• No results found

Ndihma per provimin e letersise

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2021

Share "Ndihma per provimin e letersise"

Copied!
5
0
0

Loading.... (view fulltext now)

Full text

(1)

*Cili eshte thelbi i vepres se Don Kishotit ?

- te vere ne loje romanet kalorsiake dhe te jape tablone e jetes ne spanjen e as aj kohe

*Cfare eshte dukuria e Don Kishotizmit ?

-njeriu harron te jetoj te tashmen por jeton me imagjinaten *Pse themi qe Don Kishoti eshte hero tragjik - komik ?

-Tragjik sepse lufton ne emer te idealeve te larta , komik sepse mjetet qe perdo r jane qesharare , bien ndesh me qellimin e tij

*Si jane mardheniet mes Don Kishotit dhe Sanco Pancos ?

- ata jane plotesime te njeri tjetrit kur njeri eshte komik tjetri eshte tragjik ata enderrojn me sy hapur dhe ndryshojn nen ndikimin e njeri tjetrit

*Cfare risie solli romani I Huaji ? -MENYREN E RREFIMIT

*Cfare mesazhi jep I Huaji ?

-Njeriu duhet t jet xgjegjes x veprimet e tij; atij i mungon liria q i kufizohet si nga rrethanat objektive ashtu edhe nga ato subjektive dhe qe rendesi ka cfar e jete bejme dhe si e bejme ne ate.

*Cfare trajtohet ne subjektin e vepres Qyteti i Fundit ?

-Lufta e italise fashiste dhe dashuria e Toger Lekes me prostituten italiane Ana Maria

*Cfare strukture ndjek Qyteti i Fundit , ne sa pjese ndahet ai ?

- Meqenese ngjarjet ndodhin per 7 dite, atehere dhe autori zgjedh ta ndaje roman in ne 7 pjese

*Cilat jane 3 format e komikes qe i hasim dhe tek Don Kishoti ? -Gjestit,karakterit dhe situates

*Cila eshte forma kryesore e parodis ?

- Kontrasti gershetimi i elementeve groteske me elemente reale e fantastike *Cilat jane tre parimet baze te romantizmit?

-1 heronj te jashte zakonshem te vendosura ne situata te jashtezakonshme 2 fjale t e urat (mbeshtetja ne kulture dhe motivet popullore ) 3 kulti i ndjenjes

*Cilat jane 3 llojet e poezis epike ? -Poema Romanca Balada

*2 te vecanta te TEKSIT KULTUROLOGJIK -ben vleresime sjell shembuj

*2 te vecanta te TEKSTIT DRAMATIK

-rrefehet ne dialogje dhe ne degjojm fjalet e personazheve pa nderhyrjen e autor it

*Pse vrasja e mbretit tek mbreti Lir quhet Atevrasja dhe jo Mbretvrasja ?

-quhet ate vrasje (si te xha gorioi ) sepse ate me teper e vet perbuzja e vajzav e dhe mosmirenjohja e tyre

(2)

***Pyetje per vepren "I HUAJi" Alber Kamy 1.Romani "I HUAJI" trajton temen e.

A)heroizmit dhe madheshtise. B)absurdit dhe fatit njerezor C)riperteritjes se jetes D)diskriminimit racor

2.Subjekti ne vepren I huaji karakterizohet nga a)prania e episodeve te domosdoshme

b)pershkrimi i ngjarjeve deri ne imtesi

c)zhvillimi i linja paralele d)mungesa e fabules se mirefillte

3.Jeta e personazhit Merso paraqitet si nje loje e pameshirshme midis: a)kujteses dhe harreses

b)se bukures dhe te shemtuares c)realitetit dhe endrres

d)absurdit dhe njeriut

4.Ngjarjet ne veper rrjedhin fatalisht sikurse ndodh ne veprat e a)rilindjes

b)antikitetit c)realizmit d)romantizmit

5.Fjala i huaji eshte e lidhur ne kete veper me nje njeri i cili: a)vjen nga nje vend i larget dhe i huaj

b)flet nje gjuhe te huaj dhe te padegjuar me pard c)ndryshon shpesh mendim ,ne marredhenie me veten d)ndihet vazhdimisht i huaj ne mjedisin ku jeton

6.Cila konsiderohet pika me e forte e romanit dhe qe sherben si mjet komunikimi me lexuerin?

A)komentet e zgjatura B)figuracioni i pasur C)rrefimi ne veten e pare D)personazhet e shumta

Pergjigjet: 1.B 2.A 3.D 4.B 5.D 6.C

***Petje per vepren "Katedralja e Parisit" Viktor Hygo 1. Hygo eshte shkrimtar

a)ekzistencialist b)realist

c)romantik d)simbolist

2.Katedralja e Parisit eshte roman a)epope

b)historik c)klasik d)sentimental

3.Shkaktar i fundit tragjik te Esmeraldes behet. a)arroganca e Febysit

b)pasioni demoniak i Frolos c)pasioni njerezor i Kuazimodos d)pasioni i shfrenuar i turmes

4.Indin e ketij romani e perbejne situatat a)absurde

b)te jashtezakonshe c)tipike

(3)

Pergjigjet:1.C 2.B 3.B 4.B

***TEST PER MBRETIN LIR ...

1- Tragjedia Mbreti Lir ndahet ne A- 2 Akte

B- 3 Akte C- 4 Akte D- 5 Akte

2- Qe ne fillim te drames duket karakteri i ... i Mbretit Lir A- i forte

B- i palekundur C- kokefort D- i dyfishte

3- Eshte elemente tragjikomike A- Si do te mbrohi nga stuhi si kjo B- Kur sdigjen te urtet po kodoshet C- Fatzinj te varfer lakuriq e turitur D- E jeou cke pertej nevojes sate

4- Mbreti Lir eshte nje karakter i formuar nga A- rastesia

B- vetevetja

C- ndikimi politik

D- ndikimin e raporteve shoqerore 5- Cfare idesh percjell mbreti Lir A- per ta dashur jeten

B- kontradiktore C- humaniste D- asnje nga keto

Pergjigjet: 1D, 2D, 3B, 4D, 5C

***Ky eshte nje kuitz per Qyteti i Fundit 1. Cfare risie solli Qyteti i Fundit A- modernitetin

B- nje forme te re dialogu C- nje filozofi me emancipuese D- te treja se bashku

2- Ne vet figuren e Ana Marias dhe ne veper pergjithesisht cila figure eshte per dorur me teper ?

A- kontrasti B- epiteti C- krahasimi D- similituda

3- Dashuria ne kete roman A) ishte e shtirur

B) ishte siperfaqesore C- ishte joreale

D- theu kufijt

4- Ne sa pjese ndahet ky roman A- 4 pjese

B- 5 pjese C- 6 pjese D- 7 pjese

(4)

Pergjigjet: D A D D Ana Maria personifikon rinisjen e nje jete lirike pas asaj tragjike

***Ja dhe kuici i KESHTJELLES ...

1. Pas Keshtjelles mjeshtri i kujt u quajt Kadare ?

Kadareja u quajt mjeshter i simbolikes mitologjike shqipetare 2. Cfare simbolike mbart Keshtjella ?

Keshtjella nenkupton qendres

3. Shiu ishte ne te miren e turqve apo keshtjellareve ? Shiu ishte ne te miren e Keshtjellareve

4. Po shiu cfare figure personifikon ketu ?

Shiu personifikon kontrastin per dike sjell fitore e per tjetrin humbje 5. Si mbyllet romani ?

Me pikat e para te shiut qe simbolizojn triumfin e keshtjellareve

6. Mbi cbaza ndertohet romani dhe kush jane dy ideologjit qe perplasen ?

Romani u ndertua mbi parimin e kontrastit ku perplasen dy ideologji ajo ideologj ia kompakte dhe aspirante per liri si nje trup i vetem dhe tjetra kishte aspirat a te ndryshme personale nga nje mase multietnike

7. Pershkruani me shume pak fjale sesi shkuan 3 sulmet e turqve mbi keshtjellen duke i ndare nga njeri tjetri

Sulmi i pare u bene gati topat Sulmi u dyte u synua hapja e nje tuneli te nendhe shem qe te conte drejt Keshtjelles por qe u diktua nga keshtjellaret Sulmi i 3 i shte gjetja e ujesjellesit qe conte uje ne Keshtjelle duke e nderpre ate fale nj e arkitekti ******* Teksti shpjegues 1. Permban udhezime 2. Permban detyrime Ai ndahet ne 3 klasa 1. Tekst legjislativ 2. Teksti i procedures 3. Tekt i konsultimit 2. Teksti kulturologjik 1. Jep informacion 2. Ben vleresime 3. Teksti pershkrues 1. Informon 2. Bindes 4. Teksti shprehes 1. jep informacion

2. ka gjuhe teknike dhe jep detaje te sakta 5. Teksti dramatik

1. rrefehet ne dialog

2. ne degjojm fjalet e personazheve pa nderhyrjen e autorit 6. Teksti Tregimtar

1. Verehen vrojtime vetjake te autorit 2. rrefim te ngjarjeve

7. Poezia epike ndahet ne 1. Poema

2. Romanca 3. Balada

(5)

1. fjalet jane tingelluese dhe me efekt 2. jane te organizuar ritmikisht

8. Teksti argumentues

1. jep info te nxjerra nga referenca te ndryshme 2. deklaron perfundime

Keshilla

1. Ne tekst jepen fjale qe jane jashte standartit gjuhesor ju duhet ti dalloni t i ktheni ne standart gjuhesor dhe te argumentoni pse autori ka zgjedhur kete sta ndart gjuhesor (Nje nga pergjigjet me te shpeshta ketu eshte per ta bere me te a fert me lexuesin )

2. Gjithmon teksti i pari eshte argumentues pershkrues ose dicka tjeter dhe nje pyetje me poshte do te jete qe ju te dalloni 2 vecori te ketij teksti prandaj me soni nga 3 vecori per secilin tekst dhe 2 pike i keni te sigurta

3. Kujdes tek eseja Mund te jete 10 pike ashtu si ne anglisht Ka shume vlere Mos e beni kurre esen te paren sepse ka lidhje me tekstin Permbajuni struktures dhe perdorni sa me teper leksik

4. Ne pjesen letrare luhet shume me simbole e nenkuptime Pak a shume duhet te di ni se cfare simbolizojn ngjyrat e bardha gri etj

5. Pyetjet me qarkim mos i beni kurre te parat . Nese doni te dilni sa me mire n e test lexojeni 3-4 here tekstin filloni pyetjet me zhvillim pasi ti keni perfun duar kaloni te ato me qarkim dhe ne fund eseja ...

References

Related documents

The second examines the mitigation strategies that have been, and could be, adopted by airlines and airports to lessen some of the climate impacts that have been identified, while

Goal is of their christmas present newly married couple holidays gifts for couples to make your memory live together might appreciate that you better night at the time.. Corkscrew

consumer information piece, "Stop Health Care Fraud!" This message is being provided to consumers in FEHB health plan brochures, the FEHB Guide used by enrollees to

collected using semistructured interviews and analyzed with a focus on themes that could inform future decisions by Army senior leadership on the self-development of leaders, and

These values have the potential to strengthen cultural resilience and thus need to be internalized; and (2) there are various internalization efforts that have been

Until now, there has been a symbiotic relationship between politi- cians (royal family members, aristocrats, bureaucrats (civil and military) and members of parliament) and

Governments Just as Cooperation Between Certs Is ...40 H6 – Confidence Building Measures Span Widely Across Polity Scores and Geographies ...40 CHAPTER 6: IDENTIFYING PATTERNS

In summary, the S40-E54 region of NS1 mimics the host FFAT motif and serves as the basis for interaction with the VAPA MSP domain based on the following findings: (i) the order