11

62) Hormones are regulatory proteins that are secreted by the ________ system. A) urinary

B) endocrine C) integumentary D) lymphatic Answer: B

(15)

63) Which organ system keeps blood constantly supplied with oxygen, removes carbon dioxide, and contains many air tubes?

A) urinary B) endocrine C) circulatory D) respiratory Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 4-5

64) The elimination of nitrogenous wastes from body fluids is regulated by the ________ system. A) urinary B) endocrine C) integumentary D) lymphatic Answer: A

Diff: 1 Page Ref: 4-5

65) Which structures are evidence of the vertebrate characteristic of segmentation? A) branches of the blood vessels

B) multiple joints of fingers

C) subdivisions of the gastrointestinal tract D) vertebral column

Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 11

66) Which statement about visceral serosa is false? A) It clings to the surface of organs.

B) It is continuous with the membrane that covers the outer body wall. C) It is deep to the parietal serosa.

D) It lines the internal surface of hollow organs. Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 12

67) How many centimeters are there in a meter? A) 10

B) 100 C) 1,000 D) 1,000,000

(16)

68) Which organ is not found in the ventral body cavity? A) heart B) liver C) spinal cord D) urinary bladder Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 11

69) The ankle lies ________ to the thigh. A) distal

B) proximal C) lateral D) inferior Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 8

70) The axillary artery is found in the region of the A) posterior surface of the knee.

B) vertebral column. C) armpit.

D) long axis of any limb. Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 7

71) As an anatomical region, lumbar refers to A) the infero-medial aspect of the back. B) part of the lower limb.

C) the wrist. D) the breast. Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 7 72) The buccal region is the A) cheeks.

B) waist.

C) calf of the leg.

D) underside of the foot. Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 7 73) The popliteal region is A) the side of the leg. B) in the cervical region.

C) the posterior surface of the knee. D) the inferior part of the gluteal region. Answer: C

(17)

74) The coxal region is

A) the same as the inguinal region. B) the skin over the "tailbone." C) the hip.

D) the posterior surface of the wrist. Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 7

75) Which structure is located entirely within the right upper quadrant? A) appendix

B) gallbladder C) spleen D) stomach Answer: B

Diff: 2 Page Ref: 13 1.2 True/False Questions

1) Serous cavities include the pleural cavity. Answer: TRUE

Diff: 1 Page Ref: 12 2) Serous cavities contain air. Answer: FALSE

Diff: 2 Page Ref: 12

3) The peritoneal cavity is a serous cavity. Answer: TRUE

Diff: 2 Page Ref: 12

4) EM has much greater resolution than LM. Answer: TRUE

Diff: 2 Page Ref: 14

5) The dorsal body cavity is subdivided into a cranial cavity and a vertebral cavity. Answer: TRUE

(18)

8) MRI techniques can show only images that are hard and deflect the X-rays. Answer: FALSE

Diff: 2 Page Ref: 18

9) Ultrasound techniques are used to image a fetus because they are less damaging than other techniques.

Answer: TRUE

Diff: 2 Page Ref: 18

10) Angiography imaging is used primarily in the study of blood supply to the heart wall and brain.

Answer: TRUE

Diff: 2 Page Ref: 17

11) Most adults are between 1.5 and 2 meters tall. Answer: TRUE

Diff: 3 Page Ref: 6

12) All vertebrate embryos have a dorsal hollow nerve cord. Answer: TRUE

Diff: 2 Page Ref: 10

13) A transverse plane could cut the head off the body! Answer: TRUE

Diff: 2 Page Ref: 7, 9

14) In anatomical position, the palms of the hands face medially toward the thighs. Answer: FALSE

Diff: 1 Page Ref: 6

15) The mediastinum contains the trachea and lungs. Answer: FALSE

Diff: 2 Page Ref: 11 1.3 Short Answer Questions

1) Describe the terms proximal and distal.

Answer: Proximal means closer to the point of attachment to the main part of the body; distal is farther from the point of attachment.

Diff: 2 Page Ref: 8

2) Describe the location of the femoral region in relation to the crural region. Answer: The femoral region is proximal to the crural region.

(19)

3) Describe the location of the brachial region in relation to the pollex. Answer: The brachial region is proximal to the pollex.

Diff: 2 Page Ref: 7-8

4) In humans, what term is synonymous with posterior? Answer: dorsal

Diff: 2 Page Ref: 8

5) Clinicians refer to ________ anatomy when locating blood vessels to draw blood, feeling pulses, and avoiding nerves while giving injections.

Answer: surface Diff: 1 Page Ref: 2

6) In humans, the region between the anus and the external genitals is the ________ region. Answer: perineal

Diff: 2 Page Ref: 7

7) The olecranal region is posterior to what region? Answer: antecubital

Diff: 2 Page Ref: 7

8) The head, neck, and trunk comprise the ________ region. Answer: axial

Diff: 2 Page Ref: 7

9) What is the anatomical term for the thumb? Answer: pollex

Diff: 2 Page Ref: 7

10) One could say that the forearm is ________ to the brachial region. Answer: distal

Diff: 2 Page Ref: 8

11) Cutting the body along the median plane produces a ________ section Answer: midsagittal

Diff: 1 Page Ref: 7, 9

12) One could describe the scalp as being ________ to the skull. Answer: superficial

(20)

14) The measurement typically used for structures within a cell is the ________. Answer: micrometer

Diff: 3 Page Ref: 6

15) The ________ system is involved in immunity. Answer: lymphatic

Diff: 3 Page Ref: 4-5 1.4 Essay Questions

1) Identify each of the systems that are found in the arm.

Answer: The arm contains elements of the skeletal, nervous, cardiovascular, muscular, lymphatic, and integumentary systems.

Diff: 3 Page Ref: 4-5

2) Which of the organ systems found in the arm are not found in the leg? Answer: None

Diff: 3 Page Ref: 4-5

3) List the six unique features found in all vertebrates at some stage of their life.

Answer: Tube-within-a-tube body plan, bilateral symmetry, dorsal hollow nerve cord, notochord and vertebrae, segmentation, and pharyngeal pouches.

Diff: 3 Page Ref: 10-11

4) In adult humans, what remnants of segmentation remain?

Answer: The ribs and the vertebrae, with their segmental spinal nerves, are remnants of segmentation.

Diff: 3 Page Ref: 11

5) Select from the following techniques the best method for assessing brain function in a stroke patient: X-ray imaging, sonography, MRI. Explain why the other choices are not the best choice. Answer: MRI is the best method of assessing brain function. X-rays do not image soft tissues well or with high resolution. They also produce only two-dimensional images of a structure. Sonography cannot be used to study the brain because sound waves cannot pass through the body skull.

(21)

Human Anatomy, 7e (Marieb/Mitchell/Smith) Chapter 2 The Living Units

2.1 Multiple Choice Questions

Figure 2.1

Use the diagram above to answer the following questions. 1) Which letter indicates the rough endoplasmic reticulum? A) A B) B C) C D) D E) E Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 23

(22)

3) Which letter indicates the microvilli? A) A B) B C) C D) D E) E Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 23

4) Which letter indicates the mitochondrion? A) A B) B C) C D) D E) E Answer: B

Diff: 2 Page Ref: 23

5) Which letter indicates the Golgi apparatus? A) A B) B C) C D) D E) E Answer: E

(23)

Figure 2.2

Use the diagram above to answer the following questions. 6) Which letter indicates the DNA molecule?

A) A B) B C) C D) D E) E Answer: A

(24)

8) Which letter indicates a nucleosome? A) A B) B C) C D) D E) E Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 36

9) Which letter indicates histones? A) A B) B C) C D) D E) E Answer: B

Diff: 2 Page Ref: 36

10) Which letter indicates the metaphase chromosome? A) A B) B C) C D) D E) E Answer: E

Diff: 2 Page Ref: 36

11) This organelle is involved in production of cellular energy. A) Golgi apparatus

B) lysosome

C) rough endoplasmic reticulum D) mitochondria

E) peroxisome Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 32

12) This organelle is characterized by folded membranes called cristae. A) Golgi apparatus

B) lysosome

C) rough endoplasmic reticulum D) mitochondria

E) peroxisome Answer: D

(25)

13) When a phagocytic white blood cell ingests a foreign bacterial cell, the vesicle fuses with this organelle.

A) Golgi apparatus B) lysosome

C) rough endoplasmic reticulum D) mitochondria

E) peroxisome Answer: B

Diff: 3 Page Ref: 31

14) This membranous organelle is the site of protein synthesis for proteins that are secreted by the cell.

A) Golgi apparatus B) lysosome

C) rough endoplasmic reticulum D) mitochondria

E) peroxisome Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 29-30

15) This organelle detoxifies a number of toxic substances. A) Golgi apparatus

B) lysosome

C) rough endoplasmic reticulum D) mitochondria

E) peroxisome Answer: E

Diff: 2 Page Ref: 32

16) Cisternae of this organelle are continuous with the nuclear envelope. A) Golgi apparatus

B) lysosome

C) rough endoplasmic reticulum D) mitochondria

E) peroxisome Answer: C

Diff: 3 Page Ref: 29-30

(26)

18) This membranous organelle contains oxidase and catalase enzymes. A) Golgi apparatus

B) lysosome

C) rough endoplasmic reticulum D) mitochondria

E) peroxisome Answer: E

Diff: 3 Page Ref: 32

19) These organelles are often called the "demolition crew" of the cell. A) Golgi apparatus

B) lysosome

C) rough endoplasmic reticulum D) mitochondria

E) peroxisome Answer: B

Diff: 2 Page Ref: 31

20) This organelle primarily modifies products from the rough ER, and it resembles a stack of hollow saucers, one cupped inside the next.

A) Golgi apparatus B) lysosome

C) rough endoplasmic reticulum D) mitochondria

E) peroxisome Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 30

21) This organelle is primarily a sac of powerful digestive enzymes called acid hydrolases. A) Golgi apparatus

B) lysosome

C) rough endoplasmic reticulum D) mitochondria

E) peroxisome Answer: B

Diff: 2 Page Ref: 31

22) This organelle is defective in the inherited disorder Tay-Sachs disease. A) Golgi apparatus

B) lysosome

C) rough endoplasmic reticulum D) mitochondria

E) peroxisome Answer: B

(27)

23) This organelle is numerous in liver and kidney cells. A) Golgi apparatus

B) lysosome

C) rough endoplasmic reticulum D) mitochondria

E) peroxisome Answer: E

Diff: 2 Page Ref: 32

24) This organelle produces ATP molecules. A) Golgi apparatus

B) lysosome

C) rough endoplasmic reticulum D) mitochondria

E) peroxisome Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 32

25) This organelle contains a single DNA molecule and is capable of self-replication. A) Golgi apparatus

B) lysosome

C) rough endoplasmic reticulum D) mitochondria

E) peroxisome Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 32

26) Mitosis refers only to nuclear division. Separation of the entire cell following mitosis is A) meiosis.

B) karyokinesis. C) cytokinesis. D) telophase. Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 40

27) Phospholipids of the plasma membrane are arranged A) around a central layer of cholesterol.

B) in a single layer with polar heads facing outwards.

(28)

28) Which of the following cytoskeleton elements are the largest in diameter? A) microtubules B) microfilaments C) intermediate filaments D) centrioles Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 32-33

29) Which of the following statements about integral proteins in the plasma membrane is false? A) Most extend all the way through the membrane.

B) Some attach to the glycocalyx.

C) They determine which molecules are transported through the membrane. D) They are more abundant by volume than the membrane phospholipids. Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 26

30) Which type of endocytosis ingests the most specific type of molecule? A) fluid-phase endocytosis

B) phagocytosis C) pinocytosis

D) receptor-mediated endocytosis Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 27 31) Hormones are secreted by A) phagocytosis.

B) pinocytosis. C) exocytosis. D) osmosis. Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 28

32) Of the following, the only organelle that has a double membrane structure is the A) centriole.

B) Golgi apparatus. C) endoplasmic reticulum. D) mitochondrion.

Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 32

33) Functions of the Golgi apparatus include all of the following except A) synthesis of lysosomes.

B) DNA replication.

C) plasma membrane formation. D) production of secretory granules. Answer: B

(29)

34) Which of the following statements about the rough endoplasmic reticulum is false? A) It consists of stacked envelopes called cisternae.

B) It makes the digestive enzymes contained in the lysosomes. C) It stores lipids as inclusions.

D) It makes the integral proteins of the cell membrane. Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 29-30

35) Which of the following is not a cytoskeleton element? A) microtubule

B) microfilament

C) intermediate filament D) centriole

Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 32-33

36) Which type of proteins are required for exocytosis? A) caveolin

B) coatomer proteins C) clathrin

D) SNARE proteins Answer: D

Diff: 3 Page Ref: 28

37) In chromatin, the DNA molecule wraps around proteins called A) nucleotides.

B) codons.

C) integral protein. D) histones.

Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 36

38) In the cell life cycle, DNA is replicated during A) interphase G1.

B) interphase S. C) prophase I. D) prophase II. Answer: B

(30)

39) The longest arrays of microtubules that assemble from each centrosome during prophase form filaments called

A) mitotic spindle fibers. B) kinetochores.

C) asters.

D) the nuclear envelope. Answer: A

Diff: 3 Page Ref: 38-39

40) During anaphase, motor proteins attached to mitotic spindle fibers serve to A) pull the chromosomes to opposite poles of the cell.

B) pull together the replicated chromosomal strands. C) re-form the nuclear envelope.

D) form the aster. Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 38-39

41) The ________ face of the Golgi apparatus is ________ to receive spherical vesicles from the rough endoplasmic reticulum.

A) cis; convex B) trans; concave C) cis; flattened D) trans; convex Answer: A

Diff: 3 Page Ref: 30

42) Which membranous organelle stores calcium and is a primary site of lipid metabolism? A) Golgi apparatus

B) smooth endoplasmic reticulum C) mitochondrion

D) peroxisome Answer: B

Diff: 3 Page Ref: 30

43) Which organelle is important in neutralizing free radicals? A) Golgi apparatus

B) lysosome C) mitochondrion D) peroxisome Answer: D

(31)

44) Which of the following statements accurately describes the function of the nuclear envelope? A) separation of nucleoplasm and cytoplasm

B) regulation of passage of substances into and out of the cell membrane C) transcription of DNA

D) protein synthesis Answer: A

Diff: 3 Page Ref: 34 45) Peroxisomes function to

A) synthesize and degrade hydrogen peroxide. B) store cellular free radicals.

C) produce pigments.

D) regulate membrane permeability. Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 32

46) Dyneins and kinesins are motor proteins that ________.

A) enable a cell to send out and retract extensions called pseudopods. B) move organelles along microtubules through the cytoplasm. C) are molecular components of telomeres

D) resist pulling forces that are placed on cells. Answer: B

Diff: 3 Page Ref: 33

47) Cell division is analogous to

A) two buildings duplicating their parts and fusing.

B) a building duplicating its blueprint and then forming a new building by splitting in two. C) a building forming another building by random accumulation of materials.

D) a building forming another building through a loss of some of its parts. Answer: B

Diff: 2 Page Ref: 36

48) The plasma membrane is important for all the following reasons except A) it determines what substances enter and exit the cell.

B) it separates the ECF from the ICF.

C) it acts as a site for cell-to-cell interaction and recognition. D) it is an important site for DNA transcription.

Answer: D

(32)

50) Materials that are to be exocytosed by cells are enclosed in vesicles synthesized by the A) nucleosome. B) ribosome. C) Golgi apparatus. D) mitochondrion. Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 30

51) Which of the following does not pass through nuclear pores? A) chromatin

B) messenger RNA C) proteins

D) ribosomal RNA Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 34

52) Which of the following is associated with protein synthesis? A) mitochondria

B) ribosomes C) chloroplasts

D) smooth endoplasmic reticulum Answer: B

Diff: 2 Page Ref: 29

53) Ribosomes may be either free within the cytoplasm or bound to a membrane system known as the

A) Golgi apparatus.

B) microtubule organizing center. C) cytoskeleton.

D) rough endoplasmic reticulum. Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 29

54) Which is not part of interphase? A) G1

B) G2 C) M D) S Answer: C

(33)

55) Embedded in the plasma membrane of cells, cholesterol molecules act to A) stabilize the membrane.

B) make the membrane more resistant to freezing. C) destabilize the membrane, leading to heart attacks. D) participate in pinocytosis.

Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 26

56) The endocytotic process in which small vesicles of fluid are brought into the cell is called A) phagocytosis.

B) pinocytosis. C) exocytosis. D) xenocytosis. Answer: B

Diff: 2 Page Ref: 27

57) The double membrane structure is unique to the A) lysosome.

B) peroxisome. C) mitochondrion. D) nucleolus. Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 32 58) Peroxisomes

A) are the toxic waste removal system of the cell. B) are involved in the production of ATP.

C) contain some of the code necessary for their own duplication. D) synthesize proteins for use outside the cell.

Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 32

59) The stiffest elements of the cytoskeleton, analogous to the bones of the human body, are A) microtubules.

B) microfilaments.

C) intermediate filaments. D) the cytosol.

Answer: A

(34)

61) The nuclear envelope is continuous with the rough ER, but it differs from the rough ER in that it

A) is not associated with ribosomes. B) has unique pores.

C) consists of two membranes separated by a space. D) consists of tubes, like the smooth ER.

Answer: B

Diff: 3 Page Ref: 34

62) Membrane-bound organelles have the same type of membrane as the plasma membrane except

A) for the absence of a glycocalyx. B) for the absence of cholesterol. C) the nonpolar tails face outward. D) they are all covered with ribosomes. Answer: A

Diff: 3 Page Ref: 29

63) In the process of phagocytosis, the organelles whose enzymes break down ingested foreign cells are the

A) nucleoli.

B) smooth endoplasmic reticulum. C) peroxisomes.

D) lysosomes. Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 27

64) During mitosis, the kinetochore microtubules of the mitotic spindle A) attach to chromatids and align them at the metaphase plate.

B) push on the chromatids.

C) anchor the centriole to the cell membrane. D) push the two poles of the cell apart. Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 38-39

65) The theory proposing that aging results from the effects of free radicals is primarily a theory of

A) wear and tear.

B) genetically programmed aging. C) progressive disorder of immunity. D) cross-linking of glucose.

Answer: A

(35)

66) The cytoskeletal elements that are analogous to the muscles of the body which generate pseudopodia and contractile forces in conjunction with myosin are

A) microtubules. B) microfilaments.

C) intermediate filaments. D) integral proteins. Answer: B

Diff: 2 Page Ref: 32-33

67) Transcription of DNA requires the presence of A) centrosomes.

B) extended chromatin. C) histones.

D) nucleosomes. Answer: B

Diff: 2 Page Ref: 36

68) The process of cellular aging may involve all of the following except A) accumulated damage by free radicals.

B) decreased production of lysosomes. C) excessive metabolic rate.

D) progressive shortening of telomeres. Answer: B

Diff: 3 Page Ref: 41

69) During what phase of mitosis does the mitotic spindle break down and disappear? A) metaphase

B) anaphase C) telophase D) late prophase Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 38-39

70) The cytoskeletal elements that form a ring to "squeeze" the two daughter cells apart during cytokinesis are

A) microtubules. B) microfilaments.

C) intermediate filaments. D) the microtrabecular lattice.

(36)

71) During what phase of the cell cycle is the DNA duplicated? A) metaphase B) anaphase C) interphase D) prophase Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 37 72) The plasma membrane is

A) a single-layered membrane that surrounds the nucleus of the cell. B) a single-layered membrane enclosing the plasma.

C) the membrane surrounding the cell.

D) a membrane composed of tiny shelves or cristae. Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 24-27

73) The cell that gathers information and controls body functions is a A) macrophage.

B) fat cell. C) sperm cell. D) neuron. Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 40-41

74) The temporary structures in the cytoplasm include all of the following except A) pigments.

B) glycosomes. C) lipid droplets. D) the Golgi apparatus. Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 33

75) Which of the following is an inclusion, not an organelle? A) lysosome

B) microtubule C) mitochondrion D) glycosome Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 33 2.2 True/False Questions

1) The smooth ER contains its own molecules of DNA. Answer: FALSE

(37)

2) Hypercholesterolemia is an inherited disease in which the body's cells lack the protein receptors that bind to cholesterol-delivering LDLs.

Answer: TRUE

Diff: 3 Page Ref: 28

3) Ribosomes consist of two subunits, each surrounded by a membrane. Answer: FALSE

Diff: 2 Page Ref: 29

4) Peroxisomes are important in detoxification of a number of toxic substances, for instance, hydrogen peroxide.

Answer: TRUE

Diff: 2 Page Ref: 32

5) The nucleolus serves as the cell's ribosome-producing machine. Answer: TRUE

Diff: 2 Page Ref: 34-35

6) Microtubules are composed of actin. Answer: FALSE

Diff: 2 Page Ref: 33

7) Chromatin is composed of DNA wound around proteins known as actin. Answer: FALSE

Diff: 2 Page Ref: 36

8) An example of a type of cell with high rates of mitosis is a cell of the skin. Answer: TRUE

Diff: 2 Page Ref: 37

9) During the S phase, cells are characterized by rapid growth. Answer: FALSE

Diff: 2 Page Ref: 37

10) During the G1 phase, DNA is replicated in the cytoplasm. Answer: FALSE

Diff: 2 Page Ref: 37

(38)

13) A mitotic spindle develops during early telophase of mitosis. Answer: FALSE

Diff: 2 Page Ref: 38-39

14) During anaphase, the chromosomes are moved to the center of the cell. Answer: FALSE

Diff: 2 Page Ref: 38-39

15) Cytokinesis is the physical division of the cytoplasm between the two newly formed cells that result from mitosis.

Answer: TRUE

Diff: 2 Page Ref: 40 2.3 Short Answer Questions

1) This phase is the physical division of the cytoplasm between the two newly formed cells that result from mitosis.

Answer: cytokinesis Diff: 2 Page Ref: 40

2) What is the transport mechanism by which substances move from the cytoplasm to the outside of the cell?

Answer: exocytosis Diff: 3 Page Ref: 28

3) Cell aging may be related to production of what charged molecules produced by the mitochondria?

Answer: radicals (free radicals) Diff: 2 Page Ref: 41

4) Identify the two different types of membrane-associated molecules that comprise the glycocalyx.

Answer: glycolipids and glycoproteins Diff: 2 Page Ref: 26

5) What would extended chromatin wrapped around a group of eight histones be called? Answer: a nucleosome

Diff: 2 Page Ref: 36

6) This is the phase in which a cell grows and carries on all its usual metabolic activities. Answer: G1 phase of interphase

Diff: 1 Page Ref: 37

7) These are the smallest living units in the body. Answer: cells

(39)

8) This is the outermost continuous boundary of a human cell. Answer: plasma membrane (plasmalemma)

Diff: 1 Page Ref: 24-27

9) This is the name for the currently held theory describing the plasma membrane structure. Answer: fluid mosaic model

Diff: 2 Page Ref: 26

10) The phospholipid molecules of the plasma membrane are primarily composed of ________. Answer: a non-polar tail comprised of 2 fatty acid chains attached to a polar head

Diff: 2 Page Ref: 26

11) This network of rods running throughout the cytosol acts as a cell's "bones," "muscles," and "ligaments."

Answer: cytoskeleton Diff: 2 Page Ref: 32-33

12) This is the mechanism by which large particles and macromolecules enter a cell. Answer: endocytosis

Diff: 2 Page Ref: 27

13) This is the diffusion of water molecules across a membrane. Answer: osmosis

Diff: 3 Page Ref: 27

14) This is the type of protein involved in transport mechanisms across the plasma membrane. Answer: integral proteins (transmembrane proteins)

Diff: 3 Page Ref: 26

15) This is an inherited disease that leads to an accumulation of undigested glycolipids especially in the lysosomes of neurons.

Answer: Tay-Sachs disease Diff: 2 Page Ref: 31 2.4 Essay Questions

1) Differentiate phagocytosis from receptor-mediated endocytosis.

Answer: In phagocytosis, the cell extends pseudopods and engulfs the foreign protein/foreign cell, which is often degraded after the phagocytic vesicle fuses with a lysosome. In

(40)

receptor-2) Describe how cellular differentiation results in structural variation among cells in the human body.

Answer: Cellular differentiation is the result of highly regulated gene activation/inactivation in the developing embryo. The products of gene activation are proteins. As the embryo develops, certain cells will begin to produce proteins that neighboring cells do not produce. As

development progresses, these unique protein "signatures" lead to differences in cellular function. For example, in muscle cells actin and myosin proteins predominate which results in their unique contractile properties.

Diff: 3 Page Ref: 40-41

3) Describe the two checkpoints that occur during interphase.

Answer: The G1 checkpoint ensures that the cell has reached a maximum size and has replicated the necessary organelles and enzymes to synthesize DNA. The G2 checkpoint, checks to see whether replication errors or DNA damage has occurred during DNA synthesis.

Diff: 3 Page Ref: 37 4) Describe the mitochondria.

Answer: These are long, thin organelles, that have their own DNA molecule which allows for self-replication. They produce ATP molecules, which are the equivalent of cellular energy. They are bound by two membranes. The inner one is highly folded into cristae, where many of the critical molecules involved in ATP production are imbedded.

Diff: 2 Page Ref: 32

5) Describe the three major types of cytoskeletal elements.

Answer: Microtubules are the largest in diameter and are formed by the protein tubulin. They are stiff, but bendable. Microtubules are important in the trafficking of organelles within the cytoplasm. Microfilaments are the smallest in diameter. They are strands of the protein actin, are contractile proteins, which are typically very labile. Intermediate filaments are of intermediate diameter. They are very stabile and permanent, functioning to resist shearing forces within and between adjacent cells.

(41)

Human Anatomy, 7e (Marieb/Mitchell/Smith) Chapter 3 Basic Embryology

3.1 Multiple Choice Questions

Figure 3.1

Use the diagram above to answer the following questions. 1) Which letter indicates the blastocyst?

A) A B) B C) C D) D E) E Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 49

2) Which letter indicates the uterus? A) A

(42)

3) Which letter indicates the oocyte? A) A B) B C) C D) D E) E Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 49

4) Which letter indicates the zygote? A) A B) B C) C D) D E) E Answer: B

Diff: 2 Page Ref: 49

5) Which letter indicates the morula? A) A B) B C) C D) D E) E Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 49

6) Quickening occurs (mother feels fetus moving). A) 8 weeks (end of embryonic period)

B) 9-12 weeks (month 3) C) 13-16 weeks (month 4) D) 17-20 weeks (month 5) E) 21-30 weeks (months 6 and 7) Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 59 7) Limbs are complete.

A) 8 weeks (end of embryonic period) B) 9-12 weeks (month 3)

C) 13-16 weeks (month 4) D) 17-20 weeks (month 5) E) 21-30 weeks (months 6 and 7) Answer: A

(43)

8) Sex can be determined from the genitals. A) 8 weeks (end of embryonic period) B) 9-12 weeks (month 3)

C) 13-16 weeks (month 4) D) 17-20 weeks (month 5) E) 21-30 weeks (months 6 and 7) Answer: B

Diff: 2 Page Ref: 58

9) Eyes open and lungs develop. A) 8 weeks (end of embryonic period) B) 9-12 weeks (month 3)

C) 13-16 weeks (month 4) D) 17-20 weeks (month 5) E) 21-30 weeks (months 6 and 7) Answer: E

Diff: 2 Page Ref: 59

10) All major organs are present in rudimentary form. A) 8 weeks (end of embryonic period)

B) 9-12 weeks (month 3) C) 13-16 weeks (month 4) D) 17-20 weeks (month 5) E) 21-30 weeks (months 6 and 7) Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 58

11) This develops into the brain and spinal cord. A) endoderm B) ectoderm C) mesoderm—somites D) mesoderm—lateral plate E) intermediate mesoderm Answer: B

Diff: 2 Page Ref: 57

12) This develops into the lining of the gastrointestinal tract. A) endoderm

(44)

13) This develops into the epidermis of the skin. A) endoderm B) ectoderm C) mesoderm—somites D) mesoderm—lateral plate E) intermediate mesoderm Answer: B

Diff: 2 Page Ref: 57

14) The epiblast develops a primitive streak during days 14-15, the initial cells that ingress through the primitive streak become this germ layer.

A) endoderm B) ectoderm C) mesoderm—somites D) mesoderm—lateral plate E) intermediate mesoderm Answer: A

Diff: 3 Page Ref: 50

15) Mucus-producing glands of the respiratory tract arise from this layer. A) endoderm B) ectoderm C) mesoderm—somites D) mesoderm—lateral plate E) intermediate mesoderm Answer: A

Diff: 3 Page Ref: 57

16) What embryonic epiblast cells that remain on the surface of the trilaminar disc are ultimately called. A) endoderm B) ectoderm C) mesoderm—somites D) mesoderm—lateral plate E) intermediate mesoderm Answer: B

Diff: 3 Page Ref: 50-51

17) The neural tube develops from this layer. A) endoderm B) ectoderm C) mesoderm—somites D) mesoderm—lateral plate E) intermediate mesoderm Answer: B

(45)

18) The mesoderm located deep to the neural tube forms the kidneys and the gonads is the ________. A) endoderm B) ectoderm C) mesoderm—somites D) mesoderm—lateral plate E) intermediate mesoderm Answer: E

Diff: 3 Page Ref: 57

19) The ribs and vertebrae form from this primary germ layer. A) endoderm B) ectoderm C) mesoderm—somites D) mesoderm—lateral plate E) intermediate mesoderm Answer: C

Diff: 3 Page Ref: 57

20) The ectoderm develops into the epithelium of the skin, whereas this layer gives rise to the epithelial lining of the gut tube.

A) endoderm B) ectoderm C) mesoderm—somites D) mesoderm—lateral plate E) intermediate mesoderm Answer: A

Diff: 3 Page Ref: 57

21) This layer will give rise to the bones, ligaments and joints of the embryonic limbs. A) endoderm B) ectoderm C) mesoderm—somites D) mesoderm—lateral plate E) intermediate mesoderm Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 57

(46)

23) The dermis of the dorsal body region is derived from somites. However, the dermis of the ventral body region is derived from

A) endoderm. B) ectoderm. C) mesoderm—somites. D) mesoderm—lateral plate. E) intermediate mesoderm. Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 57

24) Blood vessels and the heart arise from this primary germ layer. A) endoderm B) ectoderm C) mesoderm—somites D) mesoderm—lateral plate E) intermediate mesoderm Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 57

25) The splanchnic mesoderm forms next to this layer. A) endoderm B) ectoderm C) mesoderm—somites D) mesoderm—lateral plate E) intermediate mesoderm Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 57 26) Conception occurs in the A) lateral third of the uterine tube. B) ovary.

C) peritoneal cavity. D) uterine cavity. Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 48

27) The middlemost embryonic germ layer to develop is A) ectoderm.

B) endoderm. C) mesoderm. D) protoderm. Answer: C

(47)

28) The embryonic notochord will eventually be replaced by the developing ________, leaving only remnants that persist as the nucleus pulposus of intervertebral discs.

A) spinal cord B) pharynx C) lateral muscle D) vertebral column Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 50, 55

29) Which of the following is the proper sequence for neurulation? A) neural tube, neural plate, neural groove

B) neural groove, neural plate, neural tube C) neural plate, neural groove, neural tube D) neural groove, brain, neural tube Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 52-53

30) Limb buds emerge in the human embryo about A) day 9.

B) day 15. C) day 28. D) day 60. Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 56

31) Based on the proportions of the adult body, the 3-month fetus still shows disproportionately large A) hands. B) stomach. C) head. D) heart. Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 58

32) Division of cells in a zygote is called A) blastulation.

B) cleavage. C) gastrulation. D) induction.

(48)

33) The gonads arise from what embryonic structure? A) notochord B) endoderm C) splanchnic mesoderm D) intermediate mesoderm Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 57

34) Which of the following is endodermal in origin? A) liver

B) spleen C) blood vessels D) skin

Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 55 35) Somites differentiate into A) the epidermis.

B) myotomes.

C) the gastrointestinal lining. D) muscles.

Answer: B

Diff: 3 Page Ref: 55

36) The sclerotome will develop into the A) peritoneum.

B) visceral serosa. C) vertebrae. D) heart. Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 55

37) Splanchnic mesoderm forms the A) heart.

B) notochord. C) brain. D) skin. Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 57

38) Approximately ________ percent of all children have some birth defect. A) 0.01

B) 1 C) 3 D) 20 Answer: C

(49)

39) A transverse section through the 24-day embryo, dorsal to ventral, would first contact the A) neural tube. B) notochord. C) somites. D) myotomes. Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 55

40) The embryonic layer that invades the lining of the uterus and forms the placenta is the A) trophoblast.

B) embryoblast. C) inner cell mass. D) endometrium. Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 48

41) The expression "breaking water" during birthing refers to the A) amnion.

B) allantois. C) chorion. D) yolk sac. Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 50

42) Which characteristic is not true of a blastocyst? A) It contains a fluid-filled cavity.

B) It develops 24-36 hours after conception.

C) It has an inner cell mass and an outer trophoblast. D) It implants into the uterus.

Answer: B

Diff: 3 Page Ref: 48

43) The solid mass of cells that results from cleavage of the zygote is the A) trophoblast.

B) blastocyst. C) morula. D) gastrula. Answer: C

(50)

44) Which of the following does not distinguish mesoderm from either endoderm or ectoderm? A) It is a mesenchyme tissue.

B) It is derived from the epiblast.

C) It is the last of the three germ layers to develop. D) Its cells can migrate widely within the embryo. Answer: B

Diff: 3 Page Ref: 50

45) The term bilaminar disc refers to the embryonic ________ and ________. A) epidermis; dermis

B) ectoderm; mesoderm C) epiblast; hypoblast

D) inner cell mass; trophoblast Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 50

46) Mesenchyme would refer to ________ but not ________. A) mesoderm; ectoderm

B) ectoderm; mesoderm C) endoderm; ectoderm D) ectoderm; endoderm Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 51

47) Male and female fetuses can first be distinguished by their genitalia at A) 1 week.

B) 3 weeks. C) 3 months. D) 7 months. Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 58

48) Thalidomide, once used to alleviate morning sickness in pregnant women, resulted in A) severe limb abnormalities.

B) heart defects. C) mental retardation. D) multiple births. Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 60

49) Chemical, physical, or biological agents that can induce birth defects are called A) mutagens.

B) teratogens. C) free radicals. D) carcinogens. Answer: B

(51)

50) The most common cause of mental retardation in the United States is A) anencephaly.

B) spina bifida.

C) fetal alcohol syndrome. D) thalidomide.

Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 60

51) Implantation of the blastocyst on the uterine lining takes about A) 1 week.

B) 2 weeks. C) 3 weeks. D) 4 weeks. Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 49

52) Fertilization is to zygote as A) egg is to sperm. B) oocyte is to ovary. C) cleavage is to morula. D) birth is to parturition. Answer: C

Diff: 3 Page Ref: 48

53) In human embryos, the yolk sac is important because it A) stores yolk.

B) gives rise to earliest blood cells and blood vessels. C) stores nitrogenous wastes.

D) allows for gas exchange through the placenta. Answer: B

Diff: 2 Page Ref: 50

54) The body's axis of development is determined by the A) blastomeres.

B) epiblast. C) notochord. D) primitive streak. Answer: C

(52)

55) Most organ systems are fully formed and ready to function in the fetus by the sixth month. Which of the following systems is the exception to this generalization because it takes longer to finish development?

A) the circulatory system B) the respiratory system C) the urinary system

D) the integumentary system Answer: B

Diff: 3 Page Ref: 59

56) The urinary bladder is derived from which embryonic layer? A) ectoderm

B) mesoderm C) endoderm D) neural crest Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 57 57) A teratogen is A) a deformed baby.

B) a specific sedative used in the 1950s in Europe.

C) a chemical agent, infectious agent or environmental factor that causes birth defects. D) a stage of development in the mid-fetal period.

Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 60

58) The primary germ layer that ultimately produces the hair, fingernails, and toenails is A) ectoderm.

B) mesoderm. C) endoderm. D) neural crest. Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 55, 57

59) The primary germ layer that ultimately forms the serous membranes of the peritoneum is A) ectoderm.

B) mesoderm. C) endoderm. D) neural crest. Answer: B

(53)

60) The neural tube of the embryo develops into the A) spinal cord. B) neural crest. C) sensory neurons. D) dorsal skin. Answer: A

Diff: 1 Page Ref: 52

61) Somatic mesoderm gives rise to all of the following except A) some bones.

B) some serous membranes. C) dermis of the skin of the belly. D) epidermis of the upper limb. Answer: D

Diff: 3 Page Ref: 54

62) Production of surfactant begins during week 22-26 of the gestational period. Premature infants born after week 26 will

A) not survive.

B) will not need medical assistance for breathing. C) will need medical assistance for breathing.

D) will be at increased risk for visual disorders and mental impairment. Answer: B

Diff: 2 Page Ref: 59

63) Another name for birth defect is A) birth illness.

B) teratogenesis.

C) congenital abnormality. D) prenatal pathology. Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 60

64) Which of the following adult structures derives from neural crest? A) all the nerve cells in the brain

B) all the nerve cells in the spinal cord

C) all the pigment-producing cells in the body D) all bones

(54)

65) As a result of folding, the embryo acquires a tadpole shape by A) day 9. B) day 12. C) day 15. D) day 24. Answer: D

Diff: 3 Page Ref: 54

66) The amniotic sac is derived from the epiblast, while the placenta develops from the A) bilaminar disc.

B) hypoblast. C) neural crest. D) trophoblast. Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 48

67) Identical (monozygotic) twins are

A) formed from splitting of the inner cell mass. B) formed from splitting of the zygote.

C) formed from the release of two eggs. D) formed from two sperm fertilizing one egg. Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 49

68) If a mutation occurs in the hypoblast cells of a bilaminar embryo, one might expect birth defects to be present in the

A) blood cells or vessels. B) brain and spinal cord. C) hair and skin.

D) musculoskeletal system. Answer: A

Diff: 3 Page Ref: 50

69) Which of the following is not a property of mesenchyme? A) It is present before birth.

B) Its cells migrate.

C) Its cells are star-shaped.

D) Its cells attach closely to one another and form sheets. Answer: D

(55)

70) The ability of one cell to influence the development of its neighboring cells is called A) blastulation. B) cleavage. C) gastrulation. D) induction. Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 53

71) Which of the following appears latest in human development? A) limb buds

B) somites C) heart

D) separate fingers Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 58-59

72) Conjoined twins occur as a result of

A) complete separation of cells in the early morula. B) failure of the blastocyst to implant in the uterine lining. C) incomplete division of the inner cell mass.

D) fertilization of the ovum by two different sperm Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 49

73) The cavity in the mesoderm that ultimately develops into the peritoneal, pericardial, and pleural cavities is called:

A) an antrum. B) a blastocoel. C) a coelom. D) a dermatome. Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 54

74) Which of the following is not a germ layer? A) ectoderm

B) mesoderm C) epidermis D) endoderm Answer: C

(56)

75) The correct sequence for embryonic development is A) zygote, blastocyst, morula.

B) zygote, morula, blastocyst. C) blastocyst, morula, zygote. D) zygote, fetus, embryo. Answer: B

Diff: 2 Page Ref: 48-49 3.2 True/False Questions

1) Spina bifida results when the neural tube fails to close in the head. Answer: FALSE

Diff: 2 Page Ref: 53

2) The fetal period is the longer and later of the prenatal growth periods. Answer: TRUE

Diff: 2 Page Ref: 47

3) The inner cell mass will form the embryo, and the trophoblast will form the placenta. Answer: TRUE

Diff: 2 Page Ref: 48

4) The outer membrane of the amniotic sac is called the amnion. Answer: TRUE

Diff: 2 Page Ref: 50

5) The epiblast gives rise to the three primary germ layers. Answer: TRUE

Diff: 2 Page Ref: 50

6) The developing embryo, about 72 hours after fertilization, is called the zygote. Answer: FALSE

Diff: 2 Page Ref: 48

7) During the blastocyst stage, there are three cell layers evident. Answer: FALSE

Diff: 2 Page Ref: 48

8) It is easy to remember that in humans, 3 weeks after fertilization, there are three germ layers. Answer: TRUE

Diff: 1 Page Ref: 50-51

9) The three primary germ layers are the endoderm, myotome, and exoderm. Answer: FALSE

(57)

10) The yolk sac, formed from the hypoblast, has little yolk in the human embryo. Answer: TRUE

Diff: 2 Page Ref: 50

11) Premature birth is one that occurs 38 weeks after conception. Answer: FALSE

Diff: 3 Page Ref: 60

12) Endoderm forms many glands, such as those associated with the gastrointestinal tract. Answer: TRUE

Diff: 2 Page Ref: 57

13) The embryonic notochord gives rise to part of the intervertebral discs in the adult human. Answer: TRUE

Diff: 2 Page Ref: 55

14) Identical twins arise from the splitting of a three-layered embryo. Answer: FALSE

Diff: 3 Page Ref: 49

15) The ability of one group of cells to influence development of neighboring cells is called gastrulation.

Answer: FALSE Diff: 2 Page Ref: 53 3.3 Short Answer Questions

1) The embryonic ________ ultimately form the arms and legs of the adult. Answer: limb buds

Diff: 2 Page Ref: 56

2) By the end of week 3, the mesoderm has divided into the somites, intermediate mesoderm, and ________.

Answer: lateral plate Diff: 2 Page Ref: 54

3) Splanchnic mesoderm gives rise to components of the cardiovascular system, including ________.

(58)

5) The sex of the fetus can be determined externally by approximately month ________. Answer: 3

Diff: 2 Page Ref: 58

6) The hand develops with ________ between the fingers. Answer: webs (webbing)

Diff: 2 Page Ref: 58

7) This is the most common preventable cause of mental retardation in the United States. Answer: fetal alcohol syndrome

Diff: 2 Page Ref: 60

8) Defects in the development of the neural tube may be linked to inadequate dietary intake of ________.

Answer: folic acid

Diff: 2 Page Ref: 53-54

9) ________ is a clinical procedure that provides a genetic profile for a fetus. Answer: Amniocentesis

Diff: 2 Page Ref: 61

10) A ________ abortion is one in which the fetus dies and is naturally aborted. Answer: spontaneous

Diff: 2 Page Ref: 61

11) The wall and lining of the gut develop from the mesoderm and ________, respectively. Answer: endoderm

Diff: 2 Page Ref: 57

12) Name three primary germ layers in the embryo. Answer: endoderm, ectoderm, and mesoderm Diff: 2 Page Ref: 51-52

13) The ________ is the embryonic stage that implants in the uterus. Answer: blastocyst

Diff: 2 Page Ref: 48

14) A primitive characteristic that an adult human retains only in part, but is important in determining bilateral symmetry is the ________.

Answer: notochord Diff: 3 Page Ref: 51

15) The intermediate mesoderm forms the ________. Answer: kidneys and gonads

(59)

3.4 Essay Questions

1) Explain how conjoined twins may occur.

Answer: Conjoined twins result with the incomplete division of the inner cell mass during the twinning process. The twins may be joined at any/multiple body regions and often share organs. Diff: 2 Page Ref: 49

2) Briefly describe the two cellular layers that comprise the bilaminar embryonic disc and explain their importance in embryonic development.

Answer: Cells within the inner cell mass of the blastocyst begin to differentiate into two separate layers approximately nine days after fertilization occurs. These two layers will give rise to all of the cell types of the body. The epiblast will give rise to the three primary germ layers; ectoderm, mesoderm and endoderm. The hypoblast gives rise to the yolk sac, which will develop into part of the digestive tube and tissue around the yolk sac gives rise to the earliest blood cells and blood vessels.

Diff: 2 Page Ref: 50

3) Describe the types of tissues that make up the endoderm, ectoderm, and mesoderm, and explain how these tissues relate to their developmental processes.

Answer: Both endoderm and ectoderm are epithelial tissues. These cells are joined together in sheets that form external or internal linings of the body. The mesoderm consists of mesenchyme tissue whose cells don't stick together. Instead, the cells and groups of cells are free to migrate within the embryo to eventually give rise to muscles, bones, and viscera.

Diff: 3 Page Ref: 50-51

4) Define the term teratogen, and explain why exposure to teratogens during the first 8 weeks of pregnancy is particularly dangerous.

Answer: A teratogen is any chemical, biological, or physical factor that disrupts normal embryo development. Exposure to teratogenic agents is most dangerous during the first 8 weeks of embryo development because it is during this time that most of the major organ systems initially develop. Disruption to these early cell lines may either be inconsistent with life and cause spontaneous abortion or may cause significant malformations that will persist throughout the fetal period.

Diff: 2 Page Ref: 60

5) Briefly describe the formation of the nervous system.

Answer: The nervous system develops by an infolding of ectodermal cells from the neural plate. These cells continue to fold toward each other, forming initially the neural groove, which then becomes the completed neural tube. The cranial region of the neural tube becomes the brain, the

(60)

Human Anatomy, 7e (Marieb/Mitchell/Smith) Chapter 4 Tissues

4.1 Multiple Choice Questions

Figure 4.1

Use the diagram above to answer the following questions. 1) Which letter indicates microvilli?

A) A B) B C) C D) D E) E Answer: E

Diff: 2 Page Ref: 65

2) Which letter indicates the connective tissue layer? A) A B) B C) C D) D E) E Answer: C

(61)

3) Which letter indicates the epithelium? A) A B) B C) C D) D E) E Answer: B

Diff: 2 Page Ref: 65

4) Which letter indicates the basement membrane? A) A B) B C) C D) D E) E Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 65

5) Which letter on the diagram indicates motile structural elements of the epithelial membrane? A) A B) B C) C D) D E) E Answer: A

(62)

Figure 4.2

Use the diagram above to answer the following questions.

6) Which letter indicates a cellular junction that prevents molecules from passing between epithelial cells? A) A B) B C) C D) D E) E Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 74-76

7) Which letter indicates the acellular layer that acts as a selective filter and a scaffold for regenerating epithelial cells?

A) A B) B C) C D) D E) E Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 74-76

8) Which letter indicates tunnel-like junctions in the lateral membranes of adjacent epithelial cells? A) A B) B C) C D) D E) E Answer: D

(63)

9) Which letter indicates junctions commonly associated with tissues under mechanical stress? A) A B) B C) C D) D E) E Answer: B

Diff: 2 Page Ref: 74-76

10) Which letter indicates the cytoplasmic protein fiber that connects desmosomes? A) A B) B C) C D) D E) E Answer: E

Diff: 3 Page Ref: 74-76

11) Which category of tissue is characterized by cells that have adhesion proteins and specialized cell-to-cell junctions? A) muscle B) nervous C) connective D) epithelial Answer: D

Diff: 3 Page Ref: 74

12) Which major category of tissues has the most diverse and most numerous types of tissue? A) muscle

B) nervous C) connective D) epithelial Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 77

13) Histologists consider blood to be an example of what primary tissue category? A) muscle

B) nervous C) connective

(64)

14) Cells lining the digestive tube are characteristic of this tissue category. A) muscle B) nervous C) connective D) epithelial Answer: D

Diff: 1 Page Ref: 67

15) Pseudostratified columnar is one of the tissues of this category. A) muscle

B) nervous C) connective D) epithelial Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 67

16) Which major tissue category includes tissues that function in secretion, absorption, and filtration? A) muscle B) nervous C) connective D) epithelial Answer: D

Diff: 2 Page Ref: 65-66

17) Bone and cartilage are examples of tissues in this category. A) muscle

B) nervous C) connective D) epithelial Answer: C

Diff: 1 Page Ref: 77

18) Which tissue category contains tissues comprised of cells containing myofilaments? A) muscle

B) nervous C) connective D) epithelial Answer: A

(65)

19) The primary contractile tissue of the heart characterizes tissues in this category. A) muscle B) nervous C) connective D) epithelial Answer: A

Diff: 1 Page Ref: 93

20) This tissue type, in addition to certain muscle tissues, is capable of generating electrical impulses. A) muscle B) nervous C) connective D) epithelial Answer: B

Diff: 2 Page Ref: 95

21) Ligaments are examples of tissues in this category. A) muscle

B) nervous C) connective D) epithelial Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 86

22) The brain and spinal cord are composed primarily of this tissue type. A) muscle

B) nervous C) connective D) epithelial Answer: B

Diff: 2 Page Ref: 95

23) This type of tissue includes smooth and cardiac. A) muscle

B) nervous C) connective D) epithelial Answer: A

(66)

24) Tissues in this category are characterized by an extracellular matrix that holds some amount of fluid. A) muscle B) nervous C) connective D) epithelial Answer: C

Diff: 3 Page Ref: 78

25) Adipocytes are found in tissues belonging to this category. A) muscle

B) nervous C) connective D) epithelial Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 81

26) Which of the following is not associated with connective tissue? A) areolar

B) collagen C) goblet cells D) chondrocytes Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 73

27) The major function of stratified squamous epithelium is A) diffusion.

B) absorption. C) filtration.

D) protection from abrasion. Answer: D

Diff: 3 Page Ref: 65, 72

28) Simple squamous epithelia would not provide A) protection from abrasion.

B) diffusion. C) filtration. D) secretion. Answer: A

(67)

29) What do goblet cells secrete? A) enzymes B) histamine C) mucin D) antibodies Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 73

30) A structure that secretes hormones into the blood is A) a plasma cell.

B) a goblet cell. C) an endocrine gland. D) an exocrine gland. Answer: C

Diff: 2 Page Ref: 72

31) Of the types of lining and covering membranes, the only one that is drier than the others is A) cutaneous.

B) serous. C) mucous. D) parietal. Answer: A

Diff: 2 Page Ref: 89

32) The difference between a basal lamina and a basement membrane is that A) the basal lamina is thicker.

B) they lie on opposite surfaces of the epithelium.

C) a basal lamina plus a layer of reticular fibers equals a basement membrane. D) only the basal lamina can be seen by light microscopy.

Answer: C

Diff: 3 Page Ref: 76

33) Which of the following is not a characteristic of epithelia? A) highly cellular with little extracellular matrix

B) innervated

C) specialized cell-cell junctions D) vascular

Answer: D

References

Related documents